Ενέργεια: Οριζόντια μέτρα ανακοινώνει η κυβέρνηση - «Κλείδωσαν» οι αποφάσεις

Τετάρτη, 04 Μαΐου 2022 21:25
UPD:23:55
Konstantinos Tsakalidis / SOOC/Konstantinos Tsakalidis
A- A A+

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Μετά από έναν μαραθώνιο συσκέψεων, οριστικοποιήθηκε το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση των παρεμβάσεων στο ζήτημα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.Την Πέμπτη αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό και την Παρασκευή θα υπάρξει εξειδίκευση από τους αρμόδιους υπουργούς.

Στόχος είναι να υπάρξει μια πολυεπίπεδη παρέμβαση, προκειμένου να επιστρέψουν  οι τιμές όσο πιο κοντά γίνεται στα προ κρίσης επίπεδα, χωρίς να τιναχθεί στον αέρα η δημοσιονομική ισορροπία. Μία «πρόγευση» έδωσε ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, αναρτώντας στο Instagram ένα ψαλίδι και γράφοντας: «Έρχεται ψαλίδι σε λογαριασμούς ηλεκτρισμού όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο θα προβλέπει ένα μεικτό σύστημα με πλαφόν στη χονδρική και μια μορφή «επιδότησης» σε λογαριασμούς (με έμφαση στους πλέον ευάλωτους ). Μάλιστα, φαίνεται πως η κάλυψη θα είναι διευρυμένη και δεν θα αφορά μόνο τις πρώτες κατοικίες. Παράλληλα, στο τραπέζι είναι και μια μορφή αναδρομικότητας, σε μια προσπάθεια να ελαφρυνθούν περαιτέρω τα νοικοκυριά που λαμβάνουν φουσκωμένους λογαριασμούς.

Το νέο σχέδιο έχει οριζόντιο χαρακτήρα και θα απλώνεται σε βάθος χρόνου. Στόχος είναι να υπάρξει ένας οδικός χάρτης μέχρι  το τέλος του έτους και παράλληλα να υπάρχει πρόβλεψη για εξάμηνη παράταση, εφόσον συνεχιστούν και το 2023 οι υψηλές τιμές στην ενέργεια.

«Ο χρονικός ορίζοντας θα είναι αρκετά ευρύς» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας πως «σε ό,τι αφορά τους πόρους, θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει». Υπολογίζεται πως για έναν χρόνο θα απαιτηθούν περίπου πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το αρχικό κονδύλι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι κοντά στα 2,5 δισεκατομμύρια.

Τις τελευταίες ημέρες τα … κομπιουτεράκια στο οικονομικό επιτελείο έχουν πάρει φωτιά και μεταξύ άλλων εξετάζονται τα ποσά που μπορούν να αξιοποιηθούν από τον προϋπολογισμό και από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης. Υπενθυμίζεται πως θα υπάρξει φορολόγηση των όποιων υπερκερδών προσδιοριστούν από τη ΡΑΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα ενέργειας μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ. Άλλωστε το ενεργειακό βρίσκεται στην κορυφής της πολιτικής συζήτησης, ενώ αποτελεί το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco, το 60% των ερωτηθέντων δηλώνει πως ανησυχεί περισσότερο για την ακρίβεια. Παράλληλα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων δεν φαίνεται να βλέπει φως στο τούνελ και έξι στους δέκα πολίτες αναμένουν χειρότερες ημέρες όσον αφορά την οικονομική τους κατάσταση τους επόμενους μήνες.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση εξετάζει και πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά. Για παράδειγμα, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για ένα νέο στεγαστικό πρόγραμμα με έμφαση στα νέα ζευγάρια, αλλά και για ένα διευρυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή