Μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας: Η Ευρώπη «παγιδευμένη» δεν μπορεί να νοιώθει ασφαλής

Πέμπτη, 05 Μαΐου 2022 23:25
UPD:23:39
REUTERS/MARKO DJURICA
A- A A+

«Η ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα εξελίχθηκε περισσότερο τις τελευταίες έξι ημέρες από ό,τι τις τελευταίες δύο δεκαετίες», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την 1η Μαρτίου. Και φυσικά δεν έχει άδικο.

Πόσο ασφαλές είναι όμως αυτό για την Ευρώπη;

Την στρατιωτική «γιγάντωση» της Συμμαχίας και τουες κινδύνους από την υπερσυγκένντρωση όπλικών συστημάτων περιγράφουν γλαφυρά οι Financial Times 

Βρετανικά άρματα μάχης Challenger 2 περιφέρονται στην πολωνική ύπαιθρο. Επίλεκτα γαλλικά στρατεύματα των ειδικών δυνάμεων παρακολουθούν τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας στη Ρουμανία. Αμερικανικές συστοιχίες πυραύλων σαρώνουν τον ουρανό της Σλοβακίας. Ένα νορβηγικό F-35 απογειώνεται για να αναχαιτίσει ένα άγνωστο ρωσικό αεροσκάφος που εμφανίζεται στα ανοικτά των ακτών της Φινλανδία»

Καθώς μαίνεται η μάχη στην Ουκρανία, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της συμμαχίας έχουν ξεκινήσει συλλογικά την πιο σημαντική —και ταχεία— στρατιωτική ανάπτυξη στην ιστορία της σύγχρονης Ευρώπης: μια κατάσταση συναγερμού και ετοιμότητας χωρίς πόλεμο, αλλά και μακριά από την ειρήνη, αναφέρει το δημοσίευμα.

 

Το παρελθόν έγινε ξανά παρόν...

Η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία έχει «παγιδεύσει» την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ  σε ένα σενάριο που νόμιζε ότι είχε αφήσει  στο παρελθόν.

Μετά την άδοξη υποχώρηση από το Αφγανιστάν και με τους Ευρωπαίους διχασμένους  για τον μελλοντικό της ρόλο, η συμμαχία είχε προγραμματίσει για το 2022  μια «επανεκκίνηση» ακολουθώντας την στρατηγική των ΗΠΑ προς την Ασία και την Κίνα.

Σε διάστημα λίγων εβδομάδων, αντ' αυτού, βρέθηκε απέναντι στον αρχικό της αντίπαλο: τη Μόσχα. Και μάλιστα «συμπαγής»

Σήμερα, η ανατολική Ευρώπη είναι πιο στρατιωτικοποιημένη από ποτέ άλλοτε από την εποχή του ψυχρού πολέμου. Για άλλη μια φορά, πυρηνικά εξοπλισμένες υπερδυνάμεις έρχονται αντιμέτωπες στην ευρεία έκταση μεταξύ της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας.

 

Χωρίς «προστατευτικό»

Ταυτόχρονα, οι συμφωνίες ελέγχου των εξοπλισμών από την εποχή του ψυχρού πολέμου, όπως η συνθήκη INF που απαγόρευε τους πυραύλους κρουζ με βεληνεκές 500-5.500 χιλιομέτρων και η συμφωνία Open Skies, που επέτρεπε στη Ρωσία και τα μέλη του ΝΑΤΟ να πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της άλλης πλευράς, έχουν ξηλωθεί.

Το ίδιο ισχύει και για τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ της Μόσχας και των δυτικών πρωτευουσών.

