Ταξιδέψαμε στη Λακωνία, σε ένα σπουδαίο σπήλαιο 3 εκατομμυρίων ετών

Δευτέρα, 09 Μαΐου 2022 10:39
UPD:10:43
A- A A+

 

Επισκεφτήκαμε τη Λακωνία και γνωρίσαμε το ιδιαίτερο σπήλαιο της Καστανιάς, που μετρά μερικά εκατομμύρια χρόνια ζωής. την παλιότερη υποβρύχια πόλη στον κόσμο και την Οινοποιητική Μονεμβασιάς.

Η περιοχή της Λακωνίας έχει να επιδείξει ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, με κυρίαρχο το σπήλαιο της Καστανιάς, ηλικίας  3 εκατομμυρίων ετών. Πλούσιο σε πυκνότητα και ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων και μορφών, κατατάσσεται δεύτερο στο είδος του σε όλη την Ευρώπη.

Το σπήλαιο –που βρίσκεται στην ανατολική απόληξη του Πάρνωνα και κοντά στη Νεάπολη Λακωνίας- ανακάλυψε το 1910 ο αγρότης Σπύρος Στιβακτάς, όταν παρατήρησε ότι οι μέλισσές του κρύβονταν για ώρες κάτω από το έδαφος. Έτσι, κατάλαβε πως είχαν βρει νερό. Από τότε και για σχεδόν 50 χρόνια, ο ίδιος και οι απόγονοί του συνήθιζαν να μπαίνουν μέσα στο σπήλαιο, κρατώντας μια αναμμένη αφάνα για να βλέπουν και να παίρνουν νερό από μια μικρή γούρνα. Μέχρι που το 1958 ο Στιβακτάς είδε μια καρτ ποστάλ από το σπήλαιο του Δυρού στη Μάνη και τότε συνειδητοποίησε τη σπουδαιότητα του δικού του μυστικού. Έτσι αποφάσισε να μιλήσει στις αρχές κι από τότε όλα πήραν το δρόμο τους.

Η έκταση του Σπηλαίου είναι 1.500 τ.μ., χωρίζεται σε δύο επίπεδα και ο επισκέπτης το περιέρχεται με μια διαδρομή 500 μ. Σπάνιες παρουσίες όπως δίσκοι, επίπεδοι σταλαγμίτες, εκκεντρίτες και ελικτίτες, έχουν τον ιδιαίτερο τόπο τους στο σπήλαιο και αποτελούν σημαντικούς σταθμούς της ξενάγησης. Με λίγη τύχη, ίσως να συναντήσετε έναν ευγενή μόνιμο κάτοικο του σπηλαίου, το τυφλό και κουφό δολιχόποδο.

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή