Ρωσικά mind-game με την Μολδαβία: Ποιος ο στόχος της Μόσχας

Τρίτη, 03 Μαΐου 2022 09:23
UPD:09:23
REUTERS/GLEB GARANICH
A- A A+

Η Μολδαβία βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο κάδρο του πολέμου στην Ουκρανία, με τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στην αποσχισθείσα περιοχή της χώρας που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, Υπερδνειστερία, να περιπλέκουν την εμπόλεμη κατάσταση.

Για την ώρα Κίεβο και Μόσχα ανταλλάσσουν κατηγορίες για την ευθύνη των επιθέσεων. Παράλληλα, αξιωματούχοι στη Μολδαβία και την Ουκρανία έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Μολδαβία, η κυβέρνηση της οποίας είναι σταθερά υπέρ της ΕΕ, ενώ στην Υπερδνειστερία ορισμένοι πιστεύουν ότι φταίει το Κίεβο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει επίσης τους φόβους ότι η Μόσχα σχεδιάζει να ανοίξει ένα νέο μέτωπο κατά της Μολδαβίας και στη συνέχεια να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα στην Κριμαία.  Στις 22 Απριλίου μάλιστα, ένας ανώτερος Ρώσος στρατιωτικός διοικητής σημείωσε πώς «ο έλεγχος στη νότια Ουκρανία θα παράσχει άλλο ένα σημείο πρόσβασης στην Υπερδνειστερία».

Πόσο πιθανό είναι όμως αυτό το ενδεχόμενο; Ελάχιστα, απαντάει ο καθηγητής Μαρκ Γκαλεότι, εξηγώντας πως η Μόσχα θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο Κισινάου και γενικά να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για δράση, όμως μέχρι εκεί. Όπως υπογραμμίζει, είναι μικρές τόσο οι δυνάμεις της Μολδαβίας όσο και της Υπερδνειστερίας, προσθέτοντας ότι οι περίπου 1500 Ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονται στην περιοχή να μην είναι καν λειτουργικοί επιχειρησιακά.

Πέρα από αυτό, οι ρωσικές δυνάμεις της Υπερδνειστερίας θα ήταν επίσης δύσκολο να επανεξοπλιστούν, να ανεφοδιαστούν ή να ενισχυθούν. Για να πετάξουν στη Μολδαβία, τα ρωσικά αεροπλάνα θα έπρεπε να διασχίσουν τον ουκρανικό εναέριο χώρο. «Θα διακινδύνευαν πραγματικά τα Il-76 γεμάτα στρατεύματα την ώρα που το Κίεβο έχει αποδειχθεί ικανό να χτυπά ρωσικά αεροπλάνα;», διερωτάται ο καθηγητής που ειδικεύεται στη Ρωσία.

Η στόχευση της Μολδαβίας από τη Ρωσία, συνδέεται άμεσα με την Οδησσό και την κατάκτηση της πόλης από τα ρωσικά στρατεύματα, καθώς διαφορετικά δεν μπορεί να δημιουργηθεί ο χερσαίος διάδρομος που ενώνει τις περιοχές. Σε αυτό το εγχείρημα, ωστόσο, οι Ρώσοι έχουν ήδη αποτύχει μία φορά στο παρελθόν. Είναι τώρα διαφορετικά τα πράγματα για τις ρωσικές δυνάμεις ώστε να έχουν ελπίδες να καταλάβουν την Οδησσό; Όχι, λέει ο καθηγητής, εξηγώντας πως:

  • οι ρωσικές δυνάμεις σήμερα είναι σε χειρότερη κατάσταση,
  • η Οδησσός αμύνεται καλύτερα, και
  • μερικές εκατοντάδες στρατιώτες από την Υπερδνειστερία δεν πρόκειται να κάνουν τη διαφορά

«Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι ουσιαστικά ένα ρωσικό παιχνίδι μυαλού: κάνουμε κάποιες απειλές, δημιουργούμε προβλήματα στη Μολδαβία και ελπίζουμε να αποσπάσουμε την προσοχή των Κίεβου/ΝΑΤΟ και ίσως ακόμη και να πείσουμε την Ουκρανία να μεταφέρει μερικές μονάδες στην Οδησσό, μακριά δηλαδή από εκεί που χρειάζονται, για να αμυνθούν ενάντια σε μια επίθεση που δεν θα έρθει», καταλήγει ο καθηγητής.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή