«Φωτιά» βάζει η ακρίβεια στην πολιτική αντιπαράθεση

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022 21:00
UPD:21:03
Shutterstock
A- A A+

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη 
[email protected]

To νέο άλμα του πληθωρισμού - που κατέγραψε ρεκόρ 28 ετών- φουντώνει ακόμα περισσότερο την πολιτική αντιπαράθεση, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται μετωπικά για την πορεία των τιμών. Στην κυβέρνηση έχουν ανακοινώσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του ενεργειακού ράλι, ενώ έμφαση δίνεται στην επόμενη ημέρα της οικονομίας. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία που κατέθεσε ζητά να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Το σκηνικό ρευστότητας στο ενεργειακό πεδίο αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, γεγονός που επηρεάζει και τις τιμές βασικών αγαθών.  Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εστιάζουν σε μια καλή πορεία του τουρισμού, ώστε να τονωθεί η οικονομία. Παράλληλα βαρύτητα δίνεται στην προσέγγιση νέων επενδύσεων, όπως φαίνεται και από έναν κύκλο επαφών του πρωθυπουργού. 

Ο κ. Μητσοτάκης έχει επισημάνει πως κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, ενώ έμφαση δίνεται σε μια σειρά θετικών ειδήσεων από το πεδίο της οικονομίας. Η χώρα θα βγει από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας το καλοκαίρι, ενώ παραμένει ο στόχος για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023. 

Πάντως στην αντιπολίτευση παραμένουν σε ετοιμότητα και δεν αποκλείουν έναν εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο, καθώς η κυβέρνηση πιέζεται από την πορεία των τιμών. Σε κάθε περίπτωση η χώρα βρίσκεται σε μια μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο, όπως φαίνεται και από τις διεργασίες στα κόμματα.

ΝΔ: «Το είπαμε- το κάναμε» το βασικό σύνθημα

Στα μέτρα που έχει βάλει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για να στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά εστιάζουν στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, που ετοιμάζονται να δώσουν μάχη ενάντια στη «χαλαρή ψήφο». Με δεδομένο πως η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με την απλή αναλογική έμφαση δίνεται στην αύξηση της γαλάζιας συσπείρωσης παράλληλα με τα ανοίγματα στο κέντρο.

Στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες το βασικό σύνθημα της κυβερνητικής πλευράς  θα είναι «το είπαμε - το κάναμε», ενώ το δίλημμα που θα μπει θα είναι σταθερότητα ή περιπέτειες. Από τη Νέα Δημοκρατία συνεχίζουν να εστιάζουν στο στόχο για αυτοδυναμία και στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται να ανεβάσει ταχύτητες ο κομματικός μηχανισμός.

Στο φλέγον θέμα της ενέργειας στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζεται πως έχουν υπάρξει αδικίες, ωστόσο αυτό αποδίδεται και σε εξωγενείς παράγοντες και συγκεκριμένα στην καθυστέρηση λήψης αποφάσεων από την Ευρώπη. Τα περισσότερα μέτρα μέχρι τώρα ήταν στοχευμένα στους πλέον ευάλωτους, ωστόσο πλέον το πλέγμα στήριξης επιχειρείται να διευρυνθεί. «Η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος.

Τσίπρας: Στη ρήτρα Μητσοτάκη αντιτείνουμε τη ρήτρα πολιτικής αλλαγής 

Ραντεβού στις εσωκομματικές κάλπες δίνουν αυτή την Κυριακή στο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, καθώς για πρώτη φορά θα εκλεγεί από τα μέλη ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. «Στις 15 Μαΐου ψηφίζουμε όλοι. Τους στέλνουμε πίσω τον λογαριασμό» είναι το μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μιλώντας χθες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ χαρακτήρισε τη ρήτρα αναπροσαρμογής ως «ρήτρα της ληστείας», ως «λαιμητόμο» για κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση και ως «κεφαλικό φόρο». Σε υψηλούς τόνους κατηγόρησε την κυβέρνηση για «έλλειμμα ενσυναίσθησης» ως προς το τι συμβαίνει στην κοινωνία και άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό ότι «έχει κάνει το διάγγελμα επάγγελμα. Για να ανακοινώσει μέτρα υποτίθεται κατά της ακρίβειας, τα οποία δεν τα βλέπει ο πολίτης στους λογαριασμούς».

Όσον αφορά στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης σε συνέντευξη του ο κ. Τσίπρας σημείωσε  πως δεν πρόκειται για «μέτρα που επιβαρύνουν υπέρμετρα τον δημόσιο προϋπολογισμό αλλά περιορίζουν ριζικά την αισχροκέρδεια». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην  αποσύνδεση της τιμής της ενέργειας από αυτή του φυσικού αερίου, στη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, στη  μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ στις 20 με 22 Μαΐου

Το προγραμματικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής παρουσίασαν χθες  ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, ο επικεφαλής του In Social και πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης και ο σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων της ΚΟ Ηλίας Κικίλιας.

Απαντώντας σε ερώτηση  για την ακρίβεια ο Νίκος Ανδρουλάκης,  σημείωσε  πως «εμείς μιλήσαμε συγκεκριμένα για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, είπαμε για τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Όσον αφορά στο πλαφόν, θα σας δώσω μια καθαρή λύση. Τί σημαίνει πλαφόν στη λιανική; Σημαίνει ότι αύριο το πρωί ο καταναλωτής βλέπει στο τιμολόγιο του τη διαφορά».

Υπενθυμίζεται πως στο Κίνημα Αλλαγής ετοιμάζονται για το συνέδριο του κόμματος που θα γίνει από τις 20 έως τις 22 Μαΐου. Παράλληλα το φθινόπωρο θα γίνει προγραμματική συνδιάσκεψη, όπου θα επισφραγιστεί στην τελική του μορφή το πρόγραμμα του κόμματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή