Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την επιστροφή των χρημάτων στους καταναλωτές ρεύματος

Παρασκευή, 06 Μαΐου 2022 15:15
UPD:15:16
INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Το νέο πακέτο μέτρων για την ενεργειακή ακρίβεια «μειώνει δραστικά, πολύ ουσιαστικά τις αυξήσεις στο ρεύμα για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, για όλες τις καταναλώσεις», υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας πως οι λογαριασμοί θα έρχονται φθηνότερα για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Αναφερόμενος στην πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες θα υποβάλλουν την αίτηση για την καταβολή των αναδρομικών ενισχύσεων, ο κ. Οικονόμου γνωστοποίησε ότι η πλατφόρμα θα είναι αναλυτική και εύχρηστη και θα ανοίξει από αρχές Ιουνίου.

«Νομίζω ότι μπορούμε βάσιμα να υποστηρίζουμε ότι από τα μέσα Ιουνίου και μετά, με βάση το πώς θα πηγαίνουν και οι δηλώσεις, ο κόσμος θα αρχίσει να βλέπει πίσω τα χρήματα στους τραπεζικούς του λογαριασμούς», εκτίμησε, προσθέτοντας ότι η επιστροφή χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς αφορά φυσικά πρόσωπα

«Όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ, θα δουν μια επιστροφή χρημάτων απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Θα τους επιστραφεί το 60% των αυξήσεων μετά τις εκπτώσεις που ήδη είχαν δοθεί το προηγούμενο διάστημα. Μιλάμε, δηλαδή, για εισόδημα απευθείας στην τσέπη των πολιτών των καταναλωτών. Δεν έχει καμία σχέση ούτε με τον πάροχο, ούτε με τον λογαριασμό της ενέργειας. Είναι λεφτά στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου», πρόσθεσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. 

Για τον ίδιο η πιο καθοριστική παρέμβαση στην ενεργειακή πολιτική στην Ευρώπη, είναι αυτό που θα ισχύει από τον Ιούλιο με ένα ορίζοντα, ο οποίος θα είναι έως και 12 μήνες.  «Με τη διπλή παρέμβαση που γίνεται και στη χονδρική και στη λιανική, αποσυνδέει επί της ουσίας την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από τις διακυμάνσεις του φυσικού αερίου, αναστέλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνουμε κατά 70% με 80% λιγότερα στις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος», είπε, τονίζοντας ότι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης αφορούν τους πάντες, και τις επιχειρήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης ότι τα μέτρα δημιουργούν μια βάση για τη συγκράτηση των ανατιμήσεων. «Οι πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει για το ηλεκτρικό ρεύμα μπορούμε βάσιμα να υποστηρίζουμε ότι θα έχουν τη θετική τους αντανάκλαση σε ό,τι αφορά και σε μέρος των αυξήσεων σε άλλα καταναλωτικά αγαθά, κυρίως σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις. Βοηθώντας, δηλαδή, τις επιχειρήσεις να πληρώνουν λιγότερο ρεύμα, μπορεί βάσιμα να ελπίζει κανείς ότι αυτό θα συγκρατήσει, ενδεχομένως, τις ανατιμήσεις και σε μια σειρά από άλλες κατηγορίες», είπε εξηγώντας το σκεπτικό του. 

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη της τιμής στα καύσιμα. «Ήδη μέχρι τον Ιούνιο έχουμε ανακοινώσει μια πολύ σημαντική επιδότηση στους δικαιούχους. Εντείνουμε και θα εντείνουμε ακόμη περισσότερο  τους ελέγχους το επόμενο διάστημα. Ό,τι μπορεί περισσότερο να γίνει σε όλους τους τομείς, θα γίνει», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχουν «λεφτόδενδρα».

«Τα χρήματα βρέθηκαν από τη συνετή οικονομική διαχείριση της κυβερνητικής πολιτικής όλο το προηγούμενο διάστημα. Τα χρήματα θα προκύψουν και από τον λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και από το ειδικό τέλος που, όπως ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε, θα μπει στα όποια υπερκέρδη μόλις προσδιοριστούν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας», είπε. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή