Ρευστότητα, ζήτηση, εξαγορές

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022 07:00
UPD:08:09
Shutterstock
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected]

Οι έχοντες ρευστότητα δίνουν σήμερα το στίγμα της επόμενης ημέρας στο επιχειρηματικό σκηνικό. Σε περιόδους κρίσεων και ιδιαίτερα σε περιόδους κατά τις οποίες το κόστος του χρήματος είναι υψηλό, οι ευκαιρίες «ανήκουν» σε όσους «προτίθενται» να κινηθούν με ίδια κεφάλαια.

Αναφερόμαστε σε υγιείς, ισχυρές, αναπτυσσόμενες εταιρείες και σε επιχειρηματίες που διαθέτουν τη δεξιότητα να βλέπουν με διορατικότητα προς το μέλλον.

Η ανοδική τάση την οποία όλοι αναμένουν στα επιτόκια δανεισμού, όπως και στα επιτόκια για εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, και το αυξημένο κόστος των α' υλών, αλλάζουν τους συσχετισμούς δυνάμεων στην αγορά, δημιουργώντας χώρο, ει.δικά αυτή την περίοδο, σε όσους είναι σε θέση να σηκώσουν οι ίδιοι το κεφαλαιακό - επενδυτικό βάρος και να διεκδικήσουν νέες ευκαιρίες εξαγορών.

Η στενότητα ρευστότητας είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει εταιρείες στην επιλογή της πώλησης. Νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις προφανώς και θα υπάρξουν, με δύο κύρια στοιχεία διαφοροποίησης σε σχέση με το 2021, οπότε καταγράφηκε ρεκόρ εξαγορών και συγχωνεύσεων:
- Τον μεγαλύτερο αριθμό deals ένεκα και των κόκκινων δανείων, η «εξυπηρέτηση» των οποίων θα συνεχίσει να αποτελεί λόγο και αιτία για πολλές νέες συμφωνίες.
- Τη συγκέντρωση των εξαγορών σε κλάδους από τους οποίους ο υψηλός πληθωρισμός και η αναδιανομή τζίρου αφαιρούν πωλήσεις.

Κατά συνέπεια , φέτος, το ενδιαφέρον για τα επόμενα deals θα επικεντρωθεί είτε στους γνωστούς - αγνώστους με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είτε σε αγορές όπου η νέα κρίση πλήττει τη ζήτηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή