Ν. Φίλης: «Λάθος η απόφαση του ΣτΕ για την πανεπιστημιακή αστυνομία»

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022 21:35
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Κριτική την απόφαση του ΣτΕ για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ασκεί με ανακοίνωσή του ο τομέαρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης και υποστηρίζει ότι «είναι υπόθεση των φοιτητών και των πανεπιστημιακών να διασφαλίσουν το απαραίτητο κλίμα ακαδημαϊκής ελευθερίας και ηρεμίας».

Αναφερόμενος στην απόφαση του δικαστηρίου υποστηρίζει: «Πρόκειται για μια λάθος απόφαση, με την οποία η Ελλάδα εξαιρείται από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία είναι αρμοδιότητα των ίδιων των πανεπιστημιακών αρχών η διαφύλαξη του πανεπιστημιακού ασύλου». Ακολούθως γενικεύει την κριτική του στο ανώτατο δικαστήριο:

«Για άλλη μια φορά το ΣτΕ απομακρύνεται από την φιλελεύθερη παράδοσή του. Η νομολογία του, ολοένα και περισσότερο, απηχεί ιδεολογικές αντιλήψεις του βαθέως κράτους. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τις αποφάσεις που έκριναν συνταγματικές τις μνημονιακές περικοπές δικαιωμάτων και εισοδημάτων; Την κατάργηση του νόμου για την ιθαγένεια των μεταναστόπουλων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα; Την απόφαση για τις τηλεοπτικές άδειες;

Την απόφαση σύμφωνα με την οποία το μάθημα των θρησκευτικών επιβάλλεται ως κατηχητικό μάθημα; Για να είμαστε δίκαιοι, ανάλογη συντηρητική αντιμετώπιση, για κρίσιμα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα παρατηρείται και σε άλλα ανώτατα δικαστήρια διεθνώς, όπως πρόσφατα στις ΗΠΑ για το δικαίωμα στην άμβλωση. Παντού βέβαια οι κοινωνίες αντιδρούν και υπερασπίζονται δημοκρατικές κατακτήσεις».

Ακολούθως λέει ότι «θα περιμένουμε να δημοσιοποιηθεί η απόφαση, η οποία μάλιστα έχει ισχυρή μειοψηφία», ωστόσο προσθέτει: «Διερωτώμαι ωστόσο γιατί ο πρόεδρος του ΣτΕ προέτρεξε να εκδώσει συνοπτικό ανακοινωθέν. Την ώρα μάλιστα που ανεβαίνει η ένταση στα ΑΕΙ, καθώς επιχειρείται ο αστυνομικός έλεγχος των πανεπιστημιακών χώρων.

Παρατηρούμε πάντως, μια περίεργη αντιστροφή: το Ανώτατο Δικαστήριο φαίνεται να ερμηνεύει το Σύνταγμα με βάση το νόμο. Προφανώς πρόκειται για άλλη μια δίκη με πολιτικό περιεχόμενο. Η απόφαση δεν λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές παραμέτρους, σε μια περίοδο που η κρίση επιδεινώνεται και η αυταρχική αντιμετώπισή της μόνο αδιέξοδα προοιωνίζεται».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή