Εσθονία: Η νέα «Σιδηρά Κυρία» της Ευρώπης απέφυγε την πτώση της κυβέρνησης

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2022 10:00
UPD:10:04
REUTERS/INTS KALNINS
A- A A+

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας, μια ηγέτης που έχει ταχθεί κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν, με δυσκολία κατάφερε να αποφύγει την πτώση της κυβέρνησής της, αφού έφτασε στο χείλος της κατάθεσης πρότασης δυσπιτίας από κυβερνητικό εταίρο.

Το παρασκήνιο:  Ο Γιούρι Ράτας, ο οποίος είναι πρώην πρωθυπουργός της χώρας, ηγείται του μικρότερου εταίρου στην κυβερνητική συμμαχία της Κάλας. Ο Ράτας είχε εισαγάγει ένα πακέτο οικογενειακών παροχών 300 εκατ. ευρώ χωρίς τη συγκατάθεση του Reform Party της Κάλας, με την πρωθυπουργό της χώρας να τον κατηγορεί ότι στέλνει ένα «τελεσίγραφο».

Έτσι έφτασε να ζητήσει να τεθεί το θέμα σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία, με κίνδυνο να «πέσει» η κυβέρνηση.

«Συμπεριφέρσου σαν άντρας, κατάθεσε πρόταση μομφής εναντίον μου», δήλωσε ο Κάλας σε δημοσιογράφους στο Ταλίν την Πέμπτη, κατηγορώντας τον Ράτας και το κόμμα του ότι προσπαθούν να ελιχθούν σε έναν νέο συνασπισμό.

Ο Ράτας, ο οποίος ηγήθηκε μιας προηγούμενης κυβέρνησης με έναν ακροδεξιό εταίρο συνασπισμού, ουσιαστικά υποχώρησε, υποστηρίζοντας στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ERR ότι δεν θα επιδίωκε να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Η διαμάχη αυτή μέσα σον συνασπισμό της Κάλας ήταν η τελευταία σε μια σειρά από εσωτερικές διαμάχες. Το καθεστώς της συμμαχίας παραμένει αβέβαιο, ανέφερε ο Ράτας, λέγοντας ότι η Κάλας φαίνεται να αποσύρει τον συνασπισμό με τα σχόλιά της. Εκπρόσωπος του κόμματος της Κάλας απάντησε, ωστόσο, ότι ο συνασπισμός παραμένει.

Ποια είναι η Κάλας

Η 44χρονη Κάλας διακρίνεται για τη σκηλή της στάση στα αμυντικά ζητήματα, μια φήμη που βοήθησε τη δημοτικότητά της να εκτιναχθεί στα ύψη από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Βασιζόμενη στο παρελθόν της και στο παρελθόν της χώρας της, έχει ξεχωρίσει για το επίπεδο υποστήριξης που παρείχε η κυβέρνησή της στην Ουκρανία (το υψηλότερο κατά κεφαλήν από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο). Από τις πρώτες μέρες του πολέμου, υποστήριξε επίσης σθεναρά και χωρίς επιφυλάξεις ότι η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να ηττηθεί, η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει και η Δύση να κρατήσει τη γραμμή αντιμετωπίζοντας την επίθεση της Ρωσίας με αντίστοιχη βούληση να υπερασπιστεί την Ουκρανία, τον εαυτό της και τις αξίες της.

Έτσι, η κυβέρνησή της επιτάχυνε τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία, στέλνοντας αντιαρματικούς πυραύλους FGM-148 Javelin και πυροβολικό όπως οβίδες D-30. Μέχρι τα μέσα Απριλίου, η Γερμανία είχε μεταφέρει το 0,01% του ΑΕΠ της στην Ουκρανία. Τα στοιχεία για τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κοντά στο 0,05 % , ενώ για την Πολωνία λίγο κάτω από το 0,2%. Υπό την Κάλας, το ποσοστό της Εσθονίας ήταν 0,8%. Το συνόδευσε με ισχυρές διεθνείς παρεμβάσεις, όπως η ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δύο εβδομάδες μετά την εισβολή. 

Έκτοτε, έχει αναδειχθεί ως μια Σιδηρά Κυρία για τη σημερινή Ευρώπη, σχολιάζει το New Statesman, προσθέτοντας ότι θέτει τα πρότυπα για μια ισχυρή και σοβαρή απάντηση στην απρόκλητη επίθεση του Πούτιν: Στους δύο μήνες από την 1η Μαρτίου έως τις 2 Μαΐου, αναφέρθηκε 11.560 φορές στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αριθμός πολύ μεγάλος για τξν ηγέτη μιας χώρας με πληθυσμό περίπου ίδιου μεγέθους με αυτόν του Μπέρμιγχαμ.

Η ίδια μιλώντας στο New Statesman επιχείρησε να απαντήσει στην ερώτηση τι θα σήμαινε εάν η Ουκρανία νικούσε. Απάντησε ορίζοντας όχι την ήττα, αλλά το αντίθετό της: «Η νίκη θα σήμαινε ότι η Ρωσία θα επιστρέψει εκεί που είναι τα σύνορα της Ρωσίας. Έτσι επιστρέφουν και αποσύρονται». Η ήττα, συνέχισε, είναι πιο δύσκολο να οριστεί και το νόημά της εξαρτάται τελικά από την Ουκρανία. 

Η Κάλας απέρριψε θεμελιωδώς την ιδέα ότι ο τερματισμός της σύγκρουσης θα πρέπει να επιδιωχθεί με οποιοδήποτε τίμημα. «Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι η ειρήνη δεν είναι απώτερος στόχος εάν σημαίνει ότι η επιθετικότητα αποδίδει καρπούς», είπε. «Αυτό που εννοώ με αυτό είναι ότι όταν λέτε ''Εντάξει, ας είναι ειρήνη και όλοι να μείνουν εκεί που είναι'', εξακολουθεί να σημαίνει ότι η Ρωσία έχει καταλάβει ένα μεγάλο μέρος του εδάφους της Ουκρανίας, με την Ουκρανία να είναι μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη χώρα. Οπότε σημαίνει ότι η επιθετικότητα πραγματικά αποδίδει», εξήγησε.

Εάν συμβεί αυτό, πρόσθεσε, θα είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να ενεργήσει ξανά ο Πούτιν: «Αν η Ρωσία δεν τιμωρηθεί για αυτό που κάνει, τότε θα υπάρξει μια παύση ενός, δύο ετών και μετά όλα θα συνεχιστούν: οι φρικαλεότητες, ο ανθρώπινος πόνος, τα πάντα».

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, δεν είναι μόνο η Ουκρανία που κινδυνεύει από έναν τολμηρό Πούτιν. «Εννοώ άλλες χώρες γύρω από τη Ρωσία. Μολδαβία… Το ιμπεριαλιστικό όνειρο δεν πέθανε ποτέ».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή