Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές: Πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο η απάντηση στην κρίση

Εγκρίθηκε το μανιφέστο για τις Ευρωεκλογές
Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2008 16:32
UPD:10/04/2009 14:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Το Μανιφέστο για τις ευρωεκλογές ενέκρινε νωρίς το απόγευμα το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Μαδρίτη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε αμέσως μετά ότι το μήνυμα είναι ένα και ισχυρό, ότι οι Σοσιαλιστές προχωρούν ενωμένοι να αντιμετωπίσουν από κοινού την κρίση και να δώσουν απαντήσεις με πολιτικές που θα έχουν τον άνθρωπο στο επίκεντρό τους.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε για άλλη μία φορά πως πως στόχος των Σοσιαλιστών είναι η προώθηση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της συμμετοχής, η εγγύηση της κοινωνικής πολιτικής και της κοινωνικής δικαιοσύνης, η επένδυση στην πράσινη ανάπτυξη, αλλά και να κάνουν την Ευρώπη, Ευρώπη της ειρήνης.

Στο σημείο αυτό, τόνισε πως οι Σοσιαλιστές της Ευρώπης για το τελευταίο αυτό θέμα ελπίζουν ότι με την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα θα υπάρξουν περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες συνεννόησης, όπως και για τα μεγάλα θέματα της παγκοσμιοποίησης, τις κλιματικές αλλαγές και τη φτώχεια.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του μανιφέστου, τονίζεται ότι η Ευρώπη έχει να επιλέξει μεταξύ της προοδευτικής και της συντηρητικής κατεύθυνσης, η οποία ενδιαφέρεται μόνο για την ανεξέλεγκτη λειτουργία της αγοράς.

Επισημαίνεται ακόμη πως η χρηματοπιστωτική κρίση δείχνει καθαρά πως αυτό που συμβαίνει σε ένα μέρος του πλανήτη εξαπλώνεται ταχύτατα και στα υπόλοιπα, προστίθεται όμως και στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτελέσει τον κύριο συνδετικό κρίκο, με σκοπό την ενίσχυση των χωρών-μελών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης.

Στις προτάσεις για την οικονομία τονίζουν ότι χρειάζεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες για μεταρρυθμίσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ώστε να αντιμετωπιστεί η ύφεση, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης.

Ειδικότερα, προτείνεται:

- Η υιοθέτηση νέων κανονισμών ελέγχου των χρηματοπιστωτικών αγορών.

- Η δημιουργία νέων προτύπων διαφάνειας και ελέγχου στα ευρωπαϊκά όργανα.

- Διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής, για μια έξυπνη πράσινη ανάπτυξη, η οποία μεταξύ άλλων, θα μπορέσει να δημιουργήσει δέκα εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2020.

Αναφορικά με τα εργασιακά υπογραμμίζεται πως το θέμα είναι ποιοτική και όχι σκληρότερη εργασία, ενώ για κλιματική αλλαγή αναφέρεται ότι είναι ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με παγκόσμια συνεννόηση. Προτείνεται μάλιστα η σύνταξη ενός συνολικού περιβαλλοντικού κανονισμού για την Ευρώπη, η οποία θα αποτελεί συνέχεια της Συνθήκης του Κιότο.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ενέργεια, η οποία για τους Eυρωπαίους σοσιαλιστές είναι ένα βασικό θέμα που αφορά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, γι' αυτό και τάσσονται υπέρ της ενεργειακής απεξάρτησης.

Ιδιαίτερο θέμα που απασχολεί τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές είναι η μετανάστευση και η ανάγκη καλύτερης διαχείρισής της. Συγκεκριμένα υπογραμμίζουν την ανάγκη μιας κοινής πολιτικής για τη νόμιμη μετανάστευση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασισμένης στην αλληλεγγύη, στο σεβασμό και στο δικαίωμα κάθε κράτους-μέλους να αποφασίζει τα επίπεδα μετανάστευσης.

Επίσης, εκτενής αναφορά γίνεται στην δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών, όπου τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η τρομοκρατία, η εγκληματικότητα και ο εξτρεμισμός ξεπερνούν τα σύνορα και η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει δράση.

Για την ισότητα των φύλων η πρόταση αφορά στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Χάρτας, για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Αναφορικά με το ρόλο της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο, γίνεται συσχετισμός με την εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις μιας στενής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, στη βάση του αλληλοσεβασμού και της πολυμερούς προσέγγισης.

Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει το μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές μπορούν να οικοδομήσουν μία δίκαιη κοινωνία, με επίκεντρο τον πολίτη και να οδηγηθεί η Ευρώπη σε μία νέα κατεύθυνση.

Σημειώνεται πως ο κ. Παπανδρέου στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε σημαντικές συναντήσεις, με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, καθώς επίσης και με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες και με τον αντιπρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Ιβιτσα Τζάτζιτς και Βουκ Γερεμιτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή