Κίνα: Τι θα γινόταν αν εγκατέλειπε την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων;

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022 10:54
UPD:11:01
REUTERS/CARLOS GARCIA RAWLINS
A- A A+

Έχει εφαρμόσει ίσως την πιο αυστηρή πολιτική διαχείρισης των κρουσμάτων κορωνοϊού. Η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων της Κίνας την προστάτεψε στις πρώτες φάσεις της πανδημίας, αλλά πλέον δέχεται έντονη κριτική- και στο εσωτερικό της- για τους αυστηρούς περιορισμούς που εφαρμόζει όταν εντοπιστεί μικρός αριθμός κρουσμάτων. Οι ανησυχίες εστιάζουν στο κοινωνικό και οικονομικό κόστος της πολιτικής. 

Προσφάτως ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, προχώρησε σε μια κίνηση που δεν συνηθίζει, στέλνοντας ένα μήνυμα σε όσους δυσανασχετούν με την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων. Σε συνεδρίαση υπό την προεδρία του, η Ανώτατη Μόνιμη Επιτροπή Πολιτικού Γραφείου του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος δεσμεύτηκε «να τηρήσει απαρέγκλιτα τη γενική πολιτική του «δυναμικού μηδενικού Covid» και να πολεμήσει αποφασιστικά ενάντια σε κάθε λέξη και πράξη που διαστρεβλώνει, αμφισβητεί ή αρνείται τις πολιτικές πρόληψης της επιδημίας της χώρας μας».

Όμως τι θα γινόταν αν η Κίνα εγκατέλειπε την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων; Θα κινδύνευε με ένα «τσουνάμι» λοιμώξεων και το θάνατο 1,6 εκατ. ανθρώπων, υποστηρίζουν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης. 

Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, διαπίστωσε ότι το επίπεδο ανοσίας που έχει «χτίσει» η εμβολιαστική εκστρατεία της Κίνας τον Μάρτιο θα ήταν «ανεπαρκές» για να αποτρέψει ένα κύμα της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, γεγονός που θα ασκούσε πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας, δεδομένων των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού στους ηλικιωμένους και την ικανότητα του ιού να αποφεύγει την ανοσία από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Χωρίς περιορισμούς όπως τα μαζικά τεστ στη χώρα και τα αυστηρά lockdown, η εξάπλωση της Όμικρον θα μπορούσε να οδηγήσει σε 112,2 εκατ. συμπτωματικά κρούσματα, 5,1 εκατ. εισαγωγές στα νοσοκομεία και 1,6 εκατ. θανάτους, με το μεγαλύτερο κύμα να σημειώνεται μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου, κατέληξε η μελέτη.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στον απόηχο των δηλώσεων του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος κάλεσε την Κίνα να επανεξετάσει τη στρατηγική της, λέγοντας ότι η προσέγγιση δεν έχει πλέον νόημα καθώς η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται και η οικονομία της χώρας υποφέρει.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή