Γιούργκεν Κλοπ: Το άγγιγμα του ποδοσφαιρικού Μίδα

Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022 10:04
UPD:10:05
REUTERS/PHIL NOBLE
A- A A+

Του Νίκου Αθανασίου

Η μέθοδος του, η διαχείριση του ποδοσφαιρικού τμήματος, οι επιλογές του από το 2015 και έπειτα στη Λίβερπουλ, έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης και ανάγνωσης στο κομμάτι του management. Το περίφημο ''The Clopp Effect'' έχει την δική του θέση όχι μόνο στο άθλημα αλλά στον κόσμο των business.

Ο Γιούργκεν Κλοπ είναι μία σχολή μόνος του σε όλα τα επίπεδα και οι Reds δεν θα μπορούσαν να αφήσουν τον Γερμανό προπονητή να φύγει το 2024, σε δύο χρόνια δηλαδή. Του επέκτειναν το συμβόλαιο μέχρι το 2026, όταν ο 54χρονος τεχνικός θα κλείσει έντεκα χρόνια παρουσίας στο σύλλογο. Μία παρουσία που άλλαξε την σύγχρονη ιστορία της ομάδας.

Το τέλος της ''κατάρας'', στη κορυφή της Ευρώπης

Από το 1990 η Λίβερπουλ είχε να γευθεί την χαρά ενός πρωταθλήματος. Πέρασαν προπονητές και προπονητές, κορυφαίοι ποδοσφαιριστές, ξοδεύτηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια μέσα σε τρεις δεκαετίες, τίτλοι χάθηκαν από ένα γλίστρημα, όπως εκείνο του Τζέραρντ. Ο Κλοπ, όμως, ήταν αυτός που το 2020 έβαλε τέλος στη κατάρα, παρουσιάζοντας στο χορτάρι μία καταπληκτική ομάδα, πέντε χρόνια μετά την πρόσληψή του. Ένα χρόνο πριν, το 2019, είχε οδηγήσει το κλαμπ στην κατάκτηση του Champions League, ως το απόλυτο επιστέγασμα της δουλειάς του στο Anfield. Από ''κομπάρσος'', η Λίβερπουλ έγινε ξανά απόλυτη πρωταγωνίστρια στα χέρια του Γερμανού προπονητή.

Η αποθέωση του πλάνου, του σχεδίου, της διαδικασίας

Σε αντίθεση με την μεγάλη της αντίπαλο, την Μάντσεστερ Σίτι, η Λίβερπουλ δεν ξόδεψε ποτέ καράβια ολόκληρα με λεφτά στις μεταγραφές. Δεν βρίσκεται ούτε στο top10 των ομάδων της Premier League, όσον αφορά τα χρήματα που έχει δαπανήσει για την ενίσχυσή της τα τελευταία χρόνια. Ο Κλοπ δεν ήταν ποτέ της λογικής ''πάμε να πάρουμε ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στην ποδοσφαιρική αγορά''. Παρέμεινε πιστός στο πλάνο, στο σχέδιο, στη διαδικασία.

Αναζητούσε και αναζητεί πάντα εκείνους που ξέρει ότι θα ''κουμπώσουν'' άριστα στη στρατηγική που έχει στο μυαλό του. Μέχρι και σήμερα δεν έχει αποκτήσει ούτε έναν παίκτη από αυτούς που ανά εποχή λογίζονται ως οι μεγαλύτεροι ''αστέρες''.  Τα ''αστέρια'' τα δημιουργεί ο ίδιος. Τον Φαν Ντάικ, τον Σαλάχ, τον Μανέ, τον Φιρμίνο, τον Άλισον, τον Ρόμπερτσον και τον Αλεξάντερ Άρνολντ.

Τα όσα έχει πετύχει στους Reds ο Κλοπ αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστούμε τα παραπάνω. Διότι, όπως και να το κάνουμε, είναι διαφορετικό να πρωταγωνιστείς με μπάτζετ που φτάνουν στον... Θεό και άλλο πράγμα με μπάτζετ μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια της εποχής και του μεγέθους της Λίβερπουλ.

O ρόλος της συζύγου του

Τέσσερα γράμματα, άπειρα συναισθήματα, τεράστια επιδραστικότητα. Η σύζυγός του, Ούλα, η γυναίκα που προτιμά στα εκτός έδρας παιχνίδια της Λίβερπουλ να πηγαίνει στο πέταλο των οπαδών και όχι στα VIP, όπως έκανε πρόσφατα στο Etihad, ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που ο Γερμανός προπονητής αποφάσισε να επεκτείνει την παραμονή του στο Μέρσεϊσάιντ.

Ο ίδιος ο Κλοπ το έκανε ξεκάθαρο στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι της Λίβερπουλ το βράδυ της Πέμπτης.

«Το πιο σημαντικό συμβόλαιο που έχω υπογράψει στη ζωή μου είναι αυτό με τη σύζυγό μου, Ούλα. Για αυτό και άνοιξε ξανά η κουβέντα. Για την ακρίβεια, ήμασταν στο τραπέζι της κουζίνας και η Ούλα μου είπε: ‘’Δεν το βλέπω να φεύγουμε από δω το 2024’’. Της είπα ‘’Τι;’’. Κάπως έτσι ξεκίνησε και είπα στον εαυτό μου «ας το σκεφτούμε λίγο’’.

Κι όταν το σκέφτηκα, ήταν ξεκάθαρο πως έπρεπε να κάνω άλλη μία πολύ σημαντική κουβέντα, αυτή με τον Πεπ Λάιντερς. Είναι ίσως ο βασικός λόγος που είμαι εδώ και η σύνδεσή μας δεν περιορίζεται στο ποδόσφαιρο. Όταν μου είπε ‘’φυσικά, είμαι μέσα’’, τότε έγινε εμφανές πως ήμασταν ανοιχτοί για οποιαδήποτε συζήτηση με τον σύλλογο και γι’ αυτό είμαστε εδώ που είμαστε τώρα».

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις