Λουκασένκο: Η Λευκορωσία κάνει τα πάντα για να τερματίσει τον πόλεμο

Πέμπτη, 05 Μαΐου 2022 13:03
UPD:13:04
via REUTERS/SPUTNIK
A- A A+

Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι δικαιολογημένη αλλά έχει διαρκέσει πολύ, δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας και στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο Λουκασένκο είπε ότι δεν περίμενε ότι η «επιχείρηση» στην Ουκρανία θα διαρκούσε τόσο πολύ. Ισχυρίστηκε επίσης ότι κάνει «τα πάντα» για να σταματήσει τον πόλεμο.

«Δεν έχω τόση ανάμειξη σε αυτό το πρόβλημα για να πω αν πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο, όπως λένε οι Ρώσοι, ή όπως το νιώθω εγώ. Θέλω να τονίσω άλλη μια φορά, νιώθω ότι αυτή η επιχείρηση έχει καθυστερήσει», είπε ο Λευκορώσος πρόεδρος, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η Ουκρανία «προκάλεσε τη Ρωσία» και επιμένοντας ότι η Λευκορωσία υποστηρίζει την ειρήνη.

«Κατηγορηματικά δεν αποδεχόμαστε κανένα πόλεμο. Κάναμε και κάνουμε τα πάντα τώρα για να μην γίνει πόλεμος», είπε, προσθέτοντας ότι χάρη στη Λευκορωσία ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. «Γιατί η Ουκρανία, στην επικράτεια της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη πόλεμος, είναι σε στρατιωτική δράση, οι άνθρωποι πεθαίνουν – γιατί η Ουκρανία δεν ενδιαφέρεται για αυτές τις διαπραγματεύσεις;», διερωτήθηκε.

Αναφερθείς στο ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «απαράδεκτο». Ωστόσο, δεν μπόρεσε να πει εάν η Ρωσία έχει τέτοιου είδους σχέδια.

Ο Λουκασένκο είπε επίσης ότι ο Πούτιν δεν επιδιώκει μια άμεση σύγκρουση με το ΝΑΤΟ και προέτρεψε τη Δύση να διασφαλίσει ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Η συνέντευξη του προέδρου της Λευκορωσίας έρχεται μία μέρα μετά την ανακοίνωση της χώρας ότι ξεκινάει μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια προκειμένου να ελέγξουν την ετοιμότητα μάχης τους, γεγονός που έχει δημιουργήσει ανησυχίες ότι θα μπορούσε να εισέλθει στον πόλεμο της Ουκρανίας, κάτι που ο Λουκασένκο αρνείται κατηγορηματικά.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, η Ρωσία «πιθανότατα θα επιδιώξει να διογκώσει την απειλή που θέτει στην Ουκρανία από αυτές τις ασκήσεις προκειμένου να περιορίσει τις ουκρανικές δυνάμεις στο βορρά» και να τις αποτρέψει από το να δεσμευτούν στη μάχη για την ανατολική ουκρανική περιοχή του Ντονμπάς.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ανέπτυξε δυνάμεις στη λευκορωσική επικράτεια με το πρόσχημα των στρατιωτικών ασκήσεων και στη συνέχεια τις έστειλε στην Ουκρανία ως μέρος της εισβολής που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Λουκασένκο έχει υποστηρίξει δημόσια την «επιχείρηση», ισχυριζόμενος σε μια συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις αρχές Μαρτίου ότι η Ουκρανία σχεδίαζε να επιτεθεί στη Λευκορωσία και ότι η επίθεση της Μόσχας το απέτρεψε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή