Συμφέρει τους καταναλωτές το φθηνό πετρέλαιο;

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2008 21:05

A- A A+

Μόλις η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε αισθητά, ορισμένοι αναλυτές των διεθνών αγορών του «μαύρου χρυσού» άρχισαν να υποστηρίζουν ότι «όσο το πετρέλαιο είναι φθηνό, τόσο το χειρότερο» για τους καταναλωτές.

O επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ, εξηγεί στην Deutsche Welle γιατί οι χαμηλές τιμές δεν ωφελούν μακροπρόθεσμα.

«Κάθε μέρα ακούμε για αναβολές ή ακόμα και ακύρωση προγραμμάτων εξόρυξης πετρελαίου ή κατασκευής μονάδων παραγωγής ενέργειας. Το γεγονός αυτό συνιστά σημαντικό πρόβλημα. Αν η παγκόσμια οικονομία εξέλθει από την κρίση το 2010, αλλά εμείς ήδη από σήμερα αναβάλλουμε τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, τότε θα βρεθούμε σύντομα αντιμέτωποι με μια μεγάλη κρίση εφοδιασμού των αγορών, η οποία θα συνοδεύεται από τιμές ψηλότερες του περασμένου καλοκαιριού».

Προγράμματα εξόρυξης στον Καναδά, στο Μεξικό ή στον Πολικό Κύκλο αναβάλλονται επειδή, πολύ απλά, η εξόρυξη καθίσταται πολυδάπανη και δεν αντισταθμίζεται από τις χαμηλές τιμές του «μαύρου χρυσού». Ακόμα και χώρες όπως το Κουβέιτ, όπου η άντληση του πετρελαίου είναι πολύ φθηνή, έχουν παγώσει ορισμένα προγράμματα αναζήτησης νέων αποθεμάτων πετρελαίου.

Στο παγκόσμιο συνέδριο για το πετρέλαιο, που έγινε στη Μαδρίτη, το καλοκαίρι, όταν οι τιμές κάλπαζαν στα 140 δολάρια το βαρέλι, ο πρόεδρος της γαλλικής εταιρείας πετρελαιοειδών Total, Κριστόφ ντε Μαρζερί, είχε αποδώσει το ξέφρενο ράλι στις έρευνες για νέα κοιτάσματα.

«Γιατί οι τιμές πετρελαίου», είχε θέσει το ρητορικό ερώτημα, «βρίσκονται σε τόσο υψηλά επίπεδα; Βρίσκονται εκεί, έτσι ώστε εμείς να είμαστε σε θέση να αναζητούμε νέα αποθέματα. Γι' αυτό λέω σε όλους εκείνους που πιστεύουν ότι θα υπάρξει επιστροφή σε χαμηλές τιμές: μην ξεχνάτε ότι σε ορισμένες πετρελαιοπαραγωγές περιοχές μόνο για την κάλυψη των δαπανών εξόρυξης απαιτείται μια τιμή τουλάχιστον 80 δολαρίων ανά βαρέλι».

Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή