Τη δράση «Πιλοτικό πρόγραμμα εξ αποστάσεως κατάρτισης στον τομέα της αντιμετώπισης της εμπορίας ανθρώπων», υλοποιούν η Περιφέρεια Αττικής και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής, μέσω της Δομής υποστήριξης δράσεων κοινωνικής συνοχής και αναπτυξιακής παρέμβασης – Social Network Αττική, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη για την καταπολέμηση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπων.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το σχετικό πρόγραμμα υλοποιείται, σύμφωνα στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας που έχει συναφθεί μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (Γ.ΕΘ.ΕΙΣ) και σύμφωνα με τα οριζόμενα άρθρα στο από 6 Νοεμβρίου 2020.
Η δράση η οποία χρηματοδοτείται με πόρους του ΕΠ «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020» μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), απευθύνεται σε στελέχη των αρμόδιων Διευθύνσεων της Περιφέρειας Αττικής, των Δήμων, των κοινωνικών δομών (που συγχρηματοδοτούνται από πόρους του ΕΚΤ του Ε.Π. «Αττική 2014 – 2020»), των πιστοποιημένων φορέων άσκησης κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρεια Αττικής και των λοιπών κοινωνικών δομών (που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους).
Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 20 ωρών και θα υλοποιηθεί μέσα από ειδική πλατφόρμα εξ’ αποστάσεως κατάρτισης μέσω του διαδικτύου. Θα είναι ασύγχρονο, ώστε να μπορεί ο κάθε εκπαιδευόμενος να συμμετάσχει τις μέρες και τις ώρες που τον εξυπηρετούν. Στους εκπαιδευόμενους θα δοθεί εγχειρίδιο καθώς και σχετική βιβλιογραφία. Οι δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται από σήμερα ηλεκτρονικά στην διαδικτυακή πλατφόρμα https://trafficking.social-network.gr .
Με αφορμή την έναρξη των αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης δήλωσε:
«Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα σοβαρό έγκλημα και μια κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως σύγχρονη μορφή δουλείας. Επηρεάζει σχεδόν κάθε χώρα ως χώρα προέλευσης, διέλευσης ή προορισμού ή μερικές φορές ως συνδυασμός όλων. Η Έκθεση του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για την Προστασία Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων (ΕΜΑ) για το 2021 επιβεβαιώνει τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν οι γυναίκες και τα παιδιά να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης.
Το φαινόμενο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις σε διεθνές επίπεδο και αναπτύσσεται ως μια μορφή διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος. Στην Περιφέρεια Αττικής πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συμβάλει αποτελεσματικά στην καλύτερη αντιμετώπιση του εγκλήματος της Εμπορίας Ανθρώπων. Με στοχευμένες δράσεις, όπως η συγκεκριμένη είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε στο έργο της Πολιτείας για την πάταξη του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων, αναδεικνύοντας το κοινωνικό πρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής».
Στόχοι του Προγράμματος
Στόχοι του προγράμματος είναι η ενίσχυση των ικανοτήτων των εκπαιδευόμενων για τον εντοπισμό και αναγνώριση πιθανών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και η συμβολή στο έργο των αρμόδιων αρχών, αυξάνοντας τις δυνατότητες εντοπισμού πιθανών θυμάτων προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων.
Το θεματικό περιεχόμενο του προγράμματος εκπαίδευσης και κατάρτισης περιλαμβάνει ενδεικτικές θεματικές ενότητες όπως : γενικές πληροφορίες για την κατανόηση του φαινομένου σε επίπεδο χρήσης βασικών όρων, εθνικής νομοθεσίας και εμπλεκόμενων φορέων, η σημασία της ταυτοποίησης πρώτου επιπέδου, γενικές ενδείξεις αναγνώρισης πιθανών θυμάτων, ανάλυση των τριών βασικών μορφών trafficking (σεξουαλική εκμετάλλευση, εργασιακή εκμετάλλευση και άλλες μορφές εκμετάλλευσης όπως πχ επαιτεία) κ.α.