Ουκρανία: Οι Ρώσοι ωθούνται σταδιακά εκτός Χαρκόβου- Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι

Σάββατο, 14 Μαΐου 2022 12:08
UPD:12:32
REUTERS/RICARDO MORAES
A- A A+

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας απωθούν τους Ρώσους στο Χάρκοβο και ο κόσμος αρχίζει να επιστρέφει στα σπίτια του, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, Ολεχ Σινιεχουμοφ, τον οποίο επικαλείται η ανταποκρίτρια του BBC. 

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η κατάσταση στην περιοχή παραμένει επικίνδυνη και οι άνθρωποι θα πρέπει να σκεφτούν την ασφάλειά τους, πριν αποφασίσουν να επιστρέψουν. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, τα ρωσικά στρατεύματα είχαν ναρκοθετήσει σε μεγάλο βαθμό την περιοχή.

Ο Σινιεχουμοφ υποστήριξε ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν επιτέθηκαν στην πόλη αλλά στόχευσαν άλλες κοινότητες στην περιοχή. «Αυτό δείχνει ότι είναι πολύ νωρίς για χαλάρωση», είπε. «Καλώ όλους να ανταποκρίνονται στους συναγερμούς και να μην βγαίνουν άσκοπα στους δρόμους», πρόσθεσε. 

Στην αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων αναφέρθηκε επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όπως είπε, η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει συνολικά πάνω από 1.015 χωριά και κωμοπόλεις, συμπεριλαμβανομένων έξι τις προηγούμενες 24 ώρες, καθώς ο στρατός της απωθεί σταδιακά τους Ρώσους στρατιώτες από την περιοχή του Χαρκόβου. Ο Ζελένσκι προέτρεψε μάλιστα τις επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά στις ασφαλείς περιοχές για να προσθέσουν θέσεις εργασίας.

Ο κύριος στόχος της Ρωσίας

Aπόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την πόλη διαπιστώνει και ο ουκρανικός στρατός, στην τελευταία του ενημέρωση. Όπως αναφέρει, τα ρωσικά στρατεύματα επικεντρώνονται στην απόσυρση των στρατευμάτων από την πόλη Χάρκοβο. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη διατήρηση των κατεχόμενων θέσεων και των οδών ανεφοδιασμού, ανέφερε το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων.

«Ο κύριος στόχος της Ρωσίας είναι να εδραιώσει τον πλήρη έλεγχο της επικράτειας των περιφερειών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ και Χερσώνα και να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χερσαίου διαδρόμου με την προσωρινά κατεχόμενη ουκρανική Κριμαία», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Να σημειωθεί ότι το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου στην αξιολόγηση της στρατιωτικής κατάστασης της Παρασκευής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ουκρανία πιθανότατα κέρδισε τη μάχη του Χαρκόβου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η βασική προσπάθεια του ρωσικού στρατού εντοπίζεται στο μέτωπο του Λουγκάνσκ, στις περιοχές Σεβεροντονιέτσκ και Λισικάνσκ, όπου προσπάθησαν να διασχίσουν χωρίς επιτυχία τον ποταμό Σεβέρσκι Ντονέτς. 

Εδώ και μέρες ειδικοί και αναλυτές θεωρούσαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται να υπερτερούν, κάνοντας μάλιστα λόγο για πιθανή αποχώρηση των Ρώσων από την συγκεκριμένη περιοχή.

Οι ουκρανικές δυνάμεις εμπόδισαν τα ρωσικά στρατεύματα να περικυκλώσουν, πόσο μάλλον να καταλάβουν το Χάρκοβο, και στη συνέχεια τις απώθησαν γύρω από την πόλη, όπως έκαναν με τις ρωσικές δυνάμεις που προσπάθησαν να καταλάβουν το Κίεβο, αναφέρουν οι αναλυτές του αμερικανικού Ινστιτούτου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις- εκτιμούν- πιθανότατα θα επιχειρήσουν να διακόψουν τουλάχιστον τη δυτικότερη επίγεια γραμμή επικοινωνίας (GLOC) μεταξύ της ρωσικής πόλης Μπελγκορόντ και των ρωσικών δυνάμεων που συγκεντρώνονται γύρω από το Ιζιούμ, αν και η Ρωσία χρησιμοποιεί πολλές γραμμές επικοινωνίας. Μερικές μάλιστα βρίσκονται τόσο πιο μακριά από τις τρέχουσες ουκρανικές θέσεις που δεν θεωρείται πιθανό να τις φτάσει οποιαδήποτε ουκρανική αντεπίθεση σύντομα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή