Η ακροδεξιά στην Ολλανδία ενισχύεται από τον ουκρανικό πόλεμο

Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022 11:55
UPD:11:58
via REUTERS/MARIUPOL CITY COUNCIL
A- A A+

«Βλέπουμε ότι ο αγώνας στην Ουκρανία γίνεται μέρος της αφήγησης των ακροδεξιών και αντικυβερνητικών εξτρεμιστών», λέει ο Ερικ Ακερμπουμ, διευθυντής της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας (AIVD), στο Ολλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Το ρωσικό αφήγημα για τον πόλεμο στην Ουκρανία ενισχύει τις ακραίες ιδέες σε δεξιές εξτρεμιστικές ομάδες, σύμφωνα με τον Ακερμπουμ. «Αυτό εμπνέει εκείνους που είναι εναντίον της κυβέρνησης, εναντίον των θεσμών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την AIVD, «η αλλαγή της στάσης της Ρωσίας οδηγεί σε σημαντικές γεωπολιτικές αλλαγές που αναμένεται να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για τις αμοιβαίες σχέσεις και τις σφαίρες επιρροής». Σύμφωνα με τον Ακερμπουμ, ο πόλεμος στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων, έχει δημιουργήσει «μεγάλη πίεση στην υπηρεσία ασφαλείας» τόσο για την AIVD όσο και για την ολλανδική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (MIVD).

Μία από αυτές τις πιέσεις είναι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. «Η Κίνα και η Ρωσία πρωτοστατούν με τα επιθετικά τους προγράμματα στον κυβερνοχώρο, στα οποία αναπτύσσεται μεγάλος αριθμός χάκερς για να κατασκοπεύουν, να κλέβουν γνώσεις ή να προετοιμάζουν ή να διαπράττουν σαμποτάζ σε ζωτικές υποδομές, όπως αεροδρόμια και σταθμούς παραγωγής ενέργειας», αναφέρει η AIVD.

«Είναι μια ταραχώδης και με ένταση περίοδος», δήλωσε ο Akerboom στο NOS.

Σε έκθεση του 2021, η AIVD ειχε προειδοποιήσει πώς είναι πλέον εύλογο το ενδεχόμενο οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές  να προκαλέσουν τρομοκρατική επίθεση, όπως αναφέρει ο ολλανδικός ιστότοπος NU.nl.

Πηγή: EURACTIV

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή