Πάπας Φραγκίσκος: Ζήτησα να δω τον Πούτιν, αλλά δεν απάντησε

Τρίτη, 03 Μαΐου 2022 10:33
UPD:10:35
REUTERS/GUGLIELMO MANGIAPANE
A- A A+

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει ζητήσει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα για να εργαστεί για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.

Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μιλώντας στην  ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera, τόνισε πώς θέλει να πάει στη Μόσχα για να συναντήσει τον Πούτιν. «Δεν έχουμε λάβει ακόμη απάντηση από το Κρεμλίνο και ακόμα επιμένουμε», πρόσθεσε.

Ο Ποντίφηκας είπε ότι προς το παρόν, δεν θα μεταβεί στο Κίεβο. «Έστειλα τους καρδινάλιους Μίκαελ Τσέρνι και Κόνραντ Κρατζέφσκι, οι οποίοι έχουν επισκεφτεί το Κίεβο τέσσερις φορές. Αλλά νιώθω ότι δεν χρειάζεται να πάω. Πρώτα πρέπει να πάω στη Μόσχα, πρώτα πρέπει να συναντήσω τον Πούτιν. Είμαι όμως Πάπας, τι να κάνω; Οτι μπορώ κάνω. Αν ο Πούτιν ανοίξει την πόρτα, θα πάω», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, κάνοντας απολογισμό των προσπαθειών του Βατικανού να σταματήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Την πρώτη μέρα του πολέμου τηλεφώνησα στον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι, αντίθετα στον Πούτιν δεν τηλεφώνησα. Είχαμε μιλήσει τον περασμένο Δεκέμβριο για τα γενέθλιά μου, αλλά αυτή τη φορά όχι, δεν του τηλεφώνησα. Ήθελα να κάνω μια ξεκάθαρη χειρονομία για να τη δει όλος ο κόσμος και γι' αυτό κάλεσα τον Ρώσο πρεσβευτή. Του ζήτησα εξηγήσεις και του είπα "παρακαλώ σταματήστε"».

«Τότε – συνέχισε ο Ποντίφηκας - ζήτησα από τον καρδινάλιο Παρολίν,μετά από 20 πολέμου, να στείλει στον Πούτιν το μήνυμα ότι ήμουν πρόθυμος να πάω στη Μόσχα. Φυσικά, ήταν απαραίτητο να ανοίξει ο ηγέτης του Κρεμλίνου κάποιο παράθυρο. Δεν έχουμε ακόμη λάβει απάντηση και εξακολουθούμε να επιμένουμε, ακόμα κι αν-όπως φοβάμαι-ο Πούτιν δεν μπορεί και δεν θέλει αυτή τη συνάντηση, αυτή τη στιγμή. Αλλά πώς μπορείς να μην σταματήσεις τόση βαρβαρότητα; Πριν από 25 χρόνια ζήσαμε το ίδιο πράγμα στη Ρουάντα».

Ο Πάπας Φραγκίσκος, λέει πώς δεν γνωρίζει τι προκάλεσε τη στρατιωτική κλιμάκωση: πιθανώς, εξηγεί, «η κραυγή του ΝΑΤΟ στην πόρτα της Ρωσίας» οδήγησε τον επικεφαλής του Κρεμλίνου να εξαπολύσει τη σύγκρουση. «Μια έκρηξη που δεν ξέρω αν προκλήθηκε, αλλά ίσως διευκολύνθηκε». 

Ερωτηθείς για την ανάγκη εξοπλισμού της Ουκρανίας, ο Ποντίφηκας τόνισε: «Δεν μπορώ να απαντήσω στο ερώτημα εάν είναι σωστό να προμηθεύονται όπλα οι Ουκρανοί. Είναι σαφές ότι τα όπλα δοκιμάζονται. Οι Ρώσοι ξέρουν τώρα ότι τα τανκς είναι ελάχιστα χρήσιμα και σκέφτονται άλλα πράγματα. Οι πόλεμοι γίνονται για αυτό: για να δοκιμαστούν στο πεδίο τα όπλα που έχουν κατασκευάσει»

Ο Πάπας σχολίασε επίσης τον ρόλο του πατριάρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Κύριλλου:«Δεν μπορεί να γίνει θυσία στο  βωμό του Πούτιν». 

Ο πατριάρχης Κύριλλος έχει υποστηρίξει δημόσια τις ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία, προκαλώντας έτσι εκνευρισμό σε τμήματα των ορθόδοξων εκκλησιών. Ο Πάπας επέκρινε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και πρόσφατα ακύρωσε μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κύριλλο.  

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή