Εκ νέου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σρι Λάνκα

Παρασκευή, 06 Μαΐου 2022 20:41
UPD:20:46
REUTERS/DINUKA LIYANAWATTE
A- A A+

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Παρασκευή για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε εβδομάδες, παραχωρώντας σαρωτικές εξουσίες στις δυνάμεις ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Εκπρόσωπος της προεδρίας εξήγησε ότι ο αρχηγός του κράτους έλαβε αυτό το μέτρο για να «διατηρήσει τη δημόσια τάξη» μετά από μια γενική απεργία που οργανώθηκε την ίδια μέρα από τα συνδικάτα ζητώντας την παραίτησή του σε ένα πλαίσιο επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης.

Η Σρι Λάνκα από τον Απρίλιο πλήττεται από πολύ σοβαρή οικονομική κρίση με τους πολίτες να αντιδρούν, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν και για «τακτοποίηση υμετέρων και διαφθορά». 

Αντιμέτωπη με διακοπές ρεύματος 13 ωρών, έλλειψη καυσίμων, βασικών ειδών διατροφής και φαρμάκων, η δημόσια οργή έχει φτάσει σε νέο υψηλό.

Οι ελλείψεις σε αποθέματα δολαρίων για την εισαγωγή καυσίμων, φυσικού αερίου και φαρμάκων έχουν οδηγήσει σε ανεπάρκεια βασικών προϊόντων και ο κόσμος να αναγκάζεται να περιμένει σε μεγάλες ουρές για την αγορά προμηθειών. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης και την Ινδία και την Κίνα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή