Χρέη μετά μουσικής

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022 07:00
UPD:21:11
REUTERS/YARA NARDI
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Διαβάζω ότι η Ουκρανία κέρδισε το πιο θερμό χειροκρότημα στον πρώτο ημιτελικό της Eurovision 2022. Δεν είδα, δεν ξέρω αν το τραγούδι «Stefania» του συγκροτήματος Kalush Orchestra ήταν που άγγιξε το κοινό ή η συμπάθεια για το δράμα το τωρινό, αν και το θέμα, η μάνα, είναι ύμνος παντοτινός.

Διαβάζω ότι η Ουκρανία, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η νικήτρια. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, δηλαδή, τη διοργάνωση του διαγωνισμού τραγουδιού το 2023 θα φορτωθεί;

Συγγνώμη, θέλουν να εξοντώσουν μία χώρα, η οικονομία της οποίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 45% φέτος, κατά δήλωση του υπουργού Οικονομικών της, μία χώρα με ζημιά στις υποδομές από 220 δισ. έως 560 δισ. δολ., μία χώρα που μετρά χιλιάδες νεκρούς, τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια -κυρίως γυναίκες, παιδιά και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους- εκτοπισμένους στην ταχύτερη αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμού από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και έχει χάσει, μέχρι στιγμής, το 30% του εργατικού της δυναμικού, μία χώρα με δημοσιονομικό έλλειμμα 5 δισ. δολαρίων σε μηνιαία βάση, λόγω του πολέμου;

Θέλουν να τη ζορίσουν κι άλλο, δεν φτάνουν οι ξένοι δανειστές; Ξεχνάς εύκολα, μου λες; Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και τα χρέη να εξοφλούνται. Το Κίεβο επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Την 1η Σεπτεμβρίου έχει ένα δολαριακό ομόλογο 1 δισ. να πληρώσει κι ας ματώσει.

Μέχρι τότε, όμως, κάπως πρέπει να λειτουργεί. Με χρηματοδότηση αργή. Ο Ουκρανός πρόεδρος στις 22 Απριλίου ζήτησε 7 δισ. δολάρια κάθε μήνα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και η επικεφαλής του ΔΝΤ, όταν ρωτήθηκε από το BBC, τι είπε; https://www.bbc.com/news/business-61184275. «Έχουμε βρει [τα χρήματα] για τον πρώτο και δεύτερο μήνα... Πιστεύουμε ότι το ποσό θα είναι μικρότερο, καθώς η ουκρανική οικονομία σε περιοχές εκτός πολεμικής ζώνης ανακάμπτει και θα αρχίσει η ροή εμβασμάτων απ' αυτούς που τώρα δουλεύουν αλλού». Στον κόσμο του κενού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή