Συνάντηση Τζόνσον με την Ζαγαρί-Ράντκλιφ μετά την επιστροφή της

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2022 17:18
UPD:17:24
REUTERS/POOL
A- A A+

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε σήμερα με την Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ, τη Βρετανοϊρανή που απελευθερώθηκε αφού έμεινε φυλακισμένη στο Ιράν για έξι χρόνια και η οποία είχε επικρίνει την κυβέρνηση για το ότι δεν τη βοήθησε να επιστρέψει στην πατρίδα της νωρίτερα.

Η Ζαγαρί-Ράτκλιφ επέστρεψε στο Λονδίνο τον Μάρτιο όταν αφέθηκε ελεύθερη μαζί με έναν ακόμα κρατούμενο με διπλή υπηκοότητα ύστερα από την πληρωμή παλαιού χρέους της Βρετανίας προς το Ιράν.

Ήταν η πρώτη φορά που συνάντησε τον Τζόνσον, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών από το 2016 έως το 2018. Η ίδια είχε επικρίνει τον χρόνο που χρειάστηκε για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή της, ρωτώντας τον Μάρτιο, λίγο μετά την επιστροφή της, «πόσοι υπουργοί Εξωτερικών χρειάζονται για να γυρίσει κάποιος στην πατρίδα; Πέντε;».

Ερωτηθείς ενόψει της σημερινής συνάντησης εάν ο Τζόνσον θα ζητήσει συγγνώμη από τη Ζαγαρί-Ράτκλιφ, ο εκπρόσωπός του δήλωσε: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ήταν η ιρανική κυβέρνηση που ήταν υπεύθυνη για την άδικη κράτησή της».

Η Τούλιπ Σίντικ, βουλευτής της αντιπολίτευσης από την εκλογική περιφέρεια όπου ζει η οικογένεια της Ζαγαρί-Ράτκλιφ, η οποία έκανε εκστρατεία για την απελευθέρωσή της, δήλωσε ότι η Βρετανοϊράνη «αξίζει να ακούσει απευθείας από τον πρωθυπουργό για ποιο λόγο χρειάστηκε τόσος χρόνος για να επιστρέψει σπίτι της».

Η Σίντικ δήλωσε ότι θα αναδείξει επίσης το θέμα του Μουράντ Ταμπάζ, ενός Ιρανοαμερικανού που έχει επίσης βρετανική υπηκοότητα και παραμένει κρατούμενος στο Ιράν. «Ποτέ ξανά δεν πρέπει η κυβέρνηση να επιτρέψει την ομηρία Βρετανών πολιτών, με τόσα λίγα να γίνονται για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή τους και τόσο λίγα αντίποινα για αυτούς που είναι υπεύθυνοι», ανέφερε σε ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή