Οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για μια από τις σημαντικότερες και πιο «συναισθηματικές» αντιπαραθέσεις τους για την τεχνολογία, καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν αυστηρούς νέους κανόνες για να περιορίσουν το υλικό σεξουαλικής κακοποίησης.
Η Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει ένα σχέδιο νόμου αυτή την εβδομάδα που θα μπορούσε να απαιτεί από ψηφιακές εταιρείες όπως η Meta Platforms, η Google και η Apple να εντοπίζουν, να αφαιρούν και να αναφέρουν παράνομες εικόνες κατάχρησης στις αρχές επιβολής του νόμου υπό την απειλή προστίμων.
Σύμφωνα με το POLITICO την Τρίτη, η Επιτροπή είπε ότι τα εθελοντικά μέτρα που έχουν ληφθεί από ορισμένες πλατφόρμες έχουν μέχρι στιγμής «αποδειχθεί ανεπαρκή» για την αντιμετώπιση της κακής χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών για σκοπούς σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Το εγχειρίδιο κανόνων έρχεται καθώς οι τηλεφωνικές γραμμές για την προστασία των παιδιών αναφέρουν ρεκόρ παρενοχλητικού περιεχομένου που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Ευρώπη είναι ένα hot spot για τη φιλοξενία τέτοιου περιεχομένου, με το 62% των παράνομων εικόνων στον κόσμο να βρίσκονται σε ευρωπαϊκούς διακομιστές δεδομένων το 2021.
Ο νόμος έχει ήδη καθυστερήσει κατά ένα χρόνο λόγω πολύπλοκων διαπραγματεύσεων για ένα προσωρινό νομοσχέδιο που διευκρίνιζε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας μπορούν εθελοντικά να ελέγχουν για κακοποίηση παιδιών στις πλατφόρμες τους. Υπήρξε επίσης εσωτερική αντίδραση εντός της Επιτροπής σχετικά με ανησυχίες σχετικά με το πώς η νομοθεσία θα επηρεάσει το απόρρητο.
Μετά από μήνες οι εταιρείες τεχνολογίας και οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των παιδιών περιμένουν με αγωνία να δουν πόσο δραστικοί θα είναι οι κανόνες.
Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, ήταν θετική για την εξεύρεση τρόπων καταστολής του καταχρηστικού διαδικτυακού περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών, ζωντανών ροών και συνομιλιών.
«Υπάρχει ένα βουνό από δυσκολίες και αν το πλαίσιο είναι προαιρετικό, οι εταιρείες μπορούν να αλλάξουν τις πολιτικές τους όποτε θέλουν, γι' αυτό θέλω να καταστήσω υποχρεωτική την ανίχνευση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών», είπε η Σουηδή πολιτικός στις 25 Απριλίου σε εκδήλωση που διοργάνωσε ομάδα προστασίας παιδιών, WeProtect Global Alliance.
Οι ακτιβιστές ψηφιακών δικαιωμάτων ανησυχούν βαθιά ότι οι κανόνες θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν σοβαρά το απόρρητο, τη στιγμή που οι αρχές επιβολής του νόμου και οι εθνικές κυβερνήσεις πιέζουν σκληρά για να βρουν τρόπους για τις κρυπτογραφημένες υπηρεσίες μηνυμάτων.
Όλα τα βλέμματα αυτή την εβδομάδα θα είναι στραμμένα στις απαιτήσεις των ψηφιακών εταιρειών να αναζητήσουν παράνομες φωτογραφίες σεξουαλικής κακοποίησης εν μέσω του τεράστιου όγκου περιεχομένου που κυκλοφορεί στις πλατφόρμες τους και στις συνομιλίες σε εφαρμογές και υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων.
Οι Βρυξέλλες είναι τώρα έτοιμες για μια σκληρή μάχη μεταξύ των υπερασπιστών της ιδιωτικής ζωής και των γερακιών επιβολής του νόμου. Αντιδρώντας στη διαρροή της πρότασης, ο κεντρώος ευρωβουλευτής του Renew Europe Μόριτζ Κέρνερ είπε ότι η πρόταση της Επιτροπής θα σήμαινε ότι «το απόρρητο της ψηφιακής αλληλογραφίας θα είχε πεθάνει».
Ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι «ο τεράστιος όγκος υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο είναι αποθαρρυντικός. Και δυστυχώς, η Ευρώπη είναι ο παγκόσμιος κόμβος για το μεγαλύτερο μέρος αυτού του υλικού. Άρα είναι πραγματικά πολύ μεγάλο ζήτημα. Εάν δεν ενεργήσουμε, τότε ποιος θα το κάνει; Οι κανόνες που προτείνουμε θέτουν σαφείς, στοχευμένες και αναλογικές υποχρεώσεις για τους παρόχους υπηρεσιών για τον εντοπισμό και την κατάργηση παράνομου περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Οι υπηρεσίες που θα επιτρέπεται να παρέχουν θα είναι πολύ αυστηρά οχυρωμένες με ισχυρές δικλείδες ασφαλείας ».
naftemporiki.gr