Το αποτέλεσμα είναι μια ήπειρος με περισσότερα όπλα και στρατιώτες, σε κατάσταση υψηλού συναγερμού από ό,τι έχει δει εδώ και δεκαετίες, αλλά χωρίς τα προστατευτικά  «κιγκλιδώματα» που παρείχαν σιγουριά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Η Ευρώπη είναι αναμφισβήτητα λιγότερο ασφαλής σήμερα από  από το 1945 

REUTERS/ALEXANDER ERMOCHENKO

Ο Ρώσος πρόεδρος τις τελευταίες ημέρες, έχει εντείνει τη ρητορική του σχετικά με ένα πιθανό χτύπημα στα μέλη του ΝΑΤΟ - μια κίνηση που σχεδόν σίγουρα θα πυροδοτήσει το Άρθρο 5, το αμοιβαίο αμυντικό σύμφωνο της συμμαχίας, και πιθανότατα θα επισπεύσει έναν παγκόσμιο πόλεμο.

 «Έχουμε όλα τα όπλα που χρειαζόμαστε», είπε την περασμένη εβδομάδα σχετικά με μια πιθανή απάντηση στο ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στο πιο σύγχρονο πυρηνικό σύστημα πυραύλων της Ρωσίας. «Κανείς άλλος δεν μπορεί να καυχιέται για αυτά τα όπλα, και δεν θα καυχηθούμε για αυτά. Αλλά θα τα χρησιμοποιήσουμε».

Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να επεκτείνει την παρουσία του στην Ανατολική Ευρώπη.

 

Η απάντηση του ΝΑΤΟ στην εισβολή

Σαράντα χιλιάδες στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη βρίσκονται υπό την άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ — 10 φορές 10 φορές περισσότεροι από την ημέρα πριν από την εισβολή του Πούτιν.

Οκτώ χώρες φιλοξενούν πλέον ομάδες μάχης της Συμμαχίας— διπλάσιος αριθμός από πριν. 

Και μια δύναμη ταχείας αντίδρασης, που αποτελείται από έως και 10.000 στρατιώτες, έχει ενεργοποιηθεί στο όνομα της συλλογικής άμυνας για πρώτη φορά στην ιστορία της συμμαχίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, οι ΗΠΑ είχαν 200.000 στρατιώτες στη Δυτική Γερμανία. Σήμερα, τα κράτη της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, από τη Βαλτική στο βορρά, μέχρι τη Βουλγαρία στη Μαύρη Θάλασσα, διαθέτουν περίπου 330.000 στρατιώτες: εθνικούς στρατούς και ενισχύσεις από τη δυτική Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Εκτός από τις χερσαίες δυνάμεις, έως και 130 αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και περίπου 150 πολεμικά πλοία περιπολούν στις θάλασσες.

 

REUTERS/VALENTYN OGIRENKO

New members of the Territorial Defence Forces train to operate RPG-7 anti-tank launcher during military exercises amid Russia's invasion of Ukraine, in Kyiv, Ukraine March 9, 2022. REUTERS/Valentyn Ogirenko TPX IMAGES OF THE DAY

Όλο και πιο κοντά

Από την επανένωση της Γερμανίας και την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, 12 χώρες έχουν ενταχθεί στη συμμαχία. Τρεις - τα κράτη της Βαλτικής - ήταν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Άλλοι επτά ήταν προηγουμένως μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας του Συμφώνου της Βαρσοβίας υπό την ηγεσία της Μόσχας.

 Η ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ πλέον είναι 1.100 χλμ πιο κοντά στο Κρεμλίνο από ότι τα σύνορα της Δυτικής Γερμανίας το 1989.

Η ένταξη της Φινλανδίας θα προσθέσει περισσότερα από 1.300 χιλιόμετρα στα σύνορα ΝΑΤΟ-Ρωσίας, υπερδιπλασιάζοντας το τρέχον μήκος τους.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι μια κίνηση της Φινλανδίας ή της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα απαιτούσε στρατιωτική απάντηση και θα τερματίσει το «μη πυρηνικό καθεστώς της Βαλτικής Θάλασσας».

Το ΝΑΤΟ δυστυχώς, δεν πρέπει να είναι ήσυχο. Και η Ευρώπη...

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή