Ντράγκι: Πού ψάχνει ενέργεια για να αποφύγει τις ρωσικές προμήθειες

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2022 13:46
UPD:13:48
REUTERS/REMO CASILLI
A- A A+

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θέλει να εμβαθύνει τις εμπορικές σχέσεις με μεσογειακές χώρες όπως η Αλγερία και η Λιβύη, που είναι βασικοί εταίροι στην προσπάθεια της Ιταλίας να αντικαταστήσει τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας.

Ο Ντράγκι υπέγραψε τον περασμένο μήνα συμφωνία για την ενίσχυση των παραδόσεων φυσικού αερίου από την Αλγερία. Παράλληλα, επιθυμεί να ενισχύσει τη σταθερότητα στη Λιβύη, μια χώρα που κάποτε αποτελούσε βασικό ενεργειακό εταίρο η οποία όμως έχει πληγεί από εσωτερικές διαμάχες.

Η Ιταλία μπορεί να γίνει ένας κρίσιμος κόμβος που συνδέει τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αφρική και τη λεκάνη της Μεσογείου με την υπόλοιπη Ευρώπη, αναφέρει το Bloomberg. 

«Πρέπει να ενισχύσουμε την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των μεσογειακών χωρών», είπε σε ομιλία του στο Ambrosetti Forum στο Σορέντο της Ιταλίας. «Θέλουμε να συνοδεύσουμε την ενεργειακή μετάβαση σε ολόκληρη την περιοχή», πρόσθεσε. 

Η Ιταλία σχεδιάζει να ρίξει 1,5 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των λιμανιών στο νότο της χώρας και την προώθηση του εμπορίου στη Μεσόγειο. Ο Ντράγκι υποσχέθηκε επίσης να εργαστεί για την αύξηση των προμηθειών τροφίμων, καθώς η διακοπή των αποστολών σιτηρών από την Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη «σταθερότητα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή», σύμφωνα με τον ίδιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή