ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ετοιμάζεται να ανατρέψει τον νόμο περί αμβλώσεων;

Τρίτη, 03 Μαΐου 2022 08:47
UPD:11:43
REUTERS/JONATHAN ERNST
A- A A+

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ετοιμάζεται να ακυρώσει την ιστορική απόφαση του 1973 με την οποία αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στην άμβλωση, σύμφωνα με προσχέδιο γνωμοδότησης που διέρρευσε το Politico. 

Η άνευ προηγουμένου διαρροή αυτή έχει προκαλέσει σοκ στις ΗΠΑ, κυρίως επειδή το Ανώτατο Δικαστήριο έχει τη φήμη ότι κρατά μυστικές τις εσωτερικές του διεργασίες και οι διαρροές αυτού του είδους δεν είναι συνηθισμένες.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του εγγράφου με ανεξάρτητο τρόπο.

Η είδηση έρχεται λίγους περισσότερους από έξι μήνες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, οι οποίες θα καθορίσουν αν οι Δημοκρατικοί θα καταφέρουν να διατηρήσουν την ισχνή πλειοψηφία στο Κογκρέσο για τα επόμενα δύο χρόνια της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν.

Το Politico αναφέρει ότι ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο γράφει στο έγγραφο ότι η ιστορική απόφαση στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ του 1973, που νομιμοποίησε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο, είναι «κατάφωρα λάθος». 

Η απόφαση για την υπόθεση Ρόοου κατά Γουέιντ το 1973 έδωσε στις γυναίκες στις ΗΠΑ το απόλυτο δικαίωμα στην άμβλωση τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης και περιορισμένα δικαιώματα στο δεύτερο τρίμηνο.

Η απόφαση ήταν «τρομερά λάθος από την αρχή», αναφέρει το προσχέδιο γνωμοδότησης. «Είναι καιρός να προσέξουμε το Σύνταγμα και να επιστρέψουμε το ζήτημα των αμβλώσεων στους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού», αναφέρεται επίσης. 

Ο δικαστής Αλίτο γράφει επίσης ότι το σκεπτικό της υπόθεσης ταν «εξαιρετικά αδύναμο» και είχε «βλαπτικές συνέπειες».  «Το αναπόφευκτο συμπέρασμα είναι ότι το δικαίωμα στην άμβλωση δεν είναι βαθιά ριζωμένο στην ιστορία και τις παραδόσεις του Έθνους», φέρεται να υποστηρίζει η άποψη του συντηρητικού δικαστή. 

Πού βασίστηκε

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου φαίνεται να βασίζεται σε ένα προφορικό επιχείρημα το οποίο επικαλέστηκαν τον Δεκέμβριο δικηγόροι από το Μισισιπή οι οποίοι υπερασπίζονταν νομοθεσία της πολιτείας που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την 15η εβδομάδα της κύησης. Η εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής έχει εμποδιστεί από χαμηλότερης βαθμίδας δικαστήρια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico, η πλειοψηφία του Δικαστηρίου φαίνεται ότι πρόκειται να κρίνει νόμιμη τη νομοθεσία του Μισισιπή και ότι θα υπάρξουν πέντε ψήφοι για την ανατροπή της απόφασης Ρόου εναντίον Γουέιντ. Η επίσημη απόφαση του Δικαστηρίου πρόκειται να ανακοινωθεί πριν το τέλος Ιουνίου. 

«1ο προσχέδιο»

Η απόφαση για το δικαίωμα στην άμβλωση θα είναι η πιο σημαντική που έχει λάβει το Ανώτατο Δικαστήριο αφότου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να διορίσει τρεις δικαστές σε αυτό, εδραιώνοντας την πλειοψηφία 6-3 υπέρ των συντηρητικών.

Τέσσερις δικαστές διορισμένοι από τους Ρεπουμπλικάνους –ο Κλάρενς Τόμας, ο Νιλ Γκόρσατς, ο Μπρετ Κάβανο και η Έιμι Κόνι Μπάρετ– τάχθηκαν υπέρ αυτής της θέσης του Αλίτο στις μεταξύ τους συζητήσεις, κατά το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το Politico, το έγγραφο που διέρρευσε χαρακτηρίζεται ως «1ο προσχέδιο» και κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο. Είναι γνωστό ότι οι ψήφοι των δικαστών αλλάζουν κατά τη διαδικασία σύνταξης.

Μετά την παρουσίαση προφορικών επιχειρημάτων και αφού διεξαχθεί ψηφοφορία, μέλος της ομάδας που πλειοψήφησε αναλαμβάνει να συντάξει το προσχέδιο της γνωμοδότησης. Κατόπιν, το έγγραφο διανέμεται στα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου. Οποιαδήποτε απόφαση θεωρείται τελεσίδικη μόνο αφού δημοσιοποιηθεί.

Ούτε το Ανώτατο Δικαστήριο ούτε ο Λευκός Οίκος θέλησαν να σχολιάσουν τη διαρροή το βράδυ της Δευτέρας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ανώτατο Δικαστήριο αποφαίνεται για την υπόθεση. Το 1992, ο δικαστής Άντονι Κένεντι άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή, αρνούμενος να δώσει τη βασική πέμπτη ψήφο και να συμμετάσχει στην πλειοψηφία για να ανατρέψει την ιστορική απόφαση. 

Εάν εκδοθεί ως απόφαση της πλειοψηφίας, η γνώμη του δικαστή Αλίτο θα ανέτρεπε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ, ανοίγοντας το δρόμο σε επιμέρους πολιτείες να απαγορεύσουν εντελώς τη διαδικασία ή να θέσουν περισσότερους περιορισμούς.  Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών δήλωσε ότι εάν επιβεβαιωθεί, η απόφαση «θα στερήσει το μισό έθνος από ένα θεμελιώδες, συνταγματικό δικαίωμα που απολαμβάνουν εκατομμύρια γυναίκες για περισσότερα από 50 χρόνια».

Οι πρώτες αντιδράσεις

Μετά τη δημοσίευση των πληροφοριών, διαδηλωτές υπέρ και κατά της άμβλωσης βγήκαν στους δρόμους της Ουάσινγκτον σήμερα. 

Λίγες ώρες αφού έγινε γνωστή η είδηση, διαδηλωτές κατά της άμβλωσης συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου φωνάζοντας «η Ρόου εναντίον Γουέιντ πρέπει να φύγει», ενώ υπέρμαχοι του δικαιώματος αυτού των γυναικών απαντούσαν “η άμβλωση ισοδυναμεί με ιατρική περίθαλψη”.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή