Έρλινγκ Χάαλαντ: Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022 10:13
UPD:10:20
REUTERS/PHIL NOBLE
A- A A+

Του Νίκου Αθανασίου 

Από την 1η Ιουλίου θα βρίσκεται εκεί όπου ως μικρό παιδί έκανε τα πρώτα του βήματα στη ζωή, εκεί που κλώτσησε για πρώτη φορά την μπάλα και ανέπτυξε μαζί της μια σχέση ξεχωριστή, ερωτική, μια σχέση αμοιβαίας λατρείας. Ο Έρλινγκ Χάαλαντ είναι από το απόγευμα της Τρίτης και επίσημα ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Σίτι, επιστρέφοντας στην ομάδα και την πόλη όπου ο πατέρας του έζησε τον παράδεισο και την κόλαση μαζί.

Επιστρέφει στην γαλάζια πλευρά του Μάντσεστερ, τούτη την φορά όχι ως ένας τρίχρονος μπόμπιρας, αλλά ως ένας από τους κορυφαίους σέντερ φορ του πλανήτη με στόχο να συνεχίσει τον... βομβαρδισμό των αντίπαλων εστιών και να οδηγήσει την Σίτι στη γη της επαγγελίας. Στη κατάκτηση του Champions League.

Η πρώτη φορά στο Μάντσεστερ και η επιστροφή στο Μπρίνε

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου του 2000 στο Λιντς. Λίγες ημέρες αργότερα ο πατέρας του, Αλφ Ίνγκε, θα υπογράψει τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Σίτι. Η πρώτη φανέλα που θα φορέσει ο μικρός, Έρλινγκ, είναι εκείνη των ''πολιτών'' σε ένα από τα υπέροχα παιχνίδια που παίζει η μοίρα.

Ο Αλφ Ίνγκε Χάαλαντ θα αγαπηθεί αρκετά από τον κόσμο της ομάδας παρά το γεγονός πως αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα στο γόνατο του. Η μαχητικότητα και η γενναιότητα που κατέθετε στο χορτάρι ήταν από τα κύρια χαρακτηριστικά του, όμως, ένα βίαιο μαρκάρισμα του Ρόι Κιν σε ένα ντέρμπι με την Γιουνάιτεντ θα βάλει τέλος στην καριέρα του στο πιο υψηλό επίπεδο.

Η οικογένεια επέστρεψε στη Νορβηγία, στο Μπρίνε, εκεί όπου ο μικρός Έρλινγκ ξεκίνησε να μαθαίνει τα μυστικά του αθλήματος στη τοπική ομάδα.

Ο πρώτος του προπονητής, Αλφ Ίνγκβε Μπέρντσεν, δεν μπορεί να ξεχάσει αυτό που έβλεπαν τα μάτια του. ''Όταν τον είδα πρώτη φορά ήταν πέντε χρονών. Έκανε προπόνηση σε ένα κλειστό γήπεδο με παιδιά μεγαλύτερα από εκείνον. Οι πρώτες του δύο επαφές οδήγησαν σε γκολ. Ήταν ένα τρομερό ταλέντο, μπορούσες να το διακρίνεις από την πρώτη στιγμή που τον έβλεπες. Ήταν τόσο καλύτερος από τους συνομήλικους του που πάντα έπαιζε με παιδιά που ήταν μέχρι και δύο χρόνια πιο μεγάλα''.

Η κλήση στην Εθνική και η... απογείωση

Η πρώτη γεύση του Χάαλαντ από το διεθνές ποδόσφαιρο ήρθε στα 15 του. Έχοντας εντυπωσιάσει με την δεύτερη ομάδα της Μπρίνε, θα κληθεί στην Εθνική Νορβηγίας U15. Προπονητής της ομάδας είναι ο Γκούναρ Χάλε, με τον οποίο ο πατέρας του είχε παίξει μαζί στην Λιντς. Το γεγονός πως ήταν αρκετά λεπτός, αποτέλεσε αντίκειμενο προβληματισμό για τον Χάλε. ''Η πρώτη φορά που είδα τον Χάαλαντ να παίζει ποδόσφαιρο ήταν σε ηλικία 15 ετών. Εκείνη την εποχή ήταν αρκετά μικρός και στενός πριν εκτοξευθεί η ανάπτυξή του και σωματικά σε μειονεκτική θέση" έχει δηλώσει ο Χάλε.

''Ήταν χωρίς αμφιβολία ένας καλός παίκτης που σκόραρε πολλά γκολ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν εξαιρετικός. Η σωματική του διάπλαση και ο συντονισμός του έπρεπε ακόμα να αναπτυχθούν εκείνη την εποχή. Το ότι θα γινόταν μια μέρα σούπερ σταρ ήταν ακόμα πολύ μακριά. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ήταν ικανός να κάνει μια μέρα. Σήμερα επωφελείται από το γεγονός ότι έπρεπε να μάθει να διαβάζει ένα παιχνίδι τότε, επειδή δεν ήταν τόσο δυναμικός όσο σήμερα''.

H αλλαγή στη σωματοδομή του ήταν και εκείνη που έφερε την... απογείωση. Ακολούθησε η πρώτη ομάδα της Μπρίνε, η Μόλντε(50 ματς, 20 γκολ), η Σάλτσμπουργκ(27 παιχνίδια, 29 γκολ) και φυσικά η μαγική τριετία στην Ντόρντμουντ με 88 γκολ σε 85 συμμετοχές!

Ξυλοκόπος, fashion icon, αγρότης, μισεί τις συνεντεύξεις

Για τον ποδοσφαιριστή Χάαλαντ όλα είναι γνωστά. Αν καταφέρει να δικαιώσει τις προσδοκίες στη Σίτι, θα γράψει ιστορία. Ως άνθρωπος, όμως, πως είναι; Τι του αρέσει να κάνει όταν δεν παίζει ποδόσφαιρο; Ο 22χρονος άσος είναι φανατικός ξυλοκόπος! Την περιόδο όπου βρίσκεται στην πατρίδα του ξοδεύει  σημαντικό μέρος από τον ελεύθερό του χρόνο με ένα αλυσοπρίονο στο χέρι! Από κει και πέρα, του αρέσει να βοηθά στην οικογενειακή φάρμα και να οργώνει τα χωράφια με τις πατάτες ενώ ως ένα νεαρό παιδί του αρέσει να ντύνεται με την τελευταία λέξη της μόδας.

Αν κάτι ακόμη τον χαρακτηρίζει αυτό δεν είναι άλλο από το... μίσος που έχει για τις συνεντεύξεις. Πάντα οι απαντήσεις του είναι σχεδόν μονολεκτικές, προτιμά να αποφεύγει τις κάμερες και όσο ικανός είναι με την μπάλα στα πόδια αλλά τόσο μη ικανός είναι μπροστά από ένα μικρόφωνο.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις