Φιλιππίνες: «To αδιανόητο γίνεται πραγματικότητα»- Η δυναστεία Μάρκος επιστρέφει στην εξουσία

Τρίτη, 10 Μαΐου 2022 10:31
UPD:12:21
REUTERS/WILLY KURNIAWAN
A- A A+

Οι Φιλιππίνες ξύπνησαν σε ένα νέο αλλά οικείο πολιτικό τοπίο την Τρίτη, μετά από τον εκλογικό θρίαμβο του Φέρντιναντ "Μπονγκμπονγκ" Μάρκος Τζούνιορ (ο γιος του δικτάτορα Μάρκος) που άνοιξε το δρόμο για την- κάποτε αδιανόητη- επιστροφή στο ανώτατο αξίωμα της χώρας στην πιο διαβόητη πολιτική δυναστεία της.

Ο Φέρντιναντ "Μπονγκμπονγκ" Μάρκος Τζούνιορ νίκησε την κύρια αντίπαλό του, την επαρχόμενη αντιπρόεδρο Λένι Ρομπρέντο, και έγινε ο πρώτος υποψήφιος στην πρόσφατη ιστορία που κέρδισε απόλυτη πλειοψηφία σε προεδρικές εκλογές στις Φιλιππίνες, σηματοδοτώντας μια εκπληκτική επιστροφή από τον γιο και συνονόματο ενός έκπτωτου δικτάτορα εδώ και δεκαετίες, σχολιάζει το Reuters. 

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που αφορούν σχεδόν το σύνολο των εκλογικών κέντρων, ο Μάρκος Τζούνιορ έχει συγκεντρώσει περισσότερο από το 50% των ψήφων, ποσοστό διπλάσιο από αυτό της Ρομπρέντο.

Σε ομιλία του σήμερα τα ξημερώματα ο 64χρονος Μάρκος Τζούνιορ απέφυγε να γιορτάσει τη νίκη του. «Ας περιμένουμε να είναι εντελώς ξεκάθαρο, η καταμέτρηση να φτάσει στο 100% των ψήφων, και τότε μπορούμε να γιορτάσουμε», δήλωσε.

Στη Μανίλα εκατοντάδες ενθουσιασμένοι υποστηρικτές του έριξαν πυροτεχνήματα και βγήκαν στους δρόμους κρατώντας σημαίες των Φιλιππίνων.

Περίπου 67 εκατομμύρια Φιλιππινέζοι είχαν κληθεί στις κάλπες για τις εκλογές, από τις οποίες θα αναδειχθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά και οι βουλευτές, οι μισοί γερουσιαστές, οι κυβερνήτες των επαρχιών και χιλιάδες άλλοι τοπικοί αξιωματούχοι.

Αυτό που φαινόταν αδιανόητο μόλις πριν από μήνες έγινε πραγματικότητα τη Δευτέρα, σχολιάζει το gzeromedia. Αυτός ο αποφασιστικός θρίαμβος είναι το αποκορύφωμα μιας δεκαετούς προσπάθειας της πιο διάσημης και πολωτικής δυναστείας στη σύγχρονη πολιτική σκηνή των Φιλιππίνων να αποκαταστήσει την κληρονομιά της και να επιστρέψει στο παλάτι Malacañang. Αλλά θα κυβερνήσει ο Μάρκος Τζούνιορ  όπως ο αυταρχικός πατέρας του ή θα εκπληρώσει την αόριστη υπόσχεσή του για «ενότητα» για να κατευνάσει τους Φιλιππινέζους με πικρές αναμνήσεις από τη σιδερένια διακυβέρνηση και την κλεπτοκρατία του πατέρα του, διερωτάται.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή