Ενεργειακή «μάχη» μέχρι τις κάλπες

Σάββατο, 07 Μαΐου 2022 14:50
UPD:09/05/2022 19:22
Shutterstock
A- A A+

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη 
[email protected] 

Για μια μάχη διαρκείας μέχρι τις επόμενες εκλογές με αιχμή του δόρατος το ενεργειακό ετοιμάζονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με τους φουσκωμένους λογαριασμούς να μονοπωλούν την πολιτική αντιπαράθεση. Το «ηλεκτροσόκ» των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το ενεργειακό ράλι επιτάχυνε τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, ενώ την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ  - ΠΣ ασκεί κριτική σε υψηλούς τόνους.  Πυρά στους κυβερνητικούς χειρισμούς εκτοξεύουν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης και όπως φαίνεται το επόμενο διάστημα το πολιτικό θερμόμετρο θα χτυπήσει κόκκινο. 

Δεδομένο είναι πως το θέμα της ακρίβειας θα κυριαρχήσει στην πολιτική συζήτηση στο δρόμο μέχρι τις επόμενες κάλπες, με τη Νέα Δημοκρατία να διατηρεί στις τελευταίες δημοσκοπήσεις την  πρωτιά αλλά με «ψαλιδισμένα» ποσοστά. Την ίδια στιγμή εντείνεται το pressing από την αντιπολίτευση για το χρόνο των εκλογών, καθώς δεν φαίνεται φως στο τούνελ των ανατιμήσεων. 

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζεται πως όσο διαρκεί ο πόλεμος καμία εθνική στήριξη δεν θα μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις και να κρατήσει τις τιμές ενέργειας εκεί που ήταν πριν την κρίση. Ωστόσο γίνεται λόγος για ένα «ρεαλιστικό» σχέδιο που απορροφά το 70% έως 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας. 

Δεδομένο είναι πως  πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, καθώς από τη μια πλευρά δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν απροστάτευτα τα νοικοκυριά απέναντι στο τσουνάμι των αυξήσεων και από την άλλη πλευρά δεν είναι δυνατόν να τιναχθεί στον αέρα η δημοσιονομική ισορροπία.. Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων βρίσκονται ένα εκατομμύρια νοικοκυριά που καταναλώνουν πάνω από 300 κιλοβατώρες και βρέθηκαν αντιμέτωπα με λογαριασμούς τέσσερις η ακόμα και πέντε φορές ανεβασμένους.

Κυβέρνηση:  Επιχειρεί προσέγγιση της μεσαίας τάξης

Με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος να οδηγούν σε απόγνωση τα νοικοκυριά σε εξέλιξη είναι μια επιχείρηση της κυβέρνησης να προσεγγίσει τη μεσαία τάξη. Πρόκειται άλλωστε για ένα κοινό που είχε συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην εκλογική νίκη του 2019 και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν στη  Νέα Δημοκρατία να χαθεί αυτή η μάχη.

 «Η  μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης» σημείωσε χαρακτηριστικά στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός. Για να προσθέσει πως «έχουμε το θάρρος και διορθώνουμε αυτή την αδικία» και να αναφέρει πως από την 1η Ιουλίου εξουδετερώνονται στην πράξη οι  συνέπειες της ρήτρας αναπροσαρμογής. 

Στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έναν εκτενή απολογισμό του κυβερνητικού έργου, παρουσίασε τις κινήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα αλλά έβαλε και τα διλήμματα που θα τεθούν στο δρόμο προς την κάλπη. Παράλληλα με την φράση «δυνατή Νέα Δημοκρατία σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα» αναφέρθηκε στο στόχο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως τέσσερις λέξεις αποτυπώνουν το ως τώρα έργο της κυβέρνησης: «Το είπαμε, το κάναμε». Άλλες τέσσερις περιγράφουν και τον προγραμματισμό για τους επόμενους 12 μήνες: «Δίπλα στον κάθε πολίτη». 

Σταθερό είναι και το άνοιγμα στο κεντρώο ακροατήριο με τον  πρωθυπουργό να  σημειώνει χθες πως τα χρώματα και οι ετικέτες των παλιών κομματικών διαχωρισμών έχουν ξεθωριάσει. Για να τονίσει μεταξύ άλλων πως το χθεσινό σχήμα «αριστερά-δεξιά» μεταφέρεται στο δίλημμα «καθήλωση-εξέλιξη», «πρόοδος-οπισθοδρόμηση» και στα αντίθετα ρήματα «γκρεμίζω-χτίζω», «υπόσχομαι-πράττω».

ΣΥΡΙΖΑ: Η πολιτική απάτη θα αποκαλυφθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς

Για επικοινωνιακή «φούσκα» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Ουσιαστικά αυτό που επισημαίνεται είναι πως σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις θα δοθούν 280 εκατομμύρια σε 4.2 εκατομμύρια πολίτες για όλο το εξάμηνο. Και τονίζεται πως 

θα προκύψει μεσοσταθμική αποζημίωση 66 ευρώ για ολόκληρο το εξάμηνο ή αλλιώς 11 ευρώ το μήνα. 

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για πολιτική  απάτη που θα αποκαλυφθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας  - με  αφορμή το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού - είπε  πως ο  κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε « πολύ θυμωμένος με τις αδικίες που ο ίδιος δημιούργησε». Προσέθεσε πως ο πρωθυπουργός «αποφάσισε ξαφνικά να πολεμήσει την ακρίβεια που δήθεν έφερε ο πόλεμος, αλλά προσδιόρισε την έναρξή της από αρχές Δεκέμβρη, δηλαδή τρεις μήνες πριν ο πόλεμος ξεκινήσει».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εντείνουν τα πυρά προς την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως : η μεσαία τάξη, μαζί με όλους τους πολίτες πλην των λίγων φίλων του κ. Μητσοτάκη, δεν πληρώνουν απλά και μόνο την παγκόσμια κρίση. Πτωχεύουν καθημερινά με «ρήτρα Μητσοτάκη». Παράλληλα προειδοποιούν για «κοινωνική έκρηξη» και τονίζεται η ανάγκη να υπάρξει ένα ευρύ πλέγμα  στήριξης για τα νοικοκυριά και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. 

Από το ΣΥΡΙΖΑ καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στις εσωτερικές διεργασίες  του κόμματος ώστε να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Υπενθυμίζεται πως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υπάρξουν κάλπες στις 15 του Μαΐου για την  εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής για πρώτη φορά από τα μέλη.

Κριτική και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης

 Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για την ενέργεια προκαλούν έντονες αντιδράσεις και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. «Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε μιλήσει για δύο μέτρα. Το πλαφόν στη λιανική τιμή, που είναι στην εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν θέλει ειδική έγκριση όπως το πλαφόν στη χονδρική, και το δεύτερο μέτρο είναι ο φόρος στα υπερκέρδη των παραγωγών» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκη

Τροπολογία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, με πρώτο υπογράφοντα, τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα. Πυρά εξαπέλυσε η Ελληνική Λύση μιλώντας 

για κυβερνητική απάτη εις βάρος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ σε υψηλούς τόνους κριτική ασκεί το ΜέΡΑ 25. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή