Ηγήτωρ στην προσπάθεια του Αθλητισμού για βιώσιμη ανάπτυξη η ΕΟΕ

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022 13:21
UPD:13:28
A- A A+

To δρόμο για τη συμβολή του αθλητισμού για ένα μέλλον βασισμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη έδειξαν οι ομιλητές στην εκδήλωση που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η Επιτροπή Αθλητισμού και Περιβάλλοντος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Την εκδήλωση με θέμα «Η Συμβολή του Αθλητισμού στη Βιωσιμότητα» επιμελήθηκε και συντόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής «Αθλητισμός και Περιβάλλον», Αλεξάνδρα Πάλλη.

Οι εξειδικευμένοι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των ομοσπονδιών, των ομάδων, των σωματείων, των αθλητών και των παραγόντων του αθλητισμού, στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, τη συμβολή του Αθλητισμού στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την αειφορία μέσω των αθλητών, των αθλητικών σωματείων, ομοσπονδιών και αθλητικών γεγονότων, καθώς και τους τρόπους χρηματοδότησης των αθλητών, ομοσπονδιών, αγώνων, εγκαταστάσεων με τα νέα δεδομένα, τα προαπαιτούμενα κριτήρια ESG.

Ομιλητές ήταν οι:

Κωνστανίνος Αραβώσης - Γ.Γ . Δασών, Καθηγητής Μετσοβίου Πολυτεχνίου με θέμα: Βιώσιμες περιβαλλοντικές πολιτικές και δράσεις για την προώθηση της συμβολής του αθλητισμού στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μαρία Αλεξίου - Πρόεδρος ΔΣ CSR Hellas με θέμα: Σύμπραξη και συνεργασία για τη βιωσιμότητα με οδηγό τον αθλητισμό και την Ολυμπιακή ιδέα.

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου - Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη βιώσιμη ανάπτυξη με θέμα: Προκλήσεις για την επίτευξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας σε επιχειρήσεις και κοινωνία.

Γεώργιος Γαλάνης - Διευθυντής Αειφόρου Ανάπτυξης ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. με θέμα: Η συμβολή της MYTILINEOS στους παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

Χρήστος Θεοδωρίδης PHD - Διευθυντής Μάρκετιγκ, Επικοινωνίας, CRM&CCC, ALLIANZ ΕΛΛΑΣ με θέμα: Δράσεις γύρω από τον αθλητισμό για τη βιώσιμη κοινωνία.

Δρ. Νικόλαος Λιάπης - Διευθυντής Εκμετάλλευσης ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε. με θέμα: ESG και επιχειρηματικότητα: Ο δρόμος της ΕΛΙΝΟΙΛ.

Φώτης Κουρμούσης - Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με θέμα: Κριτήρια ESG σε επιδοτήσεις, χρηματοδοτήσεις και νέα δάνεια.

Τοποθετήσεις έκαναν ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Σπύρος Ζαννιάς, ο συντονιστής Γενικός Διευθυντής Ο.Α.Κ.Α. Κωνσταντίνος Χαλιορής, η Ολυμπιονίκης Νίκη Μπακογιάννη και ο αντιδήμαρχος Αστικών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων, Βασίλης Αξιώτης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ, Σπύρος Καπράλος, απευθύνοντας χαιρετισμό και υπογραμμίζοντας την αξία της Βιωσιμότητας στον τομέα του Αθλητισμού στη σύγχρονη εποχή: «Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί εδώ και καιρό παγκόσμια προτεραιότητα που κινητοποιεί τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τις επιχειρήσεις προς την υιοθέτηση νέων πρακτικών. Η βιομηχανία του αθλητισμού  δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτές τις στρατηγικές.

Το 2021 επιστρέψαμε στις ζωντανές αθλητικές διοργανώσεις μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα αδράνειας λόγω της πανδημίας, διαπιστώνοντας μια σημαντική στροφή σε θέματα  που σχετίζονται με το περιβάλλον και την βιωσιμότητα. Με το σύνθημα «Be better, together», η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στην Ιαπωνία έθεσε από την αρχή στόχο να είναι αυτοί οι πιο βιώσιμοι για το περιβάλλον αγώνες όλων των εποχών. Αυτά τα βήματα εξέλιξης πρέπει και εμείς να ακολουθήσουμε και να υιοθετήσουμε για να είμαστε πλήρως εναρμονισμένοι με τις σύγχρονες τάσεις που ορίζουν ως προτεραιότητα και επείγουσα ανάγκη την προστασία του πλανήτη μας.

Οι τρόποι με τους οποίος μπορεί ο Αθλητισμός να προσφέρει σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον είναι αμέτρητοι. Στην χώρα μας υπάρχει δυστυχώς τεράστιο πεδίο βελτίωσης. Επιβάλλεται λοιπόν να αναλάβουμε δράση τώρα! Αρχίζοντας από μια σοβαρή αξιολόγηση της σημερινή κατάστασης και έπειτα χαράζοντας μια στρατηγική η οποία θα φέρει σίγουρα αποτελέσματα και θα συμβάλλει στην παγκόσμια συλλογική προσπάθεια με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές!»

Στην εισαγωγική της ομιλία η Αλεξάνδρα Πάλλη τόνισε: «Οι πόλεις και το περιβάλλον, η ενέργεια, η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των Αγώνων, η υποστήριξη των αθλητών και η ψυχική υγεία, η διαφορετικότητα, η ισότητα και η συμπερίληψη, αποτελούν σημαντικά θέματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εκεί στρέφουμε την προσοχή μας στο άμεσο μέλλον.

Με στόχο, την επίτευξη θετικών για το κλίμα Ολυμπιακών Αγώνων το αργότερο έως το 2030 και την ανάπτυξη στρατηγικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στους μελλοντικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, συζητούμε σήμερα θέματα όπως η ανάπτυξη της εποπτείας των αλυσίδων εφοδιασμού των Ολυμπιακών Αγώνων, η απαίτηση να μην υπάρχει μόνιμη ολυμπιακή κατασκευή σε θεσμοθετημένη φύση και πολιτιστικές-προστατευόμενες περιοχές, η προώθηση της παροχής διαρκών οφελών στις κοινότητες υποδοχής πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την εξασφάλιση ότι θα επιτευχθούν βασικές κληρονομιές πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ότι τα κληροδοτημένα σχέδια, η δομή διακυβέρνησης και η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση έχουν τεθεί σε εφαρμογή στο πλαίσιο ενός κύκλου ζωής.

Συζητούμε επίσης θέματα όπως η βελτίωση της παρακολούθησης και της μέτρησης του αντίκτυπου και της κληρονομιάς των Ολυμπιακών Αγώνων, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής τους στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ με  τη φιλοσοφία: «Μια φορά Ολυμπιακή πόλη πάντα μια Ολυμπιακή πόλη».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ, Μανώλης Κολυμπάδης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάρκετιγκ Νίκος Ιατρού η πρόεδρος των Ελλήνων Olympians Βούλα Κοζομπόλη, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξιφασκίας Μανώλης Κατσιαδάκης και η Olympian Άγη Κασούμη.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις