Αλέξης Τσίπρας: « Συσσωρευμένη οργή του κόσμου που θυμίζει ημέρες του 2012»

Τρίτη, 10 Μαΐου 2022 23:20
UPD:11/05/2022 00:04
INTIME NEWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Την άποψη ότι δεν πρόκειται για "επιλογή" αλλά για "αδυναμία" των πολιτών να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς του ρεύματος εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε σε οχτώ τηλεοπτικούς σταθμούς της περιφέρειας (Κρήτη TV, Ionian TV, Star Κεντρικής Ελλάδας, TRT, Ήπειρος TV1, Flash TV, ΔΙΟΝ TV, Center TV) και μεταδίδεται αυτήν την ώρα.

Ο Αλ. Τσίπρας παραχώρησε αυτήν την συνέντευξη ενόψει της ψηφοφορίας της ερχόμενης Κυριακής για πρόεδρο και κεντρική επιτροπή του κόμματος από τη βάση δηλώνοντας μάλιστα ότι τα κανάλια της περιφέρειας αποτελούν "όαση πλουραλισμού" σε μια εποχή που οι "διεθνείς οργανισμοί" για την ελευθερία του Τύπου έχουν βαθμολογήσει "χαμηλά" τη χώρα.

"Δεν είναι μια επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνηση" είπε, αναφερόμενος στην κατάθεση της τροπολογίας για τη μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τους πολίτες. "Είναι μια ειλικρινής αγωνία αυτή που έχουμε. Τούτη την ώρα υπάρχουν εκατοντάδες, χιλιάδες νοικοκυριά που δεν αποφασίζουν να μην πληρώσουν για να μην επιβαρυνθούν, αλλά δεν έχουν να πληρώσουν", είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε παραδείγματα πολιτών που ήδη τα έβγαζαν πέρα "ίσα-ίσα" και τώρα καλούνται να πληρώσουν τρεις και τέσσερις φορές πάνω εξαιτίας της "ρήτρας αναπροσαρμογής" που, όπως τόνισε, υπάρχει για "να μην σταματήσει η κερδοφορία της ΔΕΗ και των άλλων παραγωγών ενέργειας".

"Δεν είναι τσαμπατζήδες όπως τους κατηγόρησε ο κ. Οικονόμου", συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι το να μην πληρώσουν "σήμερα δεν είναι επιλογή, είναι αδυναμία".

 

«Βουβή αγανάκτηση»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφερόμενος  στις περιοδείες του και το τι αντικρίζει, είπε ότι «αυτό το οποίο βλέπω τούτες τις μέρες στην ελληνική κοινωνία, έχω να το ξαναδώ από την περίοδο του 2012 εκεί στην κρίση, σε ό,τι αφορά την αγανάκτηση και την οργή του κόσμου. Μπορεί αυτή η αγανάκτηση και η οργή να μην είναι όπως τότε που εκδηλωνόταν σε κινητοποιήσεις, αλλά είναι μια βουβή από ό,τι φαίνεται οργή και αγανάκτηση, αλλά είναι συσσωρευμένη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε την ανάγκη ο πρωθυπουργός να "αντιστοιχηθεί" με αυτήν την πραγματικότητα, ενώ στηλίτευσε τα μέτρα που εξήγγειλε για την αναδρομική ενίσχυση των 600 ευρώ, σχολιάζοντας ότι όπως "αποκαλύφθηκε" επρόκειτο για "θαύμα" που όμως δεν κράτησε "ούτε μια μέρα".

"Δεν είναι θέμα επικοινωνίας είναι θέμα επιβίωσης" δήλωσε και παρέπεμψε σε οργανώσεις καταναλωτών και επιστημονικούς φορείς που έχουν "αναδείξει" ότι η "ρήτρα ληστείας" αυτή είναι "παράνομη", γιατί "δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις διαφάνειας, ορθής ενημέρωσης καταναλωτών και αναλογικότητας".

Έκλεισε με το μήνυμα ενόψει των εσωκομματικών εκλογών καλώντας «όσους ήταν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες να στείλουν ένα μήνυμα για την επόμενη ημέρα στην χώρα, ώστε να ανοίξουμε τον δρόμο για τη πολιτική αλλαγή και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον τόπο».

Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης 

 

«Ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική»

Αναφερόμενος στην ακρίβεια στην ενέργεια χαρακτήρισε "μοναδικό και "πρωτοφανή τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται το χρηματιστήριο ενέργειας στη χώρα" και επανέλαβε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία που νομοθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά εφαρμόστηκε το 2020 επί ΝΔ. Όπως είπε, σε καμία άλλη χώρα δεν υπάρχει η "κατάφορη επιβάρυνση" των καταναλωτών και ο "τρομακτικός πολλαπλασιασμός" των κερδών για τους παρόχους, εξηγώντας πως αυτό οφείλεται στο ότι το 100% της ενέργειας περνάει από το χρηματιστήριο.

Επίσης, ο Αλ. Τσίπρας διευκρίνισε πως από το 2013 υπάρχουν "συμβόλαια προμηθειών" και η δυνατότητα ρήτρας αναπροσαρμογής, τονίζοντας όμως ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν υπήρξαν αυξήσεις, αλλά υπήρξαν "μειώσεις μεσοσταθμικά". Επίσης, σχολιάζοντας την "καραμέλα" όπως είπε, περί χρεοκοπίας της ΔΕΗ ξεκαθάρισε πως πέρα από το ότι δεν αύξησε "ούτε 1 ευρώ τους λογαριασμούς" εκείνη την περίοδο, επίσης μείωσε το δανεισμό της κατά ένα δισ. και αύξησε τις επενδύσεις σε ΑΠΕ.

"Αυτό είναι το νεοφιλελεύθερο παραμύθι" του κ. Χατζηδάκη, είπε χαρακτηριστικά κατηγορώντας τον αρμόδιο υπουργό και τον πρωθυπουργό πως ακολουθούν μια "ακραία νεοφιλελεύθερη" πολιτική "απαξίωσης" των δημόσιων επιχειρήσεων προκειμένου να "προχωρούν σε ιδιωτικοποιήσεις".

Σχολιάζοντας τις διαρροές για υπολογισμό των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας στα 600 εκατ. σε σχέση με το 1,5 δισ. που έχει υπολογίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως είναι "αδιανόητο" να μην υπάρχουν ακόμα επίσημα στοιχεία και άφησε αιχμές περί "μαγειρέματος" από το Μαξίμου. "Από πότε δίνεται εντολή σε ανεξάρτητη αρχή" διερωτήθηκε, ενώ τόνισε πως μόνο στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμα "έσοδα" για το δημόσιο από τη φορολόγηση των υπερκερδών αυτών.

Αναφέρθηκε, δε, στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης, υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται για "μέτρα που επιβαρύνουν υπέρμετρα τον δημόσιο προϋπολογισμό αλλά περιορίζουν ριζικά την αισχροκέρδεια", όπως είναι η αποσύνδεση της τιμής της ενέργειας από αυτή του φυσικού αερίου, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απηύθυνε μάλιστα έκκληση στον πρωθυπουργό να "πάρει μέτρα" και να "ανακοινώσει" ότι δε θα κόβεται το ρεύμα σε αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν, έως ότου κριθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής από τη δικαιοσύνη, και ότι θα δοθούν "διευκολύνσεις" για τις προηγούμενες χρεώσεις "στη βάση της αναλογικότητας".

Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, υπογραμμίζοντας πως ο ρόλος της ΔΕΗ σε μια περίοδο κρίσης πρέπει να είναι "δίπλα στους πολίτες" και όχι να δίνεται η ευκαιρία σε "γαλάζια παιδιά" να "φτιάχνουν βιογραφικά στις πλάτες μας".

Ο Αλ. Τσίπρας αντέκρουσε τις επιθέσεις από την κυβέρνηση ότι εάν εφαρμόζονταν αυτά που προτείνει θα εκτροχιαζόταν δημοσιονομικά η χώρα, σχολιάζοντας πως "οι πολιτικές του κ. Μητσοτάκη είναι αυτές που μας οδηγούν ξανά στον κίνδυνο της δημοσιονομικής εκτροπής και της χρεοκοπίας". "Επί των ημερών μας σταμάτησε το πάρτυ", δήλωσε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για "γιουρούσι" που συνεχίζεται τώρα σε όλους τους οργανισμούς καθώς για "κέρδη σε επιχειρήσεις" και "μερίσματα". "Όταν ξανασταματήσει το πάρτυ, θα βρεθεί χώρος για συνετό πρόγραμμα. Δεν λέμε υπερβολές", τόνισε προσθέτοντας ότι είναι η "μοίρα" του ΣΥΡΙΖΑ να ξαναβρεί "άδεια" τα ταμεία που άφησε "γεμάτα".

 

«Συνθήκες 2012»

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμησή του ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχει μία βουβή αλλά συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση που θυμίζει το 2012 και πρόσθεσε: «Δεν έχει συνειδητοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου ότι αυτό δεν μαζεύεται ούτε με λίστες Πέτσα ούτε με καναλάρχες, γιατί είναι κοινωνική οργή που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη».

Για τις δημοσκοπήσεις ανέφερε: «Τούτη την ώρα συντελείται στην ελληνική κοινωνία μία μεταστροφή, πιστεύω ότι αυτή την μεταστροφή δεν μπορεί να την καταγράψει καμία δημοσκόπηση γιατί είναι εν τη γενέσει της αλλά μόνο στα ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Όποτε κι αν γίνουν οι επόμενες εκλογές το βασικό θέμα το βράδυ των εκλογών και για αρκετό καιρό θα είναι η πλήρης διάψευση των δημοσκοπήσεων».

Για τις εσωκομματικές εκλογές της επόμενης Κυριακής ανέφερε: «Για εμάς αυτό που έχει σημασία είναι ο ποιοτικός μετασχηματισμός στην λειτουργία μας. Είμαστε από τα πρώτα κόμματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που εφαρμόζουμε στην εκλογή της ΚΕ την ποσόστωση 50% για άνδρες και γυναίκες, είμαστε πρωτοπόροι σε αυτό, είμαστε το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που εκλέγει από την βάση την ΚΕ και όχι μόνο τον πρόεδρο, και είμαστε το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που τις κρίσιμες αποφάσεις από εδώ και στο εξής θα τις λαμβάνουν τα μέλη του, όσες χιλιάδες κι αν είναι αυτά που θα καταγραφούν την Κυριακή που έρχεται στην διαδικασία εκλογής προέδρου. Όποιος επιθυμεί, ανεξάρτητα από το αν θα είναι εγγεγραμμένος ή όχι, θα έχει την δυνατότητα να έλθει να ψηφίσει και να καταγραφεί. Από εκεί και πέρα θα είναι εκείνος που θα πάρει, όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του, αλλά και τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας, για το αν θα συμμετάσχουμε σε μία κυβέρνηση ή όχι, ποιες κρίσιμες προγραμματικές πτυχές θα αποφασίζουμε κάθε φορά. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για μας και είναι και ένα προσωπικό να αντιστοιχίσουμε την κοινωνική δυναμική με την κομματική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Και πιστεύω ότι είμαστε κοντά να το πετύχουμε».

Αναφέρθηκε στο πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον μεγάλο κορμό της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης στον τόπο. Παράλληλα έχει και ριζοσπαστικό προσανατολισμό με την έννοια ότι επιδιώκει με σχέδιο και πρόγραμμα να κάνει ριζικές τομές και μεταρρυθμίσεις που έχουν ένα συγκεκριμένο ταξικό πρόσημο. Έχουμε σαν στόχο την διακυβέρνηση, όχι σαν αυτοσκοπό αλλά για να μπορέσουμε να βάλλουμε ένα λιθαράκι για να προστατευθεί η κοινωνία, εκείνοι που είχε αποκαλέσει ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου ‘οι μη προνομιούχοι'. Είναι ένα κόμμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κυβερνώσα αριστερά».

Για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τις μεταξύ τους σχέσεις είπε: «Ποτέ δεν έβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ ως στρατηγικό ανταγωνιστή τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά κόμματα. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι, λέμε ότι έχουμε απέναντί μας την νεοφιλελεύθερη δεξιά, την χειρότερη εκδοχή της τα τελευταία χρόνια με τον κ. Μητσοτάκη. Αντίπαλός μας είναι η δεξιά, δεν είναι ούτε ο Ανδρουλάκης, ούτε ο Κουτσούμπας και λέμε ότι με βάση την απλή αναλογική μπορεί να υπάρξει μία μίνιμουμ συνεννόησης για μία προοδευτική κυβέρνηση και σε αυτό οφείλουν όλοι να πάρουν θέση». Για την μέχρι στιγμής στάση του κ. Ανδρουλάκη είπε: «Λογικό είναι να αρνείται μέχρι στιγμής ο κ. Ανδρουλάκης αλλά όταν θα έλθει ώρα της κάλπης θα πρέπει να πάρει θέση γιατί αν δεν πάρει θέση μπορεί να κατηγορηθεί από κάποιους ότι δεν επιδιώκει να είναι ένα κόμμα που θα συνδιαμορφώσει τα πολιτικά πράγματα της χώρας. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε πει παλαιότερα ότι ‘δεν πρέπει να γίνει το ΚΙΝΑΛ ένα ΚΚΕ του κέντρου».

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τη ΝΔ, και δεν είναι φυσιολογικό να υπάρξει: «Αν δεν υπάρξει κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές, με την απλή αναλογική θα πάμε σε δεύτερες με έναν ληστρικό εκλογικό νόμο αλλά η δεύτερη Κυριακή θα δώσει την δυνατότητα για κυβέρνηση. Ο τόπος δεν θα μείνει ακυβέρνητος, η χώρα δεν κινδυνεύει αυτή την ώρα από ένα σενάριο ακυβερνησίας. Αλλά από την παραμονή για πολύ ακόμη της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, από αυτό κινδυνεύουμε».

 

Μηνύματα σε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ

Για τις εξελίξεις στην Γαλλία χαρακτήρισε θετικό ότι ευρύτερες δυνάμεις της αριστεράς συγκλίνουν υπό τον Μελανσόν και πρόσθεσε ότι «το στηρίζουμε». Απευθύνθηκε προς τον Βαγγέλη Βενιζέλο λέγοντας «Θα στεναχωρήσω τον κ. Βενιζέλο, αλλά οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές πήραν ξεκάθαρη θέση». Ακολούθως πρόσθεσε: «Οι κίνδυνοι να συρρικνωθεί το ποσοστό ενός κόμματος δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις ταμπέλες ή τον χρόνο παρουσίας στα ΜΜΕ αλλά με τις πολιτικές. Οι φίλοι μας στο ΠΑΣΟΚ οφείλουν να βγάλουν ένα συμπέρασμα για το λεγόμενο «πασοκιφικιέισιον» όπως έχει καταγραφεί αυτό που συνέβη στην χώρα από το 2009 μέχρι το 2015 που από το 45% πήγαν στο 4,6%. Δεν μπορούμε να ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στους εξωγενείς παράγοντες. Στην Ευρώπη φαίνεται η ανάγκη συνεργασίας και σύμπλευσης των δυνάμεων της ριζοσπαστική, σοσιαλιστικής και της οικολογικής αριστεράς σε μία τροχιά με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο απέναντι στις ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια. Η σοσιαλδημοκρατία οφείλει να πάρει κρίσιμες αποφάσεις, θα συνεχίσει την δεξιά στροφή ή θα ακολουθήσει την πορεία των συνεργασιών, μίας αριστερής στροφής για να ξαναβρεί τις ρίζες της. Και για την ριζοσπαστική αριστερά τίθεται το ερώτημα, θα συνεχίσει όπως κάνουν κάποιοι άλλοι, μία δογματική αντίληψη, ότι ‘εμείς δεν λερώνουμε τα χέρια μας, εμείς δεν κυβερνάμε, εμάς δεν μας ενδιαφέρει να καλυτερέψει η ζωή των πολιτών γιατί θέλουμε να μείνουμε αγέρωχοι και άφθαρτοι όπως κάνει το ΚΚΕ ή θα ακολουθήσει την πορεία που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μετά από μετατοπίσεις όχι στις αξίες και στις αρχές αλλά στην τακτική κατάφερε να γίνει ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης εδώ και μία δεκαετία.

 

Ανήσυχος για τα ελληνοτουρκικά

Δήλωσε ανήσυχος για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και για την στάση του πρωθυπουργού: «Δεν βλέπω μόνο μία αναβάθμιση της Τουρκίας αλλά βλέπω την στρατηγική που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης του πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου που τα δίνει όλα στις ΗΠΑ και δεν παίρνει σχεδόν τίποτα. Αντιθέτως παίρνει η Τουρκία που δεν τα δίνει καθόλου όλα, αλλά είναι πολύ μετρημένη. Ο κ. Μητσοτάκης φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση την αναθεώρηση των συμφωνιών για τις βάσεις δίνοντας την δυνατότητα παραμονής επ' αόριστον-κάτι που πρώτη φορά γίνεται-, δηλώνει βασιλικότερος του βασιλέως και πρόθυμος να δώσει όπλα στην Ουκρανία, να δώσει την Αλεξανδρούπολη που είναι στρατηγικό σημείο και μπορεί να μας εμπλέξει αν αξιοποιηθεί στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και την ίδια στιγμή βλέπουμε τους Αμερικανούς όχι μόνο να μην δεσμεύονται για τη ασφάλεια της χώρας και της Κύπρου έναντι της Τουρκίας, αλλά να είναι και έτοιμη να δώσουν F-16 στην Τουρκία για να κάνουν υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα. Εμείς όπλα στην Ουκρανία οι Αμερικανοί όπλα στην Τουρκία».

Για την προοπτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων ανέφερε: «Εμείς δεν έχουμε την ακραία εθνικιστική ρητορική όπως ο κ. Σαμαράς στο Συνέδριο της ΝΔ -ο οποίος όπως είναι σταθερός στις θέσεις του. Εμείς θέλουμε διάλογο αλλά θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι στην υπεράσπιση των κόκκινων γραμμών, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχει ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών, η Συνθήκη της Λωζάνης είναι δεδομένη και από εκεί και πέρα ο στόχος μας πρέπει να είναι να πάμε στην Χάγη ώστε με βάση το διεθνές δίκαιο να επιλυθούν οι διαφορές. Η χώρα έχει ξεκάθαρη εθνική στρατηγική, δεν υπάρχει συνδιαχείριση ή συνεκμετάλλευση αν πρώτα δεν λυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο οι διαφορές και κυρίως η διαφορά που αφορά την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή