Έρευνα από την ΕΕ για τα αίτια της σύρραξης Γεωργίας - Ρωσίας

Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2008 13:21
A- A A+

Η διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας τον περασμένο Αύγουστο, ανακοινώθηκε σήμερα επίσημα από την ΕΕ.

Επικεφαλής της έρευνας ορίστηκε η Ελβετίδα Χάιντι Ταλιαβίνι, ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Γεωργία από το 2002 έως το 2006.

Οι χώρες της ΕΕ έδωσαν το οριστικό πράσινο φως για την αποστολή αυτή -η οποία είχε ήδη εγκριθεί σε επίπεδο πρεσβευτών της ΕΕ- μέσω των υπουργών Οικονομίας που συναντήθηκαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας.

Σκοπός της έρευνας αυτής είναι να ερευνήσει τις ρίζες και την εξέλιξη της σύγκρουσης στη Γεωργία, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ. «Το πεδίο ερευνών, τόσο το γεωγραφικό όσο και το χρονικό, θα είναι αρκετά ευρύ προκειμένου να καταστεί δυνατός ο καθορισμός του συνόλου των "πιθανών" αιτίων», διευκρινίζεται στο κείμενο.

Η επιτυχία της έρευνας εξαρτάται και από την καλή θέληση της Ρωσίας, προκειμένου η αποστολή που θα ορίσει η κ. Ταλιαβίνι να έχει πρόσβαση στις αποσχισθείσες περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, απ' όπου και ξεκίνησε η σύγκρουση.

Το έργο της αποστολής αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την 31η Ιουλίου 2009, αλλά μπορεί να παραταθεί εάν κριθεί απαραίτητο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή