Φάντασμα του Κιέβου: «Δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο» λένε οι Ουκρανοί

Τρίτη, 03 Μαΐου 2022 22:53
UPD:04/05/2022 00:59
REUTERS/JORGE SILVA
A- A A+

«Ζητάμε από την ουκρανική κοινότητα να μην παραμελεί τους βασικούς κανόνες της προσεκτικής αξιολόγησης των πληροφοριών». Αυτό ανέφερε το μήνυμα της  Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, σύμφωνα με το BBC.

 «Tο “Φάντασμα του Κιέβου” είναι ένας υπερήρωας-θρύλος του οποίου ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε από Ουκρανούς πιλότους!»  αναφέρει σε ανάρτηση στο facebook, με την έκκληση να «ελέγχουν τις πηγές πληροφοριών, πριν τις διαδώσουν».

«Οι πιλότοι μαχητικών της Ουκρανίας έχουν αποκτήσει μια θρυλική διάσταση εν μέρει λόγω της ιστορίας ενός φερόμενου πιλότου μαχητικού αεροσκάφους με το όνομα “Φάντασμα του Κιέβου”. Αυτός ο άνδρας λέγεται ότι κατέρριψε έως και 40 εχθρικά αεροπλάνα» αναφέρει το BBC σε δημοσίευμά του

Κατά το δημοσίευμα, προηγούμενες αναφορές συνέδεαν το «Φάντασμα του Κιέβου» με τον ταγματάρχη Στέπαν Ταραμπάλκα, 29 ετών. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο συγκεκριμένος άνδρας σκοτώθηκε σε μάχη στις 13 Μαρτίου και τιμήθηκε με μετάλλιο Ήρωα της Ουκρανίας μετά θάνατον.

Τώρα, η αεροπορία τονίζει ότι «ο Ταραμπάλκα δεν είναι το “Φάντασμα του Κιέβου” και δεν κατέρριψε 40 αεροπλάνα». Περιγράφει το «Φάντασμα του Κιέβου» ως «μια συλλογική εικόνα των πιλότων της 40ης ταξιαρχίας της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι που υπερασπίζονται τον ουρανό πάνω από την πρωτεύουσα», και όχι ως την ιστορία ενός μεμονωμένου ανθρώπου.

Για εβδομάδες, οι Ουκρανοί δεν είχαν ένα όνομα να συνδέεται με το «Φάντασμα του Κιέβου», αλλά αυτό δεν εμπόδισε την ιστορία να γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Μάρκετινγκ

Χρησιμοποιήθηκε ως εμπορικό σήμα μάρκετινγκ από έναν Ουκρανό κατασκευαστή μοντέλων αεροσκαφών, ενώ η Ουκρανή Iryna Kostyrenko παρουσίασε ένα στρατιωτικό σήμα εμπνευσμένο από τον μύθο.

Και το υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε στο Twitter ένα βίντεο για τον ηρωισμό του Ταραμπάλκα.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες είπαν στο BBC ότι αμφέβαλλαν ότι ένας πιλότος θα μπορούσε να είχε καταρρίψει 40 ρωσικά αεροπλάνα. Ο Ουκρανός στρατιωτικός ιστορικός Mikhail Zhirohov περιέγραψε την ιστορία του «Φαντάσματος του Κιέβου» ως «προπαγάνδα για την ενίσχυση του ηθικού».  

Ένας Ουκρανός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε στο BBC ότι «η ιστορία του “Φαντάσματος του Κιέβου” βοήθησε στην τόνωση του ηθικού σε μια εποχή που οι άνθρωποι χρειάζονται απλές ιστορίες».

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή