ΟΗΕ: «Χιλιάδες περισσότεροι» οι νεκροί άμαχοι στην Ουκρανία- Εγκλήματα και από τις ουκρανικές δυνάμεις

Τρίτη, 10 Μαΐου 2022 13:52
UPD:14:08
Agencja Wyborcza.pl via REUTERS/Jedrzej Nowicki/AGENCJA WYBORCZA
A- A A+

Ο αριθμός των αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου είναι «υψηλότερος κατά χιλιάδες» από τα επίσημα στοιχεία, δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη χώρα.

Η ομάδα του ΟΗΕ στην Ουκρανία περιλαμβάνει 55 παρατηρητές.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών αμάχων του ΟΗΕ στην Ουκρανία ανέρχεται σε 3.381. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 3.680. Κληθείσα να σχολιάσει τον αριθμό των νεκρών αμάχων, η Ματίλντα Μπόγκνερ είπε: «Εργαζόμαστε με εκτιμήσεις, αλλά το μόνο που μπορώ να πω προς το παρόν είναι ότι είναι χιλιάδες περισσότεροι από τους αριθμούς που σας έχουμε δώσει αυτήν τη στιγμή».

Οι περισσότεροι από τους θανάτους- σύμφωνα με την ομάδα του ΟΗΕ- προκλήθηκαν από εκρηκτικά όπλα με ευρεία περιοχή πρόσκρουσης, όπως πύραυλοι και αεροπορικές επιδρομές.

Ωστόσο, τα στοιχεία από τη Μαριούπολη θολώνουν εντελώς τις εκτιμήσεις. «Η μεγάλη μαύρη τρύπα είναι πραγματικά η Μαριούπολη, όπου ήταν δύσκολο για εμάς να έχουμε πλήρη πρόσβαση και να λάβουμε πλήρως επιβεβαιωμένες πληροφορίες», δήλωσε η Μπόγκνερ.

Αναφερόμενη έπειτα στα εγκλήματα πολέμου, είπε ότι έχουν αναφερθεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων- συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, σεξουαλικής βίας και εξαφανίσεων- «που μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου». Όπως είπε, έλαβε αναφορές για βιασμό, εξαναγκαστικό γυμνό και απειλές σεξουαλικής βίας μετά από επίσκεψη σε 14 πόλεις στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνιχίβ. «Οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι τα πιο συχνά αναφερόμενα θύματα», τόνισε.

Εκτός από τις πράξεις που πραγματοποιήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι η ομάδα ερευνά «αξιόπιστους ισχυρισμούς» για βασανιστήρια, κακομεταχείριση και εκτελέσεις και από την ουκρανική πλευρά.  «Όσον αφορά την έκταση των παραβιάσεων από τις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ η κλίμακα είναι σημαντικά υψηλότερη για τις καταγγελίες κατά των ρωσικών δυνάμεων, καταγράφουμε επίσης παραβιάσεις από τις ουκρανικές δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ρωσία και η Ουκρανία «πρέπει να διερευνήσουν άμεσα και αποτελεσματικά» αυτούς τους ισχυρισμούς και να «δώσουν εντολή στις δυνάμεις τους» να σταματήσουν περαιτέρω παραβιάσεις, υπογράμμισε η Μπόγκνερ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή