Μαριούπολη: Τι σημαίνει η δραστηριότητα στο εργοστάσιο Azovstal

Πέμπτη, 05 Μαΐου 2022 10:29
UPD:10:31
REUTERS/ALEXANDER ERMOCHENKO
A- A A+

Ενδεχομένως μπαίνουμε στις τελευταίες μέρες στη μάχη της Μαριούπολης, διαπιστώνει το BBC στον απόηχο της είδησης ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στο εργοστάσιο Azovstal, που αποτελεί το τελευταίο οχυρό της ουκρανικής αντίστασης στην πόλη για εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ακυρώσει την έφοδο στο εργοστάσιο, κηρύσσονταςτην κατάκτηση της πόλης. 

Για πρώτη φορά στις 4 Μαΐου, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να προωθηθούν στο εργοστάσιο- αντί στα περίχωρά του- και είναι πιθανό να επιχειρούν εντός του, αναφέρει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου στην αξιολόγηση της στρατιωτικής κατάστασης της Τετάρτης.Η έκταση αυτής της ρωσικής προέλασης παραμένει ασαφής και οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω δαπανηρές μάχες εφόσον σκοπεύουν να εκκαθαρίσουν ολόκληρη την εγκατάσταση, αναφέρουν οι αναλυτές.

Πιθανότατα- σημειώνουν- το Κρεμλίνο ελπίζει ότι η επιτυχής κατάληψη του Azovstal θα εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο της Μαριούπολης έως τις 9 Μαΐου, την ημέρα δηλαδή που η Ρωσία γιορτάζει την «Ημέρας της Νίκης» για την ήττα των Ναζί στο Β` Παγκόσμιο πόλεμο. Εκείνη την ημέρα θεωρείται ότι είναι πιθανό ο Βλαντίμιρ Πούτιν να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία προχωρώντας σε γενική επιστράτευση.

Οι αναλυτές σημειώνουν επίσης την παρουσία Ρώσων στην πόλη, την οποία ερμηνεύουν ως προσπάθεια να θέτουν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω διεκδίκηση της ρωσικής νίκης.

Το Κρεμλίνο πιθανότατα σκοπεύει να διεκδικήσει κάποιου είδους νίκη στη Μαριούπολη για να παρουσιάσει μια επιτυχία στον ρωσικό λαό, αν και οι ρωσικές δυνάμεις θεωρείται απίθανο να σταματήσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις σε όλη την Ουκρανία αυτήν την ημερομηνία, καταλήγουν.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή