Γκαλά ανταποκριτών Λευκού Οίκου: Τα «καρφιά» Μπάιντεν στον Τραμπ και ο αυτοσαρκασμός

Κυριακή, 01 Μαΐου 2022 10:56
UPD:11:06
REUTERS/ALEXANDER DRAGO
A- A A+

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρευρέθηκε χθες και μίλησε στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου (WHCA), καθώς η εκδήλωση επέστρεψε μετά από μια διακοπή δύο ετών λόγω της πανδημίας. «Είναι κατανοητό. Είχαμε μια φρικτή πανούκλα που ακολουθήθηκε από δύο χρόνια COVID» είπε ο Μπάιντεν, σχολιάζοντας τον Ρεπουμπλικανό προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ ο οποίος δυσφημούσε πάντα τα μέσα ενημέρωσης ως «εχθρούς του λαού», ήταν ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που έμεινε μακριά από το παραδοσιακό γκαλά των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν δεν δίστασε να ειρωνευθεί και το Fox News, για τις κατηγορίες ότι ορισμένοι από τους οικοδεσπότες του γκαλά, έχουν τροφοδοτήσει τον δισταγμό για το εμβόλιο COVID-19, σημειώνοντας ότι «όλοι έπρεπε να αποδείξουν ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι» για να μετάσχουν στην εκδήλωση. «Λοιπόν, αν είστε στο σπίτι και το παρακολουθείτε και αναρωτιέστε πώς να το κάνετε αυτό, απλά επικοινωνήστε με τον αγαπημένο σας δημοσιογράφο του Fox News. Είναι όλοι εδώ. Εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση» είπε ειρωνικά, ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν δεν δίστασε να αυτοσαρκαστεί, αφού ευχαρίστησε τους παριστάμενους δημοσιογράφους για το δυνατό χειροκρότημα: «Το 42% χειροκρότησε πραγματικά», είπε, σε μια νύξη για τα νούμερα πρόσφατησ δημοσκόπησης που δίνει στον Μπάιντεν ποσοστό αποδοχής μόλις 42%. Πρόσθεσε πάντως αστειευόμενος ότι βρίσκεται σε μια αίθουσα με μέλη των μέσων ενημέρωσης - τη «μοναδική ομάδα Αμερικανών που έχει χαμηλότερη βαθμολογία αποδοχής από εμένα». Ο πρόεδρος τόνισε όμως ότι ο ελεύθερος Τύπος «δεν είναι ο εχθρός του λαού» - μια φράση που ο πρώην πρόεδρος Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει μερικές φορές για να περιγράψει τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

«Εκεί που η αλήθεια θάβεται από ψέματα και τα ψέματα ζουν ως αλήθεια, τι είναι ξεκάθαρο, και εννοώ αυτό στο βάθος της καρδιάς μου, ότι εσείς — ο ελεύθερος Τύπος — έχετε μεγαλύτερη σημασία από ό,τι είχατε ποτέ τον περασμένο αιώνα», είπε ο Μπάιντεν.

Πρόσθεσε ότι «η αμερικανική δημοκρατία δεν είναι ριάλιτι σόου», σε μια άλλη προφανή αναφορά στον Τραμπ.

Ο Μπάιντεν επαίνεσε το θάρρος των δημοσιογράφων που εργάζονται ως πολεμικοί ανταποκριτές στον πόλεμο της Ουκρανίας. «Η ελευθερία του Τύπου είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ, τόνισε ο Μπάιντεν. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν μετά θάνατον,εννέα πολεμικοί ρεπόρτερ που έχασαν τη ζώη τους στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν παρέδωσε το μικρόφωνο στον κωμικό Τρέβορ Νόα μετά την ομιλία του. «Τρέβορ, αυτά είναι τα πραγματικά καλά νέα - τώρα μπορείς να πειράξεις τον pρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και, σε αντίθεση με τη Μόσχα, δεν θα πας φυλακή», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στο γκαλά της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, παρέστησαν περισσότερα από 2.600 άτομα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή