Ινδία: Εκπαιδευμένοι στο Πακιστάν οι τρομοκράτες της Βομβάης

Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2008 10:44
REUTERS/ARKO DATTA

A- A A+

Ο ένοπλος που συνελήφθη στην διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Βομβάη αποκάλυψε πως είχε περάσει αρκετούς μήνες εκπαίδευσης σε στρατόπεδο ισλαμιστών μαχητών στο Πακιστάν, ανακοίνωσαν δύο Ινδοί ανώτατοι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις έρευνες.

Η εκπαίδευση οργανώθηκε από τους μαχητές της οργάνωσης Λασκάρ-ι-Τάιμπα και βασικός εκπαιδευτής ήταν ένα πρώην μέλος του πακιστανικού στρατού, διευκρίνισε αξιωματικός της αστυνομίας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Η εκπαίδευσή του είχε αρκετές φάσεις, όπως χειρισμός όπλων, κατασκευή βομβών, στρατηγικές επιβίωσης, ακόμα και στο νερό και διαιτητικές συνήθειες», επισήμανε άλλος ανώτατος αξιωματούχος.

Η οργάνωση Λασκάρ-ι-Τάιμπα, με έδρα το Πακιστάν, μάχεται κατά της ινδικής κυριαρχίας στο Κασμίρ και ευθύνεται για την επίθεση το 2001 στο ινδικό κοινοβούλιο. Ειδικοί αναλυτές θεωρούν ότι στο παρελθόν η οργάνωση είχε στενούς δεσμούς με την πακιστανική υπηρεσία κατασκοπείας, κάτι που αρνείται το Ισλαμαμπάντ.

Ο συλληφθείς είναι ο 21χρονος Αζάμ Αμίρ Κάσαβ, ο οποίος μιλάει με άνεση αγγλικά και φωτογραφήθηκε στη διάρκεια της επίθεσης. Ο ίδιος είπε στους αστυνομικούς πως η ομάδα του έπαιρνε οδηγίες από «την διοίκηση τους στο Πακιστάν», τόνισαν οι αστυνομικοί.

Δέκα μαχητές έφτασαν στη Βομβάη με μικρό αλιευτικό την περασμένη Τετάρτη και χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες για να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 183 ανθρώπους. Εννέα από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των συγκρούσεων με τις επίλεκτες δυνάμεις της Ινδίας.

Οι δράστες είναι σαφές πως είχαν στρατιωτική εκπαίδευση και γνώριζαν τα πάντα για τα ξενοδοχεία στα οποία επιτέθηκαν.

Η αστυνομία της πόλης διέψευσε τις πληροφορίες πως οι άντρες είχαν νοικιάσει διαμέρισμα στη Βομβάη ή έμεναν στο ξενοδοχείο «Ταζ Μαχάλ» πριν την επίθεση, αλλά επισήμανε πως φαίνεται ότι είχαν κάποιου είδους τοπική υποστήριξη.

«Φαίνεται πως ήξεραν καλά το ξενοδοχείο, αλλά τα σχέδια ανέγερσής του και οι κατόψεις των ορόφων θα μπορούσαν να βρεθούν εύκολα από το διαδίκτυο», δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας.

Δύσκολη να σχεδιαστεί χωρίς τοπική βοήθεια ήταν η επίθεση στο εβραϊκό κέντρο. «Το Ναριμάν Χάουζ δεν βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο. Ένας ξένος δεν μπορεί να το εντοπίσει εκτός αν έχει συγκεκριμένες οδηγίες», τόνισε ο ίδιος.

Δύο μέλη της ακτοφυλακής δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters πως οι δράστες κατέλαβαν το αλιευτικό που είχε αποπλεύσει από την δυτική Ινδία στις 13 Νοεμβρίου με πέντε άτομα πλήρωμα.

«Μάλλον πίστευαν πως αν χρησιμοποιήσουν ένα ινδικό σκάφος η πιθανότητα να κινήσουν υποψίες και να τους εντοπίσουν θα ήταν μικρότερη», είπε ένας από τους ακτοφύλακες.

Ένα από τα μέλη του πληρώματος βρέθηκε μέσα στο σκάφος με κομμένο λαιμό και τα χέρια δεμένα, το υπόλοιπο πλήρωμα μάλλον είχε την ίδια τύχη, απλώς τα πτώματα πετάχτηκαν στη θάλασσα.

Το Λιμενικό βρήκε ένα δορυφορικό τηλέφωνο και μια συσκευή GPS στο αλιευτικό. «Οι συντεταγμένες του GPS αποδεικνύουν ότι είχαν σκοπό να επιστρέψουν στο Καράτσι», υπογράμμισε ο αξιωματικός.

Η εφημερίδα Hindu γράφει, επικαλούμενη πηγή της υπηρεσίας Πληροφοριών της Ινδίας, πως το ηλεκτρονικό μήνυμα που στάλθηκε στα ινδικά μέσα ενημέρωσης και με το οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη των επιθέσεων η οργάνωση Μουτζαχεντίν του Ντεκάν στάλθηκε από ηλεκτρονικό υπολογιστή στο Πακιστάν.

Τέλος, η εφημερίδα τονίζει πως το μήνυμα ήταν γραμμένο στη γλώσσα χιντού, αλλά είχε πολλά ορθογραφικά λάθη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή