Διπλή απειλή για την Apple

Τρίτη, 03 Μαΐου 2022 07:00
REUTERS/MIKE SEGAR
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» μιας διπλής απειλής -των αντιμονοπωλιακών αρχών των Βρυξελλών και των αυστηρών lockdowns της Κίνας- βρίσκεται αυτή τη στιγμή η κορυφαία κατασκευάστρια κινητών, η Apple.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας βρίσκεται αντιμέτωπος με βαρύ πρόστιμο καθώς οι ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. τον κατηγορούν για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, κάνοντας κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης του στις πληρωμές μέσω κινητών. Η επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτιμά ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως η Apple εμπόδισε τρίτους να έχουν πρόσβαση σε βασική τεχνολογία για τις ηλεκτρονικές πληρωμές στις συσκευές της Apple, με αποτέλεσμα να ευνοείται η δική της υπηρεσία Apple Pay. Στην περίπτωση που οι υποψίες αυτές αποδειχθούν βάσιμες, η εταιρεία θα πληρώσει πρόστιμο αντίστοιχο έως και το 10% του τζίρου της στις διεθνείς αγορές. 

Η Αpple βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά αντιμονοπωλιακών ερευνών από τις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων, ο αμερικανικός κολοσσός κατηγορείται ότι φέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι αντιπάλων του στο App Store, καρπώνοντας το 30% κάποιων προμηθειών από συνδρομές, ενώ αρνείται σε ορισμένες υπηρεσίες τη δυνατότητα να ενημερώνουν τους χρήστες ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι αναβάθμισης.  

Τα προβλήματα ωστόσο της Apple δεν εξαντλούνται στο πεδίο των μονοπωλίων. Κορυφαία στελέχη της προειδοποίησαν ότι μπορεί να υποστεί πλήγμα ύψους έως και 8 δισ. δολαρίων το τρέχον τρίμηνο από τα προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα τροφοδοσίας και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην Κίνα. Ως γνωστόν, η μεγαλύτερη σε αξία εταιρεία του πλανήτη είναι τα μέγιστα εξαρτημένη από προμηθευτές της και μεταποιητικές μονάδες που έχει στην Κίνα. Οι απώλειες κυμαίνονται από 4 έως 8 δισ. δολάρια και είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι αναμενόταν, με αναλυτές να κάνουν λόγο για ένα ολόκληρο χαμένο τρίμηνο, παρότι τους τρεις πρώτους μήνες τα έσοδα του τεχνολογικού κολοσσού αυξήθηκαν 9% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, στα 97,3 δισ. δολάρια. 

Πριν από την πανδημία η Apple πρόσφερε τακτικά τριμηνιαία καθοδήγηση για την πορεία των εσόδων της, αλλά σταμάτησε να το κάνει όταν εξαπλώθηκε ο κορονοϊός. Τώρα, η προειδοποίηση για τις νέες απώλειες, μετά τις αντίστοιχες των 6 δισ. δολαρίων περίπου στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, είναι η πιο έντονη που είχε απευθύνει η Apple από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν σηματοδότησε «πιο αργή απ’ ό,τι αναμενόταν επιστροφή στις κανονικές συνθήκες».
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή