Δεν χαρίζει, όταν μπορεί να πουλήσει

Σάββατο, 14 Μαΐου 2022 07:00
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Δεν βλέπει θετικά ο Ερντογάν την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, γιατί φιλοξενούν «πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις (σ.σ.: PKK). Δεν είναι δυνατόν να είμαστε υπέρ». 

Εξπέρ στη γραμμή «Μη χαρίζεις κάτι, όταν αυτό μπορείς να το πουλήσεις». Πόσο μάλλον όταν μπορείς να το πουλήσεις και στους ΝΑΤΟϊκούς, στις ΗΠΑ δηλαδή -έχω ανησυχία, αλλά για να μη φτάσω στην αρνησικυρία και για το καλό της συμμαχίας, μπλα… μπλα… δεν έχω ακόμη και με τα F-16 αποτελέσματα απτά- και στη Ρωσία, που μεταφράζει ως απειλή την πρόθεση -ακόμη- ένταξης των δίδυμων Σκανδιναβών στο ΝΑΤΟ. 

Μα, καλά «σιγοψηνόταν» εδώ και καιρό, ο Φινλανδός ΥΠΕΞ δύο φορές επισκέφτηκε τους τελευταίους μήνες την Τουρκία και ο Φινλανδός πρόεδρος, αφού συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν προ μηνός, ήταν σίγουρος ότι «υποστηρίζει τους στόχους της Φινλανδίας».

Τρεις σκασίλες είχε «ο τίγρης της Ανατολίας», η μία ήταν η Φινλανδία. Απλώς, όπως θα έλεγε και ο λόρδος Κόρζον -για τον Ισμέτ στη Λωζάννη το 1923-, «Ως γνήσιος Τούρκος εσκέπτετο ότι θα ηδύνατο να με προλάβη προτού στρίψω την γωνίαν του δρόμου διά μίαν τελικήν διαπραγμάτευσιν ως προς την τιμήν του τάπητος».

Για την τιμήν του τάπητος γίνονται όλα και οι Σκανδιναβοί πήραν το μήνυμα αυθωρεί. Θα συζητήσουν σήμερα στο Βερολίνο με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, «βήμα-βήμα θα προχωρήσουμε», «ακόμη δεν έχουμε ανακοινώσει υποψηφιότητα», «χρειάζεται υπομονή σ’ αυτή τη διαδικασία».

Για την τιμή του τάπητος γίνονται όλα και η Ελλάδα σε κάθε «λάθος» εμφανίζεται από την Άγκυρα ως κόλλα. «Διότι οι προηγούμενες διοικήσεις σχετικά με το ΝΑΤΟ έκαναν ένα λάθος με την Ελλάδα, και ξέρετε τη στάση που τηρεί η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία... Δεν θέλουμε να κάνουμε ένα δεύτερο λάθος».
Είχαν λόγο στο «πρώτο»; Ελλάδα και Τουρκία μπήκαν ταυτόχρονα στην Ατλαντική Συμμαχία.  

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή