Ουκρανία: Απομακρύνθηκαν όλοι οι άμαχοι από το Αζοφστάλ

Σάββατο, 07 Μαΐου 2022 19:38
UPD:23:22
REUTERS/ALEXANDER ERMOCHENKO
A- A A+

Οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν όλοι τους σήμερα από το αχανές εργοστάσιο χάλυβα του Αζοφστάλ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης των Ουκρανών στην κατεστραμμένη Μαριούπολη, όπου οι ουκρανικές αρχές φοβούνται ότι η ρωσική επίθεση θα ξαναρχίσει με σφοδρότητα καθώς πλησιάζει η 9η Μαρτίου, η επέτειος της νίκης της πρώην ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε απόψε ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων από το χαλυβουργείο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη. Σε ανάρτηση στο διαδίκτυο το υπουργείο ανέφερε ότι συνολικά 51 άνθρωποι διασώθηκαν κατά την τριήμερη επιχείρηση που ξεκίνησε την Πέμπτη. Σήμερα απομακρύνθηκε μόνο ένας.

Οι διασωθέντες είναι 18 άνδρες, 22 γυναίκες και 11 παιδιά, σύμφωνα με τη Μόσχα.

«Η εντολή του προέδρου (Βολοντίμιρ Ζελένσκι) εκτελέστηκε: όλες οι γυναίκες, όλα τα παιδιά και όλοι οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ. Αυτό το μέρος της ανθρωπιστικής αποστολής στη Μαριούπολη ολοκληρώθηκε», ανέφερε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεσουκ.

Διάγγελμα Ζελένσκι 

Περισσότεροι από 300 άμαχοι διασώθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα του Αζοφστάλ, το οποίο σφυροκοπείται από τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και πολλές εβδομάδες, ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο διάγγελμά του, αργά απόψε, ο Ζελένσκι είπε ότι οι αρχές τώρα επικεντρώνονται στη «δεύτερη φάση» της εκκένωσης, δηλαδή την απομάκρυνση των τραυματιών και του ιατρικού προσωπικού. Θα εργαστούν επίσης για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για όλους τους κατοίκους της Μαριούπολης και των γύρω οικισμών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι το Κίεβο προσπαθεί να βγάλει από το Αζοφστάλ τους υπερασπιστές του αλλά τόνισε ότι αυτό είναι «εξαιρετικά δύσκολο».

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ωστόσο το πρωί ότι «ο εχθρός δεν σταμάτησε την επίθεση» καθώς «μπλοκάρει» ακόμη όσους υπερασπίζονται το Αζοφστάλ. Το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού διαβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν χθες στο εργοστάσιο, παρά την τριήμερη κατάπαυση του πυρός που κήρυξαν μονομερώς την Πέμπτη.

Η Μαριούπολη, που πριν από τον πόλεμο αριθμούσε 500.000 κατοίκους, έχει σχεδόν σβηστεί από τον χάρτη έπειτα από δύο μήνες πολιορκίας και βομβαρδισμών.

Στόχος πυραυλικών επιθέσεων έγιναν σήμερα πολλές άλλες περιοχές. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, χρησιμοποιήθηκαν «πύραυλοι υψηλής ακρίβειας» και καταστράφηκαν ουκρανικά αεροσκάφη στα αεροδρόμια των περιοχών Αρτσίζ, Οδησσού και Βοζνεσένσκ ενώ πύραυλοι Iskander έπληξαν αμερικανικό και ευρωπαϊκό οπλισμό κοντά στο Χάρκοβο. Πύραυλοι έπεσαν επίσης στο Μικολάγιφ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ πλήγματα αναφέρθηκαν χθες και σήμερα γύρω από το Ντονέτσκ.

Το τελευταίο 24ωρο οι Ρώσοι πέτυχαν περιορισμένης έκτασης εδαφικά κέρδη γύρω από το Σεβεροντονέτσκ, μια από τις κυριότερες πόλεις του Ντονμπάς που παραμένει στα χέρια των Ουκρανών.

Αντιθέτως, στο Χάρκοβο, η ουκρανική αντεπίθεση φαίνεται ότι αποδίδει, με την κατάληψη πολλών ρωσικών θέσεων στα βόρεια και τα ανατολικά της πόλης. Εξάλλου, το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό διαβεβαίωσε ότι κατέστρεψε κοντά στο Φιδονήσι ένα ρωσικό αποβατικό, χρησιμοποιώντας ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2, τουρκικής κατασκευής. Η Μόσχα δεν έχει επιβεβαίωσει ακόμη αυτήν την πληροφορία.

Νωρίτερα, οι φιλορωσικές δυνάμεις έκαναν γνωστό ότι άλλοι 50 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από το πολιορκημένο εργοστάσιο χάλυβα του Αζοφστάλ, στη Μαριούπουλη, όπου δεκάδες άμαχοι έχουν παγιδευτεί επί εβδομάδες, μαζί με Ουκρανούς μαχητές.

Το επιτελείο των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ ανέφερε μέσω του Telegram ότι συνολικά 176 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από τα αχανές χαλυβουργείο. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες.

Περίπου 50 πολίτες μεταφέρθηκαν την Παρασκευή από το εργοστάσιο σε ένα κέντρο υποδοχής στο γειτονικό Μπεζιμένε, σε έδαφος που ελέγχεται από τους αυτονομιστές. Οι δυνάμεις των τελευταίων πολεμούν στο πλευρό των Ρώσων για να επεκτείνουν τον έλεγχό τους σε μεγάλα τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο απομακρύνθηκαν επίσης δεκάδες άμαχοι από το Αζοφστάλ. «Σήμερα, 7 Μαΐου, 50 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τον χώρο του χαλυβουργείου Αζοφστάλ στη Μαριούπολη», ανακοίνωσαν οι αυτονομιστές.

Στις αρχές της εβδομάδας ο δήμαρχος της πόλης υπολόγιζε ότι παρέμεναν παγιδευμένοι στο εργοστάσιο 200 πολίτες. Είναι ασαφές πόσοι από αυτούς κατάφεραν να φύγουν.

Συνεχίζεται η επίθεση 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διακήρυξε τη νίκη των ρωσικών δυνάμεων στη Μαριούπολη στις 21 Απριλίου, διέταξε να αποκλειστεί το εργοστάσιο και κάλεσε τις ουκρανικές δυνάμεις που παρέμεναν εκεί να καταθέσουν τα όπλα. Σύμφωνα ωστόσο με σημερινή ανακοίνωση της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης, η Ρωσία συνεχίζει την επίθεση στο Αζοφστάλ, με τη βοήθεια αρμάτων μάχης και του πυροβολικού της.

Όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια της Ρωσίας να γιορτάσει την Δευτέρα τη νίκη της ΕΣΣΔ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε εδάφη της Ουκρανίας που έχει καταλάβει, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε ότι «θα έρθει η ώρα να γιορταστεί η Ημέρα της Νίκης στη Μαριούπολη».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή