Φωτίζοντας σκιές

Ανδρέας Ανδριανόπουλος || «49 Παράθυρα στην Ιστορία», εκδόσεις Αρμός
Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022 17:01
UPD:19:48
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Με 49 τελείως άγνωστες ή ελάχιστα γνωστές στιγμές της ιστορίας ασχολείται ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος στο βιβλίο του «49 Παράθυρα στην Ιστορία» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Τα 49 κεφάλαια με τα σημεία της Ιστορίας που προσεγγίζονται είναι οργανωμένα σε  τέσσερις ενότητες  υπό τους τίτλους: «Εμπειρίες από την Ελλάδα», «Στιγμές στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Ιστορία», «Γίγαντες στις Επάλξεις» και  «Γυναίκες Πολέμαρχοι».

Σημειώνει ο συγγραφέας στην Εισαγωγή: «…η ιστορία, λόγω άγνωστων πτυχών της, παραπληροφορεί ή γίνεται εργαλείο στα χέρια κάποιων, ώστε να κατευθύνει την σκέψη προς συγκεκριμένες μόνο κατευθύνσεις. […] Υπάρχουν στην ιστορία γεγονότα, κάποια απ’ αυτά ιδιαίτερα σοβαρά, που παραμένουν στη σκιά. Πολλές φορές δεν συνδέονται ικανοποιητικά με γεγονότα που ακολούθησαν και που ίσως εκείνα προκάλεσαν. Σκοπός αυτού του βιβλίου είναι ο αναγνώστης να αντιληφθεί τα ευρύτερα ρεύματα που βρίσκονταν σε κίνηση και να συνδέσει γεγονότα με πρόσωπα και ευρύτερες εξελίξεις. +

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις κρίθηκε πως άξιζε να έλθουν στο φως εν πολλοίς άγνωστα πρόσωπα ή και γεγονότα που όμως αξίζουν ευρύτερης αναγνώρισης. Η ιστορία κρύβει χλωμές στιγμές και περιθωριοποιημένες πρωτοβουλίες και συμβάντα. Έκρινα πως κάποια απ’ αυτά άξιζαν να βγουν στο προσκήνιο και να γίνουν κτήμα ανθρώπων που δεν είναι ειδικοί και που ίσως ποτέ δεν θα είχαν την ευκαιρία να τα γνωρίσουν».

Προτεινόμενα για εσάς