Ηράκλειο: Δεκάδες νεκρά ψάρια στις εκβολές του ποταμού Αποσελέμη - Έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ

Δευτέρα, 09 Μαΐου 2022 14:49
UPD:15:07
neakriti.gr
A- A A+

Προβληματισμό έχει προκαλέσει, η θέα από νωρίς το πρωί δεκάδων νεκρών ψαριών στις εκβολές του ποταμού Αποσελέμη, στην περιοχή της Ανάληψης του Δήμου Χερσονήσου.

Κάτοικοι ενημέρωσαν τις αρχές που ερευνούν το θέμα, διαπιστώνοντας ότι και τα νερά της επιφάνειας όσο και του βυθού στις εκβολές του ποταμού, εμφανίζουν σκούρο χρώμα. Άμεσα στο σημείο έσπευσε ο δήμαρχος Χεροσνήσου, αλλά και στελέχη από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, ενώ δείγματα από τα νεκρά ψάρια και το νερό έλαβαν ερευνητές εργαστηρίου του ΕΛΚΕΘΕ.

«Στόχος είναι να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει και αντίστοιχα να κινηθούμε» είπε ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος, που προσέθεσε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς το τουριστικό προϊόν το οποίο είναι ο πυλώνας για την οικονομία του τόπου «είναι ένα ευαίσθητο προϊόν, που οφείλουμε να το διαφυλάττουμε σε συνδυασμό με την προτεραιότητα που είναι η προστασία της δημόσιας υγείας».

Όπως αναφέρει το neakriti.gr, ασυνείδητοι μολύνουν τον Αποσελέμη συστηματικά. «Ενημερωθήκαμε χθες Κυριακή για τη κατάσταση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες καθαρισμού σε συνεργασία με το Δήμο Χερσονήσου και η διενέργεια δειγματοληψίας που θα αναλυθεί από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών».

Ο κ. Ξυλούρης ήταν ξεκάθαρος για το επικρατέστερο σενάριο της μόλυνσης καθώς όπως ανέφερε «δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Δεν γίνεται κάθε Παρασκευή και κάθε Σαββατοκύριακο να αντιμετωπίζουμε νέες εστίες μόλυνσης στον Αποσελέμη. Είναι κρίμα, λυπάμαι για την κατάσταση που δείχνει το επίπεδο μας. Δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο εκτός από ανθρώπινη παρέμβαση».

Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης δειγματοληψιών από το Ινστιτούτο, που θα ρίξουν φως στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr ο Δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος, «στο σημείο βρίσκεται ο επόπτης καθαριότητας του Δήμου και ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες καθαρισμού του σημείου. Τα επικρατέστερα σενάρια για τη μόλυνση με τα νεκρά ψάρια είναι είτε η στασιμότητα του νερού είτε η ύπαρξη ασυνείδητων που προκαλούν το φαινόμενο. Οι δειγματοληψίες που γίνονται στο σημείο θα δείξουν και τα αίτιας της μόλυνσης».

Οι κάτοικοι αντιδρούν έντονα απέναντι στο σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα που έχει προκύψει το οποίο έχει και τουριστικές προεκτάσεις, με τις εικόνες αυτές να αποτελούν δυσφήμιση για τον τόπο.  Την ίδια στιγμή, κάτοικοι τονίζουν πως δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται ανάλογο περιστατικό στην περιοχή ενώ εκτός από τα νεκρά ψάρια, η μόλυνση αφορά και την διαύγεια του νερού.

με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ και neakriti.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή