Η ελπίδα της «Iris» στον αγώνα κατά του AIDS

Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2008 18:09
UPD:18:19
A- A A+

H επίσημη πρώτη εκτέλεση του Project «IRIS» θα παρουσιαστεί στις 30 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που είναι αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου) και τελούν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. http://www.iris-project.gr

Πρόκειται για ένα ταξίδι στο χωροχρόνο, διάρκειας 60 λεπτών, που θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου, στις 20:30 μ.μ.

Ο συνθέτης Μιχάλης Τραυλός, η ζωγράφος Λεμονιά Αμαραντίδου, ο σκηνοθέτης–video artist Martin Andree και ο video artist Δημοσθένης Βάγιας, σε μια μουσικο-εικαστική σύμπραξη, ανέδειξαν μέσω πολλαπλών αντιστοιχιών, την πολυμορφία των αρχετυπικών και δομικών στοιχείων του χρωματικού φάσματος και της μουσικής κλίμακας.

Ο τίτλος του έργου ‘IRIS’, είναι εμπνευσμένος από τον αρχαίο μύθο της Ίριδας, και την ερμηνεία που δίνει ο μύθος αυτός, για το φυσικό φαινόμενο του ουράνιου τόξου. Η Διόσταλτη Ίρις εμφανίζεται στη Γη κομίζοντας στους ανθρώπους μηνύματα αισιοδοξίας, ελπίδας και ανασυγκρότησης.

Κάθε χρώμα εμπεριέχει ένα μήνυμα, κάθε μήνυμα και μια σκέψη, κάθε σκέψη μια ιδέα και προ παντός μια ελπίδα. Τα επτά χρώματα της ‘Iριδας (του ορατού φάσματος) και οι επτά νότες της μουσικής (του ακουστικού φάσματος) συνδιαλέγονται, συμπλέκονται και εναρμονίζονται με αριθμητικές και τα γεωμετρικές αναλογίες.

Η σύνθεση, περιλαμβάνει τρία επτάπτυχα, φιλοτεχνημένα από τη ζωγράφο Λεμονιά Αμαραντίδου, την εμπνευσμένη μουσική σουίτα του συνθέτη Μιχάλη Τραυλού, σε εναρμόνια συστοιχία εικόνας και ήχου, μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, από το σκηνοθέτη-video artist Martin Andre που απέδωσε το video-art ‘IRIS’ σε συνεργασία με το Δημοσθένη Βάγια.

Οι δημιουργοί ακροβατούν με ποιητική διάθεση πάνω στην αιώνια και διαχρονική ιδέα του χωροχρόνου και της καθολικής έννοιας του είναι και του γίγνεσθαι, την έννοια του όλου και των μερών που το αποτελούν.

Τα επτά χρώματα της Ίριδας μέσα από την μουσικο-εικαστική αυτή σύμπραξη έχουν στόχο να συμβάλλουν, όπως το ουράνιο τόξο, στην ενδυνάμωση του φωτός και της ελπίδας, ενάντια στο σκοτάδι της μάστιγας του αιώνα, του AIDS.

Για αυτό το σκοπό, λαμβάνει χώρα και μια δεύτερη Εκδήλωση την Κυριακή 30.11.2008, το πρωί στις 12.00 π.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο Φουαγιέ της Αίθουσας Δημήτρη Μητρόπουλου, όπου θα δημοπρατηθούν:

Το επτάπτυχο έργο ‘IRIS’ της Λεμονιάς Αμαραντίδου καθώς και 7 υπέροχες τσάντες στα χρώματα της Ίριδας, δημιουργία της εταιρείας MCM.

Μέρος των εσόδων θα διατεθούν στο ‘Κέντρο Ζωής’, μη κερδοσκοπικό σωματείο για την υποστήριξη ατόμων με HIV/AIDS.

Προτεινόμενα για εσάς