Ερντογάν: Η Τουρκία δεν βλέπει θετικά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2022 14:50
UPD:15:14
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Η Τουρκία δεν βλέπει θετικά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, χαρακτηρίζοντας επίσης ως λάθος την ένταξη της Ελλάδας. 

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετικές απόψεις», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. Όπως πρόσθεσε, ήταν λάθος για το ΝΑΤΟ να δεχτεί την Ελλάδα ως μέλος στο παρελθόν. «Ως Τουρκία, δεν θέλουμε να επαναλάβουμε παρόμοια λάθη», είπε χαρακτηριστικά. 

Η τοποθέτητη του Τούρκου προέδρου έρχεται μία μέρα μετά την ανακοίνωση της ηγεσίας της Φινλανδίας ότι τάσσεται υπέρ μιας άμεσης ένταξης στη συμμαχία, και ενώ η Σουηδία παρουσίασε την Παρασκευή κοινοβουλευτική έρευνα για την ασφάλεια που  καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα είχε σταθεροποιητικό αποτέλεσμα και θα ωφελούσε τις χώρες γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα. 

Ο Ερντογάν εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις δραστηριότητες, και στις δύο χώρες, υποστηρικτών των Κούρδων αυτονομιστών μαχητών (PKK) που αγωνίζονται για αυτονομία στη νοτιοανατολική Τουρκία εδώ και δεκαετίες.  Οι δύο χώρες φιλοξενούν «πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Είναι ακόμη και μέλη του κοινοβουλίου σε ορισμένες χώρες. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε υπέρ». 

Να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη έγκριση των μελών της συμμαχίας και η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952.

Εδώ και καιρό ορισμένοι Σουηδοί αξιωματούχοι και βουλευτές ανησυχούν ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αποτελέσει το πιο σημαντικό εμπόδιο στην πιθανή υποψηφιότητά τους στο ΝΑΤΟ. «Υπάρχουν πολλοί Κούρδοι στη Σουηδία, υπάρχουν πολλοί βουλευτές με κουρδικό υπόβαθρο, η Σουηδία έχει δραστηριοποιηθεί στο κουρδικό ζήτημα — φοβάμαι ότι μπορεί να υπάρξει αντίδραση», είχε δηλώσει ανώτερος Σουηδός αξιωματούχος νωρίτερα αυτό το μήνα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή