Γκρόσι: Η κατάσταση πυρηνικής ασφάλειας της Ουκρανίας «απέχει από το να επιλυθεί»

Τρίτη, 10 Μαΐου 2022 16:40
UPD:16:43
REUTERS/LEONHARD FOEGER
A- A A+

Ο κίνδυνος ενός πυρηνικού ατυχήματος στην Ουκρανία εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, τονίζοντας ότι η «η επίλυση του προβλήματος απέχει ακόμα πολύ».

Μιλώντας στην ακρόαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ράφαελ Γκρόσι είπε ότι τον οργανισμό εξακουθεί να απασχολεί «κυρίως» η Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος ενεργός πυρηνικός σταθμός της Ουκρανίας, ο οποίος βρίσκεται υπό ρωσικό στρατιωτικό έλεγχο από τις αρχές Μαρτίου.

«Ζούμε σε μια πολύ εύθραυστη κατάσταση», είπε, εξηγώντας ότι το εργοστάσιο αυτή τη στιγμή διευθύνεται από την ουκρανική κρατική εταιρεία πυρηνικής εταιρείας Energoatom, αλλά κατέχεται από ρωσικά στρατεύματα.

Ο Γκρόσι πρόσθεσε ότι Ρώσοι πυρηνικοί εμπειρογνώμονες βρίσκονται επίσης επί τόπου, αλλά είπε ότι ο ρόλος τους «δεν είναι απολύτως σαφής». Η παρουσία τους «αντκειται σε κάθε αρχή ασφάλειας που έχουμε» και δημιουργεί «την πιθανότητα για διαφωνία, για τριβές και αντιφατικές οδηγίες», προειδοποίησε.

Ο ρωσικός στρατιωτικός έλεγχος της Ζαπορίζια στην ανατολική Ουκρανία εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση του πυρηνικού υλικού στην τοποθεσία.

Επειδή οι εμπειρογνώμονες του ΔΟΑΕ δεν έχουν επί του παρόντος πρόσβαση στο εργοστάσιο, δεν μπορούν να εκτελούν τακτικές δραστηριότητες πυρηνικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένων φυσικών αποθεμάτων και παρακολούθησης, σύμφωνα με τον Γκρόσι.

«Χωρίς αυτό δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε στη διεθνή κοινότητα πού βρίσκεται το πυρηνικό υλικό ή τι συμβαίνει με αυτό», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο ΔΟΑΕ δεν είχε αποδείξεις ότι η Ουκρανία είχε ξεκινήσει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων πριν από τον πόλεμο - σε αντίθεση με τους ρωσικούς ισχυρισμούς.

«Αλλά όταν βρίσκομαι αντιμέτωπος με μια κατάσταση όπου έχουμε περισσότερα από 30.000 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου και παρόμοια ποσότητα πλουτωνίου και δεν μπορώ να πάω να επιθεωρήσω την κατάσταση με αυτό το πυρηνικό υλικό. Είναι ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος και κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη με όλη της τη σοβαρότητα», είπε.

Ο επικεφαλής της ΔΟΑΕ είπε ότι σχεδιάζει να ταξιδέψει στη Ζαπορίζια, αλλά αντιμετωπίζει ζητήματα πολιτικά και τεχνικά.

«Το θέμα είναι ότι και οι δύο [Ρωσία και Ουκρανία] συμφώνησαν να έρθω, αλλά να είμαι κάτω από τις αντίστοιχες σημαίες τους… επομένως είναι λίγο παρανοϊκή κατάσταση», είπε. «Η μορφή, οι πολιτικές λεπτομέρειες της επίσκεψης είναι ακόμη πιο σημαντικές από την τεχνική αποστολή που πρέπει να εκτελέσω», πρόσθεσε.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται και με τις δύο πλευρές, σύμφωνα με τον Γκρόσι. «Δεν βρισκόμαστε σε αδιέξοδο».

Πρόσθεσε ότι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΔΟΑΕ θα πραγματοποιήσει ένα δεύτερο ταξίδι στον παροπλισμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ «πολύ σύντομα» για να πραγματοποιήσει πρόσθετες επισκευές, αλλά ότι η κατάσταση «φαίνεται ότι έχει σταθεροποιηθεί».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή