Όλα υπάρχουν στο… manual

Τρίτη, 10 Μαΐου 2022 07:00
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected]

Καιρό τώρα η αγορά διαμαρτύρεται ότι αδυνατεί να καλύψει κενές θέσεις εργασίας σε βασικούς - νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, λόγω άρνησης μεγάλης μερίδας εργαζομένων, αλλά και ανέργων (!), να απασχοληθούν, όταν μάλιστα η ανεργία διαμορφώνεται στο 12,9%.

Πρόκειται για φαινόμενο το οποίο παρατηρείται και σε άλλες οικονομίες της Ευρώπης, ίσως όμως να λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις στην Ελλάδα. Οι λόγοι πολλοί, κάποιοι μάλλον προφανείς:

- Οι χαμηλές αμοιβές (μέσος μικτός μισθός για πλήρη απασχόληση 1.240,56 ευρώ).
- Η περιορισμένη συμμετοχή της μεταποιητικής βιομηχανίας (πυλώνας του ΑΕΠ) στην απασχόληση (καλύπτει μόλις 13,32% του εργατικού δυναμικού).
- Η αδυναμία του ΟΑΕΔ να συνδέσει αποτελεσματικά την αγορά εργασίας με το επιχειρείν. Η αδυναμία του δηλαδή να αποτυπώσει τον σφυγμό της αγοράς.
- Τα χαμηλά budgets των εταιρειών για τακτική αναβάθμιση του γνωσιακού επιπέδου των εργαζομένων.
- Το brain drain, που έπληξε στα χρόνια των μνημονίων το ποιοτικό σκέλος της απασχόλησης στην Ελλάδα, διαμορφώνοντας μια στρεβλή κατάσταση για την εγχώρια αγορά εργασίας, που συνεχίζει να προβληματίζει την επιχειρηματική κοινότητα.
- Το brain regain, το οποίο, με εξαίρεση τον χώρο της τεχνολογίας, αποτελεί άπιαστο στόχο για το εγχώριο επιχειρείν.
- Η προβληματική διασύνδεση των πανεπιστήμιων με την αγορά εργασίας.
- Η μη ύπαρξη ασφαλιστικής συνείδησης, ιδιαίτερα στους νέους, που λειτουργεί ως αντικίνητρο για την απασχόληση.

Εργαζόμενοι - άνεργοι «απέχουν» πεισματικά από την αγορά εργασίας. Μαγική λύση δεν υπάρχει. Καλύτερες αμοιβές, ποιοτικότερο περιβάλλον εργασίας, προοπτικές εξέλιξης, αναγνώριση δεξιοτήτων… Όλα υπάρχουν στο… manual περί στρατηγικής στο επιχειρείν. Το θέμα είναι ποιοι το διαβάζουν και πολύ περισσότερο ποιοι το ακολουθούν…

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή