Ιράν: Υπέρ των διακοινοβουλευτικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ

Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2008 10:54
UPD:11:11
A- A A+

Υπέρ των διακοινοβουλευτικών διαπραγματεύσεων του Ιράν με τις ΗΠΑ, τάσσεται ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Αλί Λαριτζανί, όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα στον ιρανικό Τύπο.

«Έχουμε λάβει επιστολές από μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας των ΗΠΑ. Πρόσφατα λάβαμε επίσης μια επιστολή. Διαισθανόμαστε ότι ήρθε η στιγμή να διεξαχθούν διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ μελών των κοινοβουλίων», δήλωσε ο Λαριτζανί, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καργκοζαράν». «Δεν απαντήσαμε αρνητικά στην τελευταία επιστολή, την οποία εξετάζουμε», πρόσθεσε.

Ο συντηρητικός Λαριτζανί και πρώην διαπραγματευτής για τα πυρηνικά της χώρας του δεν διευκρίνισε ποιός ή ποιοί συνέταξαν τις συγκεκριμένες επιστολές, ούτε πότε αυτές παρελήφθησαν.

Οι ΗΠΑ διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν μετά την κατάληψη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τεχεράνη και την ομηρία των Αμερικανών διπλωματών το 1980, λίγο μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει κατά την προεκλογική του εκστρατεία ότι θα εξετάσει τη διεξαγωγή διαλόγου χωρίς όρους με το Ιράν. Αργότερα σκλήρυνε τη θέση του καθιστώντας σαφές ότι η πολιτική του έχει στόχο να πειστεί η Τεχεράνη να αναστείλει το επίμαχο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν επίσης το Ιράν ότι δεν συμβάλλει στην ασφάλεια του Ιράκ και ότι υποστηρίζει την παλαιστινιακή Χαμάς καθώς και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, δύο κινήματα που η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι λειτουργούν ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

Από την πλευρά του το Ιράν ζητεί την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ και την περιοχή του Κόλπου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή