Τι ακριβώς συμβαίνει στην Κίνα;

Δευτέρα, 09 Μαΐου 2022 07:00
REUTERS/TINGSHU WANG
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Νικόλ Λειβαδάρη
[email protected]

Η Σαγκάη, το διεθνές οικονομικό και εμπορικό κέντρο των 25 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται σε καθεστώς ερμητικής καραντίνας εδώ και πέντε εβδομάδες, το Πεκίνο τελεί προ των πυλών καθολικού lockdown με μόλις 62 ημερήσια κρούσματα κορονοϊού και η Δύση κρατά την ανάσα της υπό τον φόβο της σινικής νάρκης, που θα μπορούσε να δώσει τη χαριστική βολή σε μια παγκόσμια οικονομία η οποία ήδη κλονίζεται από την απειλή νέας ύφεσης.

Τι ακριβώς συμβαίνει στην Κίνα; Σε όρους... συνωμοσιολογίας και μεταφυσικής, το lockdown μακράς διάρκειας στη Σαγκάη και η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων του Σι Τζινπίνγκ έχουν πυροδοτήσει καταιγισμό σεναρίων και -μη επιστημονικά τεκμηριωμένων- θεωριών περί νέων, θανατηφόρων μεταλλάξεων του κορονοϊού, που μπορούν να προκαλέσουν έναν νέο, ακόμη πιο σκληρό κύκλο της πανδημίας σε όλη την ανθρωπότητα.

Σε όρους πολιτικούς και γεωπολιτικούς, ο Κινέζος πρόεδρος Σι βγαίνει κόντρα στη Δύση, στην ιστορική συγκυρία του νέου Ψυχρού Πολέμου και της αναδιάταξης συμμαχιών και συσχετισμών ισχύος, επιδεικνύοντας μοντέλο πολιτικής υπεροχής: Με μόλις 5.000 θανάτους από την αρχή της πανδημίας, το Πεκίνο επιχειρεί να αναδειχτεί ως ο προηγμένος πόλος ανθρωπισμού και πολιτισμού του πλανήτη - ως η δύναμη εκείνη που θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή έναντι του επιχειρηματικού και οικονομικού κόστους.

Σε όρους οικονομικούς, αυτή η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων χτυπά ήδη καίρια τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Η Fitch προειδοποιεί για οξεία οικονομική επιβράδυνση, η Nomura υπολογίζει ότι τα lockdown θα κόψουν 2,3 μονάδες από τον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας φέτος. Το lockdown στο μεγαλύτερο λιμάνι του κόσμου έχει ήδη οδηγήσει στη διακοπή λειτουργίας των παραγωγικών μονάδων πολλών μεγάλων βιομηχανιών.

Η επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης μπορεί να είναι ο κρίκος που θα οδηγήσει στην έκρηξη του τοξικού μίγματος το οποίο ήδη διαμορφώνουν ο ιλιγγιώδης πληθωρισμός, η πιο επιθετική απόσυρση ρευστότητας των τελευταίων δεκαετιών από τις κεντρικές τράπεζες και η κλιμακούμενη εφοδιαστική κρίση...

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή