Ανησυχία από την ρωσική προσομοίωση πυρηνικού πολέμου

Παρασκευή, 06 Μαΐου 2022 17:49
via REUTERS/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY
A- A A+

«Πυρηνική επίθεση» ήταν το hashtag που κυριάρχησε στο γερμανόφωνο Twitter στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι, την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε στο Καλίνινγκραντ «ηλεκτρονική εκτόξευση» συστημάτων πυρηνικών πυραύλων. 

Το βεληνεκές του κινητού συστήματος βαλλιστικών πυραύλων Ισκαντέρ που είναι ανεπτυγμένοι στο ρωσικό θύλακα, ανέρχεται στα 500 χιλιόμετρα - απόσταση μικρότερη από αυτή που χωρίζει το Καλίνινγκραντ από τα πρώτα γερμανικά χωριά που συναντά κανείς διασχίζοντας τα σύνορα με την Πολωνία. Η άσκηση πραγματοποιείται λίγες εβδομάδες έπειτα από την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι πυρηνικές δυνάμεις του στρατού τίθενται σε πολεμική ετοιμότητα, μια δήλωση που ερμηνεύτηκε ως -όχι και τόσο- συγκαλυμμένη απειλή.

«Θα ήταν το τέλος της ανθρωπότητας»

«Δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα», δήλωνε μία ημέρα νωρίτερα ο βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης για το 2021 Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της ρωσικής προπαγάνδας, κάτι τέτοιο  «δεν θα σήμαινε το τέλος του πολέμου. Θα ήταν το τέλος της ανθρωπότητας»,  κατέληγε στις δηλώσεις του που αναπαρήχθησαν από πολλά γερμανικά ΜΜΕ.

Η αποστολή βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία από χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας καθώς και η δρομολογούμενη ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία συγκαταλέγονται στους παράγοντες που επιτείνουν τον κίνδυνο μιας δραματικής εξέλιξης.

Σύμφωνα με παρατηρητές που επικαλείται το δίκτυο ZDF, εδώ και εβδομάδες η ρωσική κρατική τηλεόραση επιχειρεί να προετοιμάσει το κοινό για το ενδεχόμενο προσφυγής σε πυρηνικά όπλα. Χαρακτηριστική ήταν η παρουσίαση, κατά τη διάρκεια talk show στο δίκτυο Rossija 1, ενός γραφικού που δείχνει ρωσικούς πυραύλους που φέρουν πυρηνικές κεφαλές να εκτοξεύονται από το Καλίνινγκραντ και να πλήττουν το Βερολίνο μέσα σε μόλις 106 δευτερόλεπτα. «Έτσι πρέπει να τους μιλάς, δεν παίρνουν από λόγια» σχολίαζε ο παρουσιαστής.

 

«Δεν βρισκόμαστε στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου»

Ψύχραιμη είναι η ανάλυση της επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της γερμανικής βουλής Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν. «Είναι μέρος της πολεμικής τακτικής του Βλαντίμιρ Πούτιν να εκτυλίσσονται τέτοια σενάρια μπροστά στα μάτια μας ώστε να μας θέσει ψυχολογικά υπό πίεση, ενσωματώνοντάς τα ιστορικά στην επέτειο του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε στο Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND). «Δεν θα έπρεπε να υιοθετούμε την αφήγησή του και οπωσδήποτε να μην περιμένουμε υπό παράλυση την 9η Μαΐου», κατέληξε απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία.

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε ο στρατιωτικός αναλυτής Κάρλο Μασάλα από το πανεπιστήμιο της Μπούντεσβερ στο Μόναχο. «Δεν βρισκόμαστε στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου», τόνισε μιλώντας στο ARD και υπενθυμίζοντας ότι και το 2014 με την προσάρτηση της Κριμαίας, η Ρωσία είχε κηρύξει τις δυνάμεις της σε αυξημένη ετοιμότητα. «Πρόκειται για μια προειδοποίηση, αλλά όχι ακόμη για πυρηνική κλιμάκωση.»

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή