Εξηγήσεις για την εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας Παναγιώτη Τσακλόγλου και τις διπλές συντάξεις σε αιρετούς ζητούν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.
Όπως σημειώνουν:
«- Με εγκύκλιο του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Π.Τσακλόγλου, που δημοσιεύθηκε παραμονές του Πάσχα, δίνεται η δυνατότητα σε μία ευρεία κατηγορία αιρετών να λαμβάνουν διπλή σύνταξη.
- Η εγκύκλιος αυτή θέτει σοβαρά νομικά, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Καταρχάς για τις προτεραιότητες, τις επιδιώξεις και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη που κατήργησε τη 13η σύνταξη, παρέδωσε την επικουρική ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα και με τη "χριστουγεννιάτικη" εγκύκλιο Τσακλόγλου έπληξε τις χήρες και τους αναπήρους. Η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση αυτής της εγκυκλίου την ώρα που 85.000 συνταξιούχοι μάταια περιμένουν να λάβουν την προσαύξηση που δικαιούνται λόγω παράλληλης ασφάλισης, ενώ οι συνταξιούχοι των 600 και 1 ευρώ δεν πήραν την επιταγή του Πάσχα, ενώ άλλοι 675.000 από τους 2.500.000 συνταξιούχους έλαβαν μόλις 200 ευρώ, 50 ευρώ λιγότερα από τα Χριστούγεννα.
- Στην εγκύκλιο χρησιμοποιείται ως επιχείρημα η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ 233/2017) περί επαναχορήγησης σύνταξης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συγκεκριμένη όμως γνωμοδότηση είναι άσχετη με το ζήτημα των αιρετών και πουθενά δεν αναφέρεται σε αυτούς. Όπως ανέδειξε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, πρόκειται για αυθαίρετη ερμηνεία, που δεν βασίζεται σε ρητή διάταξη νόμου, στην οποία φαίνεται ότι ήταν αντίθετες οι εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εργασίας».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνουν την ερώτηση στους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών, τους οποίους καλούν να ενημερώσουν τη Βουλή:
1. Σε ποια διάταξη νόμου βασίζεται η επίμαχη εγκύκλιος; Γιατί δεν επέλεξε η κυβέρνηση για λόγους νομιμότητας και διαφάνειας να φέρει τροπολογία στη Βουλή;
2. Γιατί, ενώ στην εγκύκλιο (σελ. 17) αναφέρεται ρητά ότι «Δεν αποτελεί κανόνα που απαγορεύει την αξιοποίηση χρόνου ασφάλισης η παρ. 8 του άρθρου 58 του π.δ. 169/2007» και τονίζεται ότι η εν λόγω «επίμαχη» παράγραφος δεν επέτρεπε την καταβολή δεύτερης σύνταξης από το δημόσιο ταμείο, τώρα η ανωτέρω διάταξη δεν εμποδίζει την αξιοποίηση χρόνου ασφάλισης εντός του e-ΕΦΚΑ;
3. Σε πόσους δικαιούχους αφορά και ποιο το δημοσιονομικό κόστος αυτής της πρόβλεψης;
4. Δίνεται η δυνατότητα δεύτερης σύνταξης αναδρομικά για αιτήματα που έχουν υποβληθεί εδώ και μια 5ετία και δεν έχουν ακόμα απαντηθεί;
5. Δίνεται η δυνατότητα σε όσους απορρίφθηκε στο παρελθόν η αίτησή τους να την υποβάλουν εκ νέου;
6. Ποια ήταν η γνώμη των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εργασίας για την επίμαχη εγκύκλιο;