Toots Thielemans: Το Doodle της Google τιμά τον «βασιλιά» της φυσαρμόνικας

Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022 12:30
UPD:19:03
A- A A+

Τον Τουτς Τίλεμανς (Toots Thielemans), τον «βασιλιά» της φυσαρμόνικας, τιμά σήμερα με Doodle η Google, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του.

Ο Βέλγος μουσικός, που το πλήρες όνομά του ήταν Ζαν-Μπατίστ Φρέντερικ Ίσιντορ Μπαρόν Τίλεμανς, γεννήθηκε στις 29 Απριλίου του 1922 και έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στη μουσική στα τέλη της δεκαετίας του ‘40 πλάι στον Μπένι Γκουντμαν. 

O Τίλεμανς δεν άργησε να φύγει για τις ΗΠΑ και λίγο αργότερα χαρτογραφήθηκε και πολίτης τους. Το 1961 ηχογράφησε το δικό του «Bluesette» που αποτελεί και jazz standard σύνθεση η οποία διασκευάστηκε από εκατοντάδες καλλιτέχνες. 

Πέρα από την πλούσια σόλο καριέρα του, ο Τουτς Τίλεμανς συνεργάστηκε μέσα στα χρόνια με «βαρέων βαρών» ονόματα όπως η Έλλα Φιτζέραλντ, ο Μπιλ Έβανς, ο Ντίζι Γκιλέσπι, ο Τζάκο Παστόριους, ο Κουίνσι Τζόουνς, ο Πολ Σάιμον κι ο Μπίλι Τζόελ, μεταξύ πολλών άλλων. 

Ο τζαζίστας έγραψε και μουσική για τον κινηματογράφο και ταινίες όπως «Ο Καουμπόι του Μεσονυχτίου» και «Οι Δύο Φυγάδες».

Ο Τίλεμανς έπαιξε επίσης φυσαρμόνικα για το θέμα του εξαιρετικά δημοφιλούς «Sesame Street», σύνθεση του Τζο Ραπόσο που ακουγόταν στον τηλεοπτικό αέρα για πάνω από 40 χρόνια. 

BERRIELOEKI

Εμφανίστηκε σε ταινίες και έγραψε μουσική για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Συνεργάστηκε, επίσης, με τον Μπίλι Τζόελ στο τραγούδι «Leave A Tender Moment Alone» καθώς και με τον Τζούλιαν Λένον στο «Too Late for Goodbyes».

Ο Τουτς Τίλεμανς ονομάστηκε Δάσκαλος της Τζαζ το 2009 από το Εθνικό Κληροδότημα για τις Τέχνες, η υψηλότερη διάκριση για μουσικό της τζαζ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 2001 χρίστηκε βαρόνος από τον βασιλιά του Βελγίου Αλβέρτο B’.

Αυτός ο βιρτουόζος της φυσαρμόνικας, του μικρού αυτού οργάνου με μήκος 15 εκατοστά, που είναι δύσκολο να υποτάξει κανείς, ήταν επίσης ταλαντούχος κιθαρίστας.

Τον Μάρτιο του 2014, ο Τίλεμανς είχε ανακοινώσει ότι αποχωρεί από τη μουσική σκηνή, καθώς δεν αισθανόταν πλέον ότι έχει τις δυνάμεις που του χρειάζονταν για μια ολόκληρη συναυλία. Πέθανε στις 22 Αυγούστου 2016, σε ηλικία 94 ετών.

Προτεινόμενα για εσάς