Μάριο Ντράγκι: Υπέρ μιας κοινής πολιτικής αμυντικών δαπανών

Ζήτημα κατάργησης της αρχής της ομοφωνίας
Τρίτη, 03 Μαΐου 2022 15:23
UPD:15:25
REUTERS/YARA NARDI
A- A A+

Της απεσταλμένης μας στο Στρασβούργο
Ελίζας Καραγιώργη
[email protected]

 

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω του νέου «αβέβαιου κοινωνικοπολιτικού πλαισίου» που έχει φέρει ο πόλεμος, στάθηκε στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος επέμεινε στην αναγκαιότητα μιας κοινής πολιτικής αμυντικών δαπανών, θέτοντας την πιθανότητα επανεξέτασης της «αρχής της ομοφωνίας».

Τόσο ο Μάριο Ντράγκι, όσο και η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία προλόγισε τον κ. Ντράγκι, αναφέρθηκαν στην «απροσδόκητη απειλή του πολέμου», αλλά και στην ταχεία ανταπόκριση και συνεργασία της ΕΕ απέναντι στην κρίση.

Ο Μάριο Ντράγκι, τόνισε πως «πρέπει να ανοικοδομήσουμε την Ευρώπη με έναν βιώσιμο τρόπο», αναφερόμενος στον εκλιπόντα Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος ήθελε «την ελπίδα για μια Ευρώπη που καινοτομεί και προχωρά ».

«Η ΕΕ βρίσκεται ενώπιον της σοβαρότερης κρίσης της ιστορίας της», προειδοποίησε ο Ιταλός πρωθυπουργός, «μια κρίση ενεργειακή, οικονομική, πολιτικοοικονομική και κρίση ασφαλείας».

Ωστόσο, η «ΕΕ μπόρεσε να αναγεννηθεί μετά την πανδημία, με την επανεκκίνηση της οικονομίας, και με το Νext Generation EU».

«Αναγκαίος ένας πραγματικός φεντεραλισμός»

Εντούτοις, ο κ. Ντράγκι επεσήμανε την αναγκαιότητα για μια μετάβαση προς ένα μοντέλο πιο δίκαιο και βιώσιμο, αλλά για αυτό «χρειαζόμαστε έναν πραγματικό φεντεραλισμό».

Η αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών αξιών, που έχει «προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία», υπογραμμίζει ακριβώς την αναγκαιότητα υπεράσπισής τους, υποστήριξε ο κ. Ντράγκι, ο οποίος εν μέσω χειροκροτημάτων καταδίκασε την «καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μαριούπολη και στην Μπούτσα», επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά την στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία. Άλλωστε, τόνισε, «πάντα η ΕΕ προέτασσε το κράτος δικαίου, και  διπλωματία ήταν μέσο λύσης των διακρατικών ζητημάτων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